ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Το ρέμα... κατεβάζει εισαγγελείς

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Το ρέμα... κατεβάζει εισαγγελείς


Εισαγγελική παρέμβαση για τον κίνδυνο πλημμυρών από τα έργα που πραγματοποιούνται και έχουν δρομολογηθεί στο ρέμα της Πικροδάφνης προκάλεσαν δύο δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.».
Πιο συγκεκριμένα, επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για πιθανές παραβάσεις που αφορούν τον νόμο 1650/1986 «Για την προστασία του περιβάλλοντος» και τα άρθρα για τις πλημμύρες διέταξε η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, Πετρούλα Μακρή, που εκτελεί χρέη εισαγγελέα Περιβάλλοντος.

Η εισαγγελική παρέμβαση προκλήθηκε έπειτα από δύο δημοσιεύματα στην «Εφ.Συν.» στις 26/10/2015 («Δύο παρεμβάσεις απειλούν το ρέμα της Πικροδάφνης») και στις 19/11/2025 («Ανοιχτή επιστολή για το Ρέμα Πικροδάφνης») που αφορούσαν τεκμηριωμένες καταγγελίες του Δικτύου Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης και της Διαδημοτικής Πρωτοβουλίας Κατοίκων για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης, αντίστοιχα.

Οι καταγγελίες εστιάζονται στα έργα κατασκευής αγωγών ομβρίων υδάτων που έχουν ξεκινήσει από τον δήμο στην Ηλιούπολη, με τα οποία μεταφέρονται στο ρέμα της Πικροδάφνης νερά που δεν καταλήγουν σήμερα σε αυτό και των οποίων φυσικός αποδέκτης είναι το ρέμα Τραχώνων.

Ο όγκος αυτών των νερών σχεδόν θα τριπλασιάσει την ποσότητα εκείνων που ήδη εκρέουν στο ρέμα της Πικροδάφνης, στο σημείο που συμβάλλουν σε αυτό, στη γέφυρα της λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Αυτή η σημαντική προσαύξηση της παροχής του ρέματος της Πικροδάφνης θα πολλαπλασιάσει τους κινδύνους κατάπτωσης των πρανών του, ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου και θα αυξήσει τις πιθανότητες πλημμυρικών φαινομένων στις εκβολές του, στα τελευταία χίλια μέτρα της κοίτης του στο Παλαιό Φάληρο, στον Αγιο Δημήτριο και στον Αλιμο.
Τσιμεντοποίηση

Επιπλέον, τα συγκεκριμένα έργα παραβιάζουν απόφαση του ΣτΕ (1242/2008) που επιβάλλει στη διοίκηση (ΥΠΕΚΑ και κατ’ επέκταση Περιφέρεια Αττικής) να εκδώσει διάταγμα οριοθέτησης στο σύνολο του ρέματος πριν από την υλοποίηση των έργων, κάτι που δεν συνέβη ποτέ.

Το δεύτερο πλήγμα για το ρέμα της Πικροδάφνης ετοιμάζεται να επιφέρει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Ανάπλαση ρέματος Πικροδάφνης (από λεωφόρο Βουλιαγμένης έως εκβολή)», της Περιφέρειας Αττικής, η οποία ουσιαστικά ισοδυναμεί με την τσιμεντοποίηση του ρέματος.

Με τα έργα που προτείνει η μελέτη, καταστρέφεται το τελευταίο ρέμα της Αττικής που έχει παραμείνει στη φυσική του μορφή στο μεγαλύτερο μέρος του και επέρχεται μη αναστρέψιμη ζημιά στην πλούσια πανίδα του, ενώ στην πράξη δικαιώνονται όλοι εκείνοι που έχουν λεηλατήσει χώρους οι οποίοι είναι απαραίτητοι στην αντιπλημμυρική του λειτουργία.

Σε ό,τι αφορά την εισαγγελική παρέμβαση για τα έργα, την ευθύνη για τα οποία έχει η Περιφέρεια Αττικής, δεν μπορεί παρά να αναγνωριστούν, κατ’ αρχήν, τα αντανακλαστικά της Δικαιοσύνης στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε στις 28/1/2016, δύο μήνες μετά τα επίμαχα δημοσιεύματα και ότι ο συντάκτης τους κλήθηκε ως ο πρώτος μάρτυρας για κατάθεση στις 22/3, αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι το εάν οι ρυθμοί με τους οποίους κινείται η Δικαιοσύνη μπορεί να καταστούν αποτελεσματικοί. Δεδομένου ότι τα έργα στην Ηλιούπολη βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι δρομολογείται ο εγκιβωτισμός των τελευταίων μέτρων του.

Δείτε τη ΔΙΑSOSH μια ταινία μικρού μήκους/ ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε από τους μαθητές του Στ1 του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου Αττικής που αφορά το Ρέμα της Πικροδάφνης που απέσπασε το Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ Καλύτερης Ταινίας Τεκμηρίωσης στο 2ο Διεθνές Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους (2016).

Δεν υπάρχουν σχόλια: