ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Αναβίωσε το Αμπαλί στην Πόλη μας

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Αναβίωσε το Αμπαλί στην Πόλη μας


Δελτίο τύπου του Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης και Γύρω Δήμων «Η Φανερωμένη».

Κυριακή 22 Μαΐου 2016!

Με μεγάλη μας χαρά και τιμή παρουσιάζουμε μια ξεχωριστή είδηση. Στο χώρο του Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης αναβίωσε σήμερα το παραδοσιακό λευκαδίτικο παιχνίδι “Αμπαλί”.

Πριν μιλήσουμε για την εκδήλωση, σας αναφέρουμε ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι της αστικής κουλτούρας της Λευκάδας, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στην Ιταλία και τη Γαλλία και ήρθε στην πατρίδα μας στα χρόνια της Ενετοκρατίας.

Η μπάλα στο Αμπαλί είναι φτιαγμένη από χοντρό ξύλο, για να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις “κακουχίες” του παιχνιδιού. Οι υπόλοιπες μπάλες έχουν τιμόνι, δηλαδή ελαφρώς ελλειπτικό σχήμα, το οποίο καθορίζει την τροχιά της μπάλας.

Δημιουργούνται δυο ομάδες. Στέκονται στη μια άκρη του γηπέδου και ρίχνουν προς την άλλη το Αμπαλί. Κατόπιν με τις άλλες ξύλινες μπάλες προσπαθούν να το πλησιάσουν. (Σαφέστατες οδηγίες και πληροφορίες υπάρχουν στο διαδίκτυο από τον Ηλία Γεωργάκη, τον οποίο ευχαριστούμε για την πολύτιμη αυτή προσφορά)

Το Αμπαλί είναι ένα παιχνίδι το οποίο εκφράζει τη λευκαδίτικη ψυχοσύνθεση. Πνευματική εγρήγορση, η οποία κατευθύνει τις σωματικές ικανότητες του παίχτη.

Αυτός είναι και ο Σύλλογος Λευκαδίων. Ένας Σύλλογος ο οποίος δίνει στέγη στη δημιουργικότητα του λευκαδίτικου πνεύματος με σημείο αναφοράς τη μητέρα μας τη Λευκάδα.

Η εκδήλωση αυτή ήταν απόλυτα πετυχημένη και ήταν καθρέπτης του τι σημαίνει Λευκάδα. Άψογη οργάνωση, ζεστή φιλοξενία, η οποία είναι πατροπαράδοτή μας αρετή και μεγάλη συμμετοχή από τον κόσμο.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο βουλευτής Λευκάδας κ. Αθανάσιος Καββαδάς, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ηλιουπόλεως κ. Κωνσταντίνος Σεφτελής, πρόεδροι φορέων της Ηλιούπολης, ο πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Ευάγγελος Γεωργάκης, με το Δ.Σ. του Συλλόγου και όπως είπαμε πλήθος κόσμου Λευκαδίτες και Ηλιουπολίτες το οποίο παρά τον άσχημο καιρό γινόταν ολοένα και περισσότερο.

Όλοι πέρασαν από την πίστα κι έπαιξαν. Ιδιαίτερα οι παλιοί ήταν πιο συγκινημένοι, διότι μεγάλωσαν μ’ αυτό. Δεν υπάρχει πιο όμορφη εικόνα από το να βλέπει κανείς μέσα στο γήπεδο τρεις γενιές να παίζουν μαζί. Άντρες, γυναίκες, παιδιά, ο βουλευτής της Λευκάδας μας, οι δημοτικοί εκπρόσωποι, όλοι δίπλα δίπλα. Ένα παιχνίδι που δε δημιουργούσε αντιπαλότητες αλλά μια απέραντη φιλία. Ένα γήπεδο σαν τη μητέρα μας τη Λευκάδα που μας χωράει όλους.

Δυο λόγια ακόμα για τη ζεστή φιλοξενία που μας παρασχέθηκε. Υπήρχε κέρασμα πλούσιο. Φαγητό και ποτό. Ψυχή αυτής της φιλοξενίας ήταν οι κ. κ. Μιχάλης Βλάχος και Απόστολος Γεωργάκης, οι οποίοι υπερέβαλαν εαυτόν για να μας ευχαριστήσουν και οι οποίοι μας προσέφεραν νοστιμότατους μεζέδες και τους ευχαριστούμε θερμά, διότι για αυτούς δεν υπήρξε παιχνίδι, αλλά η παροχή της φιλοξενίας. Όμως έτσι είναι η ψυχή του Λευκαδίτη. Τους ευχαριστούμε και τους συγχαίρουμε.

Τέλος θερμές ευχαριστίες σε όλους, διότι με την παρουσία τους συνέβαλαν αποφασιστικά για να ζήσουμε μια λευκαδίτικη μέρα στη φιλόξενη Ηλιούπολη!














Δεν υπάρχουν σχόλια: