ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Ματαιώθηκε η παράνομη αγορά «χωρίς μεσάζοντες» στο Ίλιον

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Ματαιώθηκε η παράνομη αγορά «χωρίς μεσάζοντες» στο Ίλιον


ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ ΟΙ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΚΑΘΕΚΤΟΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ
Την Κυριακή 10 Μαΐου 2015 μέλη της ΠΟΣΠΛΑ και των λαϊκών αγορών παραβρέθηκαν στο Ίλιον ζητώντας από τον Δήμο να μην πραγματοποιηθεί μία ακόμα παράνομη αγορά «χωρίς μεσάζοντες».

Η ΠΟΣΠΛΑ κρίνει θετική τη στάση του Δήμου Ιλίου που προσπάθησε να αποτρέψει την συγκεκριμένη παράνομη αγορά. Με τη συνεργασία Δήμου Ιλίου και ΠΟΣΠΛΑ αποτράπηκε η λειτουργία της συγκεκριμένης αγοράς την Κυριακή, 10 Μαΐου.

Η Ομοσπονδία μας δεν μπορεί να συνεχίσει να μένει με σταυρωμένα χέρια σε αυτές τις παράνομες αγορές και καλεί όλους τους Δήμους της χώρας να τις απαγορεύσουν με κάθε τρόπο επιβάλλοντας τη νομιμότητα. Θα είμαστε συμπαραστάτες και αρωγοί σε αυτή την κατεύθυνση.

Η ΠΟΣΠΛΑ καλεί επίσης τους Δήμους σε συνεργασία να τους εκφράσουμε τις θέσεις μας και τις απόψεις μας για να μην επεκταθούν αυτές οι παράνομες αγορές με τον παραπλανητικό τίτλο «χωρίς μεσάζοντες».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας των μελών της ΠΟΣΠΛΑ στο Ίλιον, ομάδα πολιτών που διοργάνωνε τη συγκεκριμένη αγορά έκανε λεκτική επίθεση στους πωλητές λαϊκών αγορών. Τους ενημερώνουμε ότι η ΠΟΣΠΛΑ εκπροσωπεί δεκάδες χιλιάδες νόμιμους πωλητές και η οποιαδήποτε προσπάθεια τρομοκράτησης μας θα πέσει στο κενό.

Τι είναι οι αγορές «χωρίς μεσάζοντες»

Οι συγκεκριμένες αγορές λειτουργούν αυθαίρετα και παράνομα, χωρίς νομικό πλαίσιο και κυρίως χωρίς παραστατικά για την αγορά και πώληση των προϊόντων, χωρίς κανένα μηχανισμό φορολογικού και υγειονομικού ελέγχου, ανεξέλεγκτα, σε χώρους που δεν έχουν οριστεί από κανένα αρμόδιο φορέα για τη λειτουργία τους, ενώ τα προϊόντα που εμπορεύονται εκεί είναι αμφιβόλου ποιότητας και δεν γίνεται έλεγχος ούτε καν της καταλληλόλητας τους.

Στην ΠΟΣΠΛΑ έχουν γίνει πολλές καταγγελίες πως στις αγορές «χωρίς μεσάζοντες» πωλούνται προϊόντα που ξεμένουν από ομάδες παραγωγών κι εμπόρων. Σε διάφορες αγορές αυτού του τύπου διακινούνται και εισαγόμενα προϊόντα, γεγονός που καταρρίπτει οποιοδήποτε ισχυρισμό πως είναι αγορές «χωρίς μεσάζοντες» ή χωρίς να αποκομίζεται κέρδος από την πώληση προϊόντων σε αυτές.

Η ΠΟΣΠΛΑ καταγγέλλει ότι αυτές οι αγορές λειτουργούν τις Κυριακές, και καταστρατηγούν στην πράξη την κυριακάτικη αργία η κατάργηση της οποίας είναι πάγιο αίτημα των μεγάλων επιχειρήσεων και βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με τους μονοπωλιακούς ομίλους που θέλουν να είναι κάθε μέρα τα καταστήματα ανοιχτά με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, για να στραγγαλίσουν τους μικρούς επαγγελματίες πωλητές και παραγωγούς που δουλεύουν στις λαϊκές αγορές. 

Η συρρίκνωση του θεσμού των λαϊκών αγορών είναι απαίτηση των πολυεθνικών ομίλων για να μονοπωληθεί η αγορά των τροφίμων και να μην έχει η φτωχή και λαϊκή οικογένεια, τη δυνατότητα να προμηθευτεί φτηνά και ποιοτικά προϊόντα από τη λαϊκή αγορά της γειτονιάς. 

Οι αγορές «χωρίς μεσάζοντες» εξυπηρετούν τα σχέδια όσων θέλουν να μονοπωλήσουν την αγορά, έστω κι αν αυτό γίνεται χωρίς να το κατανοούν.

Η ΠΟΣΠΛΑ σε καμία περίπτωση δεν είναι αντίθετη με τους πολίτες που έχουν ευαισθητοποιηθεί κι έχουν δημιουργήσει δομές αλληλεγγύης και κοινωνικής υποστήριξης των φτωχότερων συμπολιτών μας. 

Οι λαϊκές αγορές είναι η μεγαλύτερη και πλέον υγιής δομή αλληλεγγύης κι εξασφάλισης των βασικών διατροφικών αναγκών για τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που αδυνατούν να εξασφαλίσουν έστω και τα βασικά.

Τα δημοκρατικά εκλεγμένα συνδικαλιστικά μας όργανα, θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες κοινωνικές δομές εθελοντών παρά τις καλές προθέσεις που έχουν για να βοηθήσουν τους συμπολίτες μας, αυτό δεν πρέπει να το κάνουν χτυπώντας τον κλάδο και το θεσμό των λαϊκών αγορών που προσφέρει τα μέγιστα στην ίδια κατεύθυνση. Τους καλούμε να επανεξετάσουν τη θέση τους, να αναλογιστούν γιατί μέσω των αγορών «χωρίς μεσάζοντες» ομάδες μεγάλων συμφερόντων και μονοπωλίων θα πετύχουν να συρρικνώσουν το θεσμό των λαϊκών αγορών.

Τα ποιοτικά προϊόντα που προσφέρουμε σε τιμές σχεδόν κόστους και η εργασία των δεκάδων χιλιάδων επαγγελματιών πωλητών που εκπροσωπούμε είναι συνεισφορά σε όλη την ελληνική κοινωνία. 

Ανταγωνιστές μας δεν είναι ούτε οι φτωχοί καταναλωτές μας, ούτε οι δομές αλληλεγγύης. Ανταγωνιστές μας είναι τα μονοπώλια κι όσοι έχουν βάλει στο στόχαστρο το θεσμό των λαϊκών αγορών για να μονοπωλήσουν την αγορά και να λειτουργούν ανεξέλεγκτα. 

Άλλωστε την πραγματική αλληλεγγύη τους την εκφράζουν καθημερινά οι πωλητές λαϊκών αγορών διαθέτοντας τόνους ποιοτικών προϊόντων στις δομές αλληλεγγύης των Δήμων εντελώς δωρεάν και χωρίς κανένα αντάλλαγμα

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΛΟ ΖΕΝΕΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΟΥΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΟΥ ΤΟΥΣ ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΑΡΙΕΝΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΣΚΟΥΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.

Ανώνυμος είπε...

ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ.
ΦΡΕΣΚΟΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ.
ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ.
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΟΜΩΣ ΣΤΙΣ 7/6/2015 ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ.
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΗΡΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ.
7 ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ.
Ο ΥΠΝΟΣ ΘΡΕΦΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.
ΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΚΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙ.
ΑΛΛΑ ΧΑΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΡΑΣΤΩΝΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ.