ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Ο ΕΝΦΙΑ(λτης) των διακοπών

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Ο ΕΝΦΙΑ(λτης) των διακοπών



Την αποφυγή λανθασμένων χειρισμών αντίστοιχων με εκείνων του ΕΝΦΙΑ, όπου ο υπολογισμός του φόρου αγροτεμαχίων και σπιτιών σε αρκετές περιφέρειες έγινε με αντικειμενικές αξίες… Παλαιού Ψυχικού επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου.

Το κύμα αντιδράσεων και τα… εγκεφαλικά που προκάλεσαν τα «ραβασάκια» της εφορίας ανάγκασαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε στροφή 180ο, παρατείνοντας την καταβολή της πρώτης δόσης για τις 30 Σεπτεμβρίου, και να προωθήσει άμεσα τις απαραίτητες αλλαγές στον υπολογισμό του φόρου σε περίπου 4.000 οικισμούς. Την ίδια στιγμή ο Αντώνης Σαμαράς είχε να αντιμετωπίσει και τη στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος έσπευσε να συνδέσει την απόφαση για αναβολή του ΕΝΦΙΑ με σχετική πρόταση που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ αρκετές ημέρες νωρίτερα. Με τη ΔΕΘ και την κρίσιμη αξιολόγηση της τρόικας στο Παρίσι να πλησιάζουν, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στο χθεσινό έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο πως «η κυβέρνηση δεν πάει διακοπές».

Ο ΕΝΦΙΑ…λτης προκάλεσε μεταξύ άλλων και έντονους τριγμούς στα εσωτερικά των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, καθώς αρκετοί «γαλάζιοι» και «πράσινοι» βουλευτές δέχτηκαν πιέσεις από ψηφοφόρους στις εκλογικές περιφέρειές τους. Το επικοινωνιακό κόστος ήταν μεγάλο και ήρθε να προστεθεί στη γενικότερη λαϊκή δυσαρέσκεια, αφού τα… νούμερα του προϋπολογισμού μπορεί να βγαίνουν, ωστόσο η καθημερινότητα των πολιτών δεν αλλάζει προς το καλύτερο.

«Το μόνο που δεν χρειαζόμαστε είναι να γυρίσουν οι πολίτες οργισμένοι από τις διακοπές» ανέφερε χαρακτηριστικά υπουργός που μετείχε στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο.

Τηλεδιάσκεψη Χαρδούβελη για τα προαπαιτούμενα

Εν τω μεταξύ, τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τρόικα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης, ενώ αντίστοιχη έχει προγραμματιστεί να γίνει και με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους εταίρους για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε στη Βουλή και για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την επόμενη δόση ύψους 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, συζητήθηκαν και οι αλλαγές που σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση στον τρόπο υπολογισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη που έχουν προκύψει κυρίως σε ιδιοκτήτες οικοπέδων της περιφέρειας, όπως και οι αλλαγές που αφορούν στις δόσεις πληρωμής του φόρου.

Όπως ήδη έχει ανακοινώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, η πρώτη δόση πληρωμής του φόρου ακινήτων θα μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο αντί για τον Αύγουστο που προβλεπόταν αρχικά, προκειμένου να δοθεί απαιτούμενος χρόνος για τη διόρθωση των λαθών στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Εξετάζεται επίσης και η αύξηση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων από πέντε που είναι σήμερα, με παράλληλη παράταση της συνολικής προθεσμίας για την αποπληρωμή του φόρου από τα τέλη Δεκεμβρίου στα τέλη Φεβρουαρίου. Εξάλλου, μια τέτοια αλλαγή δεν θα επηρέαζε ουσιαστικά την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, καθώς παραδοσιακά τα έσοδα των δύο πρώτων μηνών κάθε έτους υπολογίζονται στο αμέσως προηγούμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: