ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Έρχεται νέος εκλογικός νόμος ως το τέλος του χρόνου

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Έρχεται νέος εκλογικός νόμος ως το τέλος του χρόνου



Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, όσον αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου, επιβεβαίωσε από τη Λάρισα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος συμμετείχε σήμερα σε σύσκεψη, με θέμα: «Η αυτοδιοίκηση μπροστά στις νέες προκλήσεις-Προβλήματα και προοπτικές», που συγκάλεσαν από κοινού η γενική γραμματεία της αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στη σύσκεψη που είχε αντικείμενο τα προβλήματα και τις προοπτικές της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο σημερινό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον και στόχο την άμεση επίλυση των ζητημάτων που αφορούν όλο το εύρος της αποκεντρωμένης διοίκησης, της Περιφέρειας και των δήμων, μετείχαν αυτοδιοικητικοί και των δύο βαθμίδων από όλη τη Θεσσαλία, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Γρηγοράκος, όσον αφορά στις προωθούμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο, αυτές θα έχουν αποσαφηνιστεί, μέχρι το τέλος του χρόνου, αν και, όπως σχολίασε, το ΠΑΣΟΚ στηρίζει μία συνολικότερη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος.
Σχετικά με τις εξελίξεις στο δημόσιο τομέα, εμφανίστηκε αρνητικός στην προοπτική προώθησης νέου κύματος διαθεσιμοτήτων ιδιαίτερα στην τοπική αυτοδιοίκηση, σημειώνοντας πάντως την απόφαση της κυβέρνησης να κινηθεί στην κατεύθυνση της κινητικότητας, μετά από αξιολόγηση του προσωπικού.
Εξάλλου, συμφώνησε με το αίτημα των δημάρχων για ενίσχυση των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η αποκέντρωση του κράτους, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα τους αποδοθεί και μέρος των παρακρατηθέντων πόρων, μετά από συνεννόηση με την ΚΕΔΕ. Παρατήρησε δε, αναφορικά με τα οικονομικά προβλήματα πολλών δήμων της χώρας ότι οι Περιφέρειες και οι μεσαίοι δήμοι έχουν διαχειρίσιμα χρέη και το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους μικρούς και τους μεγάλους δήμους.
Κατά την άφιξη στο χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών περίμεναν, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, δεκάδες πρώην σχολικοί φύλακες, διαμαρτυρόμενοι για την απόλυσή τους.
Ο κ. Γρηγοράκος κατευθύνθηκε προς τους σχολικούς φύλακες και εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην πολιτική της επιβολής οριζόντιων μέτρων, τα οποία, πάντως, χαρακτήρισε αναγκαία, εξαιτίας των πιέσεων της τρόικας και επανέλαβε ότι το υπουργείο αναζητά λύση για την επαναπρόσληψη απολυθέντων σχολικών φυλάκων, μετά από διαδικασία αξιολόγησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: