ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Δύο κινήσεις ματ του Σαμαρά

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Δύο κινήσεις ματ του Σαμαρά

Το όραμά του για την Ελλάδα των επόμενων ετών, ξεδιπλώνει αργά αλλά σταθερά ο Αντώνης Σαμαράς...

Το όραμά του για την Ελλάδα των επόμενων ετών, ξεδιπλώνει αργά αλλά σταθερά ο Αντώνης Σαμαράς. Τις επόμενες εβδομάδες, πιθανότατα και πριν από τις εκλογές, αλλά και λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιό του για το μέλλον της χώρας και θα κάνει δύο κινήσεις ματ που σχετίζονται αφενός με την οικονομία και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και αφετέρου με τις πολιτικές εξελίξεις.Η δημοσιοποίηση του σχεδίου «Ελλάδα 2021: Το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο» το οποίο παρουσιάστηκε από τον Γιάννη Στουρνάρα και τον πρόεδρο του ΣΟΕ, καθηγητή Πάνο Τσακλόγου στις Βρυξέλλες, είναι το πρώτο μέρος του σχεδίου που υλοποιεί ο κ. Σαμαράς.

Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που αλλάζει τον τρόπο ανάπτυξης της χώρας και δίνει προοπτική για τις επόμενες δεκαετίες, θα ανακοινωθεί και επίσημα το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς οριστικοποιήθηκε την Τρίτη σε σύσκεψη υπό τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρακαι Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκημε τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του συμβούλου του Πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδηκαι του Φίλιππου Σαχινίδηαπό το ΠαΣοΚ.

Οι λεπτομέρειες για το πώς θα πορευτεί η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, που θα κατευθυνθούν οι χρηματοροές, που θα υπάρξουν μειώσεις φορολογικών συντελεστών, ποιοι κλάδοι θα ενισχυθούν κ.λπ. θα παρουσιαστούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος κάνει πράξη το διαρκές αίτημα της κοινωνίας και των παραγωγικών φορέων για το αναπτυξιακό μοντέλο που χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να βγει από την κρίση και να καταστεί μια χώρα με νοικοκυρεμένη οικονομία μακριά από εξαρτήσεις και δάνεια.

Η δεύτερη κίνηση που σχεδιάζει με προσεκτικά βήματα ο κ. Σαμαράς αφορά στις πολιτικές και θεσμικές αλλαγές που σκέφτεται. Αλλαγές οι οποίες είναι κι αυτές αίτημα της ελληνικής κοινωνίας. Οι θεσμικές αλλαγές μπορεί να έχουν να κάνουν με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, πιθανές ανατροπές στο Κοινοβούλιο με μείωση του αριθμού των βουλευτών αλλά δημιουργία Γερουσίας, αλλαγές στη χρηματοδότηση των κομμάτων και το πολιτικό χρήμα κ.λπ.

Όσο για τις πολιτικές αλλαγές, αυτές έχουν να κάνουν με την ανασύνταξη ενός κεντροδεξιού ευρωπαϊκού, εκσυγχρονιστικού (με την καλή έννοια για να μην παρεξηγούμαστε) μετώπου το οποίο θα ηγηθεί της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Σαμαράς θα καλέσει σε συστράτευση όλες τις υγιείς πολιτικές δυνάμεις, απ’ όλους τους χώρους που όμως δεν θα έχουν καμιά σχέση με τα δύο άκρα. Θα απευθύνει προσκλητήριο ενότητας και δουλειάς για τον κοινό στόχο. Την πρόοδο της πατρίδας πάντα εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, την ισχυροποίηση της χώρας χωρίς υποχωρήσεις για τα εθνικά θέματα, την οικονομική ανεξαρτησία.

Η Νέα Ελλάδα για την οποία έχει μιλήσει ακροθιγώς ο κ. Σαμαράς δεν αποκλείει κανέναν πραγματικό πατριώτη ο οποίος βάζει πάνω απ’ όλα την πρόοδο της χώρας. Ασφαλώς με τους άλλους πολιτικούς χώρους η ΝΔ έχει μεγάλες διαφορές. Ωστόσο, το προσκλητήριο θα απευθύνεται σε εκείνους που πιστεύουν αυτό που έγραψε ο Ρήγας Φεραίος: «Για την Πατρίδα όλοι να ‘χωμεν μια καρδιά».

Η μεγάλη διαφορά αυτή τη στιγμή του κ. Σαμαρά και το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να μπει μπροστά και να σχεδιάσει το μέλλον της χώρας, την ίδια στιγμή που οι πολιτικοί αντίπαλοι σπαράσσονται από έριδες. Το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει ενώ η Αριστερά έχει την ατυχία να εκπροσωπείται από τον τόσο λίγο και μικρό Αλέξη Τσίπρα. Αρα το βάρος της ευθύνης για την Ελλάδα πέφτει στους ώμους του πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: