ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Η ιστορία του Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες»

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Η ιστορία του Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες»


Το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» είναι ένα μη κερδοσκοπικό, Ειδικώς Αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο που δημιουργήθηκε το 1998 από γονείς Ατόμων με Αναπηρία, επιστήμονες και ευαισθητοποιημένους πολίτες. Λειτουργεί ως Μονάδα εξυπηρέτησης αναγκών εκπαίδευσης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση και Αυτισμό στην Ηλιούπολη, εποπτεύεται από τη Δ/νση Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, την Περιφέρεια Αττικής και διοικείται από 7μελές Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται κυρίως από γονείς ατόμων με αναπηρίες.

H Μονάδα λειτουργεί ως Πιστοποιημένος Φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας Ατόμων με Αναπηρίες.

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» απευθύνεται σε άτομα 14 ετών και άνω με Νοητική Υστέρηση και ήπιες διαταραχές συμπεριφοράς και σε Άτομα με Αυτισμό μέσης ή Υψηλής λειτουργικότητας.

Βασικός σκοπός μας είναι η διαρκής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα άτομα με αναπηρία. Επίσης, σκοπός μας είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία των εκπαιδευομένων για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, την κοινωνική τους ενσωμάτωση και την βελτίωση ποιότητας ζωής των εκπαιδευόμενων, αλλά και των οικογενειών τους.

-Το κοινωνικό έργο που προσφέρει το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» είναι ουσιαστικό. Πρωτοπορεί με την εκπαίδευση και την απασχόληση ατόμων με αυτισμό από εξειδικευμένο προσωπικό με την εφαρμογή πρωτοποριακών προγραμμάτων. Ελάχιστοι εκπαιδευτικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα φιλοξενούν και εκπαιδεύουν άτομα με αυτισμό ηλικίας 14 ετών και άνω.

-Έχουμε στενή συνεργασία, ηθική υποστήριξη και συμπαράσταση από φορείς και υπηρεσίες του Δήμου μας. Επιπλέον, διοργανώνουμε εκδηλώσεις, σεμινάρια, ομιλίες για θέματα που απασχολούν την Ειδική Αγωγή και πιο συγκεκριμένα τα Άτομα με Αναπηρίες, τις οικογένειές τους και την κοινωνία. Συμμετέχουμε στα Special Olympics και σε άλλες αθλητικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, συνεργάζεται με Φοιτητές Πρακτικής Ψυχολογίας του Πάντειου και σπουδαστές από Ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.

Το Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» μεταστέγασε τις δραστηριότητές του στο Δήμο της Ηλιούπολης, επί της οδού Ηρώς Κωνσταντοπούλου 180, όπου λειτουργεί ως Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας.

Η εξεύρεση αποτελεσματικής λύσης για τη στέγαση του Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» και κατ' επέκταση η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τα Άτομα με Αναπηρίες, αποτελούσαν στόχο ζωής για το Δ.Σ, τους γονείς και το προσωπικό του Κέντρου.

Η επίτευξη του στόχου αυτού έγινε δυνατή με την έμπρακτη βοήθεια του Δήμου Ηλιούπολης μέσω της παραχώρησης Χώρου, καθώς και με τη Δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την κάλυψη των εξόδων ανακαίνισης.

Η κατασκευή του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας πληροί όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και αποτελεί ένα στολίδι της πόλης μας όπου καθημερινά πανανθρώπινες αξίες όπως ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η ισότητα ευκαιριών στη ζωή υλοποιούνται και αποδεικνύονται καθημερινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: