ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Το Φιλόπτωχο Ταμείο της Ενορίας μας

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Το Φιλόπτωχο Ταμείο της Ενορίας μας


Το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο της ενορίας μας, υπάγεται στο ΓΕΝΙΚΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το φιλόπτωχό μας, εκτός της ηθικής συμπαραστάσεως, παρέχει και υλική βοήθεια σε πολλούς αναξιοπαθούντας και εμπεριστάτους (πτωχούς - ασθενείς -ανέργους- αστέγους κ.α) και καθημερινό συσσίτιο.

Η βοήθεια αυτή, του φιλόπτωχου ταμείου, είναι ικανοποιητική στο βαθμό που επιτρέπουν τα έσοδα του. Έσοδα που προέρχονται αποκλειστικά από τη δική σας φιλανθρωπική διάθεση, από τις δικές σας προσφορές. Πέρα από τη δική σας έμπρακτη εκδήλωση αγάπης, που είναι αξιόλογη, κανένας φορέας δεν επιδοτεί, ούτε στο ελάχιστο, το φιλόπτωχο ταμείο.

Εσείς λοιπόν, οι φιλάνθρωποι, είστε το στήριγμα της ενοριακής φιλανθρωπίας, γι'αυτό και πάλι σε εσάς απευθυνόμαστε. Εφόσον μας έχετε εμπιστοσύνη, και αυτό το αποδείξατε στο παρελθόν, συνεχίστε να στηρίζετε την φιλανθρωπική προσπάθεια της εκκλησίας μας και αυτών που έχουν ενταχθεί να την υπηρετούν.

Γνωρίζουμε ότι η εκδήλωση της φιλανθρωπίας σας είναι ανιδιοτελής και δεν αποβλέπετε εις ανταπόδοσιν. Όμως σας βεβαιώνουμε ότι το «ευχαριστώ» του φτωχού και αδυνάτου είναι η καλύτερη ευχή για την υγεία σας και το «συχώριο» αυτών που απολαμβάνουν το έτοιμο καθημερινό συσσίτιο είναι η καλύτερη προσευχή για τις ψυχές των προσφιλών σας κεκοιμημένων . Όμως αγαπητοί, η καλύτερη αμοιβή θα έλθει από τον φιλάνθρωπον Ιησούν Χριστον, προς όλους που ελεούν τους πτωχούς και τους αδυνάτους: «Μακάριοι οι ελεήμονες ότι αυτοί ελεηθήσονται».


Ιστορία...

Το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο της Αγίας Μαρίνας λειτουργεί από τότε που έγινε η ενορία (1939). Στην αρχή χωρίς οργάνωση, με την πρωτοβουλία των πρώτων εφημέριων και την βοήθεια ευσεβών ενοριτών. Κατά την διάρκεια της κατοχής βοηθούν όσο μπορούν εξασφαλίζοντας τρόφιμα και ρούχα στους ελάχιστους και διασκορπισμένους στις παρυφές του δάσους του Υμηττού. ΄Αμέσως μετά την κατοχή οργανώνεται και δραστηριοποιείται υπό την καθοδήγηση του εφημερίου της ενορίας Δημ. Παπαντώνη επικουρούμενου υπό ευσεβών και φιλάνθρωπων κυριών.

Είναι η αρχή της μεγάλης αστυφιλίας, που κόσμος πολύς έρχεται από την επαρχία στην Αθήνα. Οι μεγαλοϊδιοκτήτες γης της περιοχής πωλούν οικόπεδα σε μικρή τιμή και αυτή η ενέργεια σαν μαγνήτης τραβά του επαρχιώτες που ζητούν μια καλύτερη τύχη. Χτίζουν φτωχικές κατοικίες και προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Δρόμοι, ηλεκτρικό και τρεχούμενο νερό δεν υπάρχουν και τα άγρια ζώα κατεβαίνουν στις αυλές των σπιτιών. Οι κυρίες του Φιλόπτωχου μέσα από δύσβατα μονοπάτια επισκέπτονται τους πτωχούς ενορίτες ( πρόσφυγες από την ίδια τους την πατρίδα ), τους προσφέρουν τρόφιμα, φάρμακα, σκεπάσματα, τους αγοράζουν γκαζιέρες και καμινέτα, πετρέλαιο και λάμπες για φωτισμό. Βαπτίζουν τα παιδιά τους και παντρεύουν άπορα ζευγάρια.

Σιγά-σιγά οι συνθήκες βελτιώνονται όμως και οι ανάγκες αυξάνονται. Γι'αυτό το Φιλόπτωχο οργανώνεται καλύτερα για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες αυτές. Συσσίτιο για του απόρους γίνεται από το 1970, στην αρχή σε ενοικιαζόμενους χώρους και μετέπειτα σε μεγάλη ενοριακή αίθουσα διαθέτουσα τραπεζαρία και μαγειρείο.


...Σήμερα

Σήμερα το φιλόπτωχο έχει άρτια οργάνωση και ασκεί την φιλανθρωπία σε πολλούς τομείς. Επιμελείται την σίτιση 30 περίπου απόρων καθημερινώς. Χορηγεί χρηματικά βοηθήματα τακτικά κατά μήνα καθώς και έκτακτα. Επιπλέον στις εορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα χορηγεί βοηθήματα οικονομικά αλλά και σε υλικά αγαθά (τρόφιμα και άλλα είδη). Πληρώνει ενοίκια, επιδοτεί δαπάνες απόρων στα ιδρύματα, φροντίζει για φάρμακα, πληρώνει λογαριασμούς οργανισμών κοινής ωφελείας, κάνει επισκέψεις σε φυλακές, ψυχιατρεία και άλλα ιδρύματα και προστρέχει σε κάθε ανάγκη των ενοριών άλλα και εκτός της ενορίας όταν χρειαστεί. Τέλος συμμετέχει σε όλες τις πρωτοβουλίες της Αρχιεπισκοπής με κορυφαία την διοργάνωση κάθε Δεκέμβριο του ετησίου ΕΡΑΝΟΥ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: