ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Η Ιδιωτική Πρωτοβουλία στην Ηλιούπολη παραδίδει μαθήματα «σύγχρονης» ανάπτυξης!

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Η Ιδιωτική Πρωτοβουλία στην Ηλιούπολη παραδίδει μαθήματα «σύγχρονης» ανάπτυξης!

Στις 25 Φλεβάρη 2016 ο Δήμαρχος κ. Βαλασόπουλος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για την καταχρηστική συμπεριφορά επαγγελματιών της Ηλιούπολης, οι οποίοι κατά παράβαση κάθε «καλώς νοούμενης» συνεργασίας με το Δήμο καταλαμβάνουν πεζοδρόμια και πλατείες, με τραπεζοκαθίσματα, ψυγεία, και μόνιμες εγκαταστάσεις, παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία των πολιτών.

Ο κ. Δήμαρχος εμφανώς αμήχανος και προβληματισμένος αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας επί λέξει τα ακόλουθα:

«Σε σχέση με την κατάληψη δημοσίων χώρων, συνεχίζοντας τα όσα είπε ο κ. Αντιδήμαρχος θέλω να πω τα εξής: Υπάρχουν πράγματι σε σημεία της Πόλης και ειδικότερα στη Κεντρική Πλατεία αλλά και σε άλλα σημεία της Πόλης που είναι προκλητικά και απαράδεκτα. Πολλές φορές είμαστε κάπως ελαστικοί για ένα μόνο λόγο. Σ αυτά τα καταστήματα σ αυτά τα μαγαζιά δουλεύουν παιδιά, νέα παιδιά, από την Ηλιούπολη , που έχουν ανάγκη για δουλειά, τα οποία στηρίζουν και τις οικογένειές τους. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω κάτι: Μετά την αυτοψία και αυτό είναι ένα μήνυμα σε όλους, μετά την αυτοψία και αφού ενημερωθούν όλοι, γιατί υπάρχουν 4-5 σημεία στη κεντρική Πλατεία που προκαλούνε με τη τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων τους εμείς θα προχωρήσομε στις παρακάτω διαδικασίες:

Πρώτη διαδικασία- ενέργεια θα είναι ο Αποστόλης ο Αντιδήμαρχος μετά την αυτοψία, να καταγγείλει στη πολεοδομία. Δεύτερον στη μήνυση. Τρίτον με παρουσία της αστυνομίας στην αποξήλωση όλων των παράνομων τραπεζοκαθισμάτων.
Θα φέρουμε εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο θα προσδιορίσουμε ποια είναι ακριβώς αυτά τα μαγαζιά. Μάλιστα σε δύο από αυτά πήγα προσωπικά εγώ ο ίδιος και τους ΠΑΡΕΚΑΛΕΣΑ να μην έχουν σταθερές κατασκευές γιατί αυτό απαγορεύεται ρητά , και όχι μόνο δεν με υπολόγισαν αλλά με αγνόησαν εμένα και το Δημοτικό Συμβούλιο και έκαναν αυτό που ήθελαν.


Θα τους καλέσουμε να έρθουν εδώ για να μας πούνε γιατί το έκαναν και με τις πλάτες ποιανών το έκαναν. Να τα ξεκαθαρίσομε λοιπόν, αυτά τα λέω και δημόσια στη κάμερα για να τα ακούσει όχι μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο, να το ακούσουν και οι πολίτες της Ηλιούπολης, να τα ακούσουν και αυτοί οι ίδιοι. ΕΝΑ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΑΥΤΑ ΣΗΜΕΙΑ θα ξηλωθούνε. Ξέρουμε πολύ καλά ποια είναι , ξέρουμε τη νομοθεσία και θα πάμε βήμα –βήμα και στη πολεοδομία και στη μηνυτήρια αναφορά και με παρουσία της αστυνομίας σε αποξήλωση. Αυτό είναι βέβαιο!»


χρόνος μεταξύ 1.00’.5’’ και 1.02’.45’’.
Ο κ. Δήμαρχος δίκαια είναι εκνευρισμένος, γιατί έδειξε την καλή του πρόθεση να βοηθήσει τους επαγγελματίες της πόλης και προχώρησε ακόμα και στη διαμόρφωση των πλατειών της πόλης κατά τα συμφέροντα τω ν καταστημάτων και των καταστηματαρχών . Εντούτοις οι επαγγελματίες όχι μόνο απολαμβάνουν την εκμετάλλευση δημόσιου χώρου με ευνοϊκότατους όρους και κόστη αλλά η «λαιμαργία» τους , τους οδηγεί και σε κατασκευές που εμποδίζουν την κίνηση των πολιτών της Ηλιούπολης. Αδιαφορούν ακόμα και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες!


Η κατάσταση όπως καταγγέλλεται από τον ίδιο τον κ. Δήμαρχο, αποκαλύπτει μια ενδιαφέρουσα πλευρά της δημόσιας ζωής της Πόλης και ταυτόχρονα αποκαλύπτει την πεμπτουσία του έργου του κ. Βαλασόπουλου. Το θέμα είναι τόσο πολιτικό όσο και πολιτισμικό! Φυσικά ούτε λόγος για επαγγελματική – επιχειρηματική κοινωνική ευθύνη απέναντι στο Δήμο εκτός αν περιορίσουμε την έννοια της επαγγελματικής κοινωνικής ευθύνης στην ανταποδοτικότητα των κακόγουστων διαφημιστικών πανό και πινακίδων που βρωμίζουν κατά καιρούς την Πόλη, δείγμα και αυτές της κυρίαρχης πολιτισμικής αντίληψης στην Ηλιούπολη.


Η πολιτική πλευρά αφορά την αδιαμφισβήτητη πολιτική επιλογή του κ. Δημάρχου να διευκολυνθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία με κάθε μέσο. Στη προκειμένη περίπτωση εις βάρος των δημόσιων αγαθών όπως είναι οι πλατείες, τα πεζοδρόμια και οι, δημοτικής ιδιοκτησίας, χώροι. Γι αυτό πολύ κουβέντα μπορεί να γίνει .
Έχομε όμως και την πολιτισμική πλευρά του θέματος που εκφράζεται με την απροκάλυπτη συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής και των ωφελούμενων επαγγελματιών να επεκτείνουν την οικονομική τους δραστηριότητα καταπατώντας, στην ουσία, «Δημοτική γη» ως απόλυτοι ιδιοκτήτες της.
Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο που κάνει τον κ. Δήμαρχο «να βγει από τα ρούχα του»! Με άλλα λόγια ο κ. Δήμαρχος εκφράζει ένα παράπονο: Σας τα έδωσα όλα! Γιατί με εκθέτετε; Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί η προσωπική του επίσκεψη σε δύο επιχειρηματίες και η μέχρι αγένειας αγνόησή του; Καταπατά δημόσιο χώρο, αγνοεί , κοινώς γράφει, τον Δήμαρχο. Ποιά είναι τα πολιτισμικά στοιχεία που συνθέτουν αυτούς τους φορείς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στων οποίων την ευθύνη προσδοκούν κάποιοι να ανακάμψει η χώρα;


Εδώ ακριβώς υπεισέρχεται η αρνητική πολιτισμική συνεισφορά της Δημοτικής Αρχής. Η παραχώρηση στους επαγγελματίες, των εν ανεπαρκεία δημόσιων αγαθών όπως είναι οι ελεύθεροι χώροι, αποτελεί πολιτισμική έκφραση ανεξάρτητα αν εμπεριέχει και πρόφαση πολιτικής διάστασης. Η διαμόρφωση των Δημοτικών χώρων κατά τα συμφέροντα των επαγγελματιών – καταστηματαρχών αποτελεί δουλοπρεπές πολιτισμικό στοιχείο που επιτρέπει στους ιδιώτες να αγνοούν τον κ. Δήμαρχο προφανώς γιατί δεν του έχουν καμία εκτίμηση πέραν των αχαλίνωτων συμφερόντων τους. Από τη μια, δικός μου είναι ο Δήμος και ότι θέλω κάνω και από την άλλη δικό μου είναι το μαγαζί ότι θέλω το κάνω ή έλα μωρέ, τι σε πειράζει, δικό σου είναι το πεζοδρόμιο; Και από τους δύο συμβαλλόμενους το ίδιο πολιτισμικό στοιχείο, Δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα του Πολίτη κατοίκου και χρήστη αυτής της Πόλης να απολαμβάνει απρόσκοπτα τα δημόσια αγαθά όπως είναι η κυκλοφορία και οι ελεύθεροι χώροι.


Οι παραβάσεις αυτού του τύπου δεν είναι νέο φαινόμενο ούτε περιορίζονται στα λίγα σημεία της Κεντρικής Πλατείας που αναφέρει ο κ. Δήμαρχος. Ακόμα και αυτή η καθυστερημένη αντίδραση του κ. Δημάρχου μόνο ως «προσποίηση» μπορεί να εκληφθεί , δεδομένου πως διαχρονικές αδυναμίες και συγκεκριμένες συμπεριφορές του Δήμου επέτρεψαν τις παραβάσεις των επαγγελματιών και τις ενσωμάτωσαν στην πολιτισμική τους αντίληψη. Σε επιβεβαίωση της, πολιτισμικού χαρακτήρα υφέρπουσας ανοχής, έρχεται ο κ. Δήμαρχος και δρομολογεί εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες επιβολής του «κοινωνικά φέρεσθε» της ιδιωτικής οικονομίας. Μιας ιδιωτικής οικονομίας που δρα σε βάρος των κοινωνικών αγαθών. Ένα ακόμα πολιτισμικό χαρακτηριστικό. Κάνω πως φωνάζω και σέρνω τα πράγματα επιμηκύνοντας το χρόνο στο διηνεκές.


Βέβαια, έστω και αυτή η προσποιητή πρόθεση του κ. Δημάρχου θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε μια σωστή και αποτελεσματική δράση προστασίας του δημόσιου αγαθού της απρόσκοπτης κυκλοφορίας των πολιτών στην Πόλη τους και κυρίως της προστασίας του δημόσιων χώρων ως αγαθών. Αυτό όμως πότε;


Όταν οι αντιπολιτευόμενες, την Δημοτική Αρχή , παρατάξεις αντιλαμβάνονταν την κατάσταση και προσέρχονταν στην λύση του προβλήματος «πιεστικά» με θέσεις και προτάσεις και ανάληψη της ευθύνης έναντι των πολιτών που τους ανέθεσαν την ευθύνη άσκησης αντιπολίτευσης.
Γιώργος Μπαλτάς 5.3.2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: