ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Ο Δωδώνης Χρυσόστομος θυμάται και τιμά…

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Ο Δωδώνης Χρυσόστομος θυμάται και τιμά…


Ημέρα μνήμης η σημερινή για την εκκλησιαστική κοινότητα της Αγίας Μαρίνας Ηλιουπόλεως. Πριν από 19 χρόνια (25 Μαϊου 1997), επί αρχιεπισκοπείας Σεραφείμ, εγκανιάστηκε το θυσιαστήριο του παρεκκλησίου του Αγίου Νεκταρίου που βρίσκεται κάτω από τον κυρίως ναό. Η επέτειος αυτή εορτάστηκε σήμερα με πανηγυρκή θεία λειτουργία, με προεστώτα τον Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο.

Όμως ημέρα μνήμης η σημερινή είναι και για τον αρχιθύτη της ευχαριστιακής σύναξης, καθώς πρίν από 22 χρόνια (25 Μαϊου 1994), ο κ Χρυσόστομος εξελέγη ποιμένας της Μητροπόλεως Ζακύθνου. Όλα αυτά σήμερα, που εορτάζει και τιμάται η Μεσοπεντηκοστή και μια άλλη ανάμνηση θλιβερή έρχεται στο μυαλό μας. Την ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά την του Θεού Σοφία, κάποτε εόρταζε η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.

Όπως ανέφερε ο π. Σεραφείμ Δημητρίου, «αυτήν την ημέρα των εγκαινίων την τιμούμε κάθε χρόνο και οφείλουμε να εορτάζεται ακόμα και όταν εμείς φύγουμε από εδώ. Έτσι άλλωστε επιτάσει η παράδοση της Εκκλησίας μας». Αναφορικά με τη γνωριμία του με τον Μητροπολίτη Δωδώνης, μνημόνευσε την εποχή που φοιτούσε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή και ο κ. Χρυσόστομος, ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της χηρευούσης Μητροπολέως Αττικής, έδειξε ενδιαφέρον και συμπαραστάθηκε στους φοιτητές για την αναβάθμιση της Σχολής. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο π. Σεραφείμ, «έκτοτε δημιουργήθηκε στην καρδιά μου σεβασμός και αγάπη προς το πρόσωπό του και θεωρώ ιδιαίτερη ευλογία τη σημερινή παρουσία του στον ναό μας».

Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσόστομος θυμήθηκε την πρώτη του επίσκεψη στην Ηλιούπολη, σε ηλικία 14 ετών, την εποχή των μεγάλων σεισμών της Ζακύνθου το 1953. Αναφερόμενος στη δική του επέτειο, είπε πως «ο Θεός με αξίωσε να γίνω Επίσκοπος στη γενέτειρά μου. Και Τον δοξολογώ που σε άλλες περιπτώσεις δεν βοήθησε να γίνω για να υπηρετήσω στη Ζάκυνθο. Ευχαρίστω και τον π. Σεραφείμ για την πρόσκληση και την ευκαιρία να βρίσκομαι εδώ, αυτή την ημέρα που τιμάτε την επέτειο των εγκαινίων του ναού σας».

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, τέλος, κάλεσε τους πιστούς να αποτελούν διαρκώς Σώμα του Χριστού και της Εκκλησίας. «Ας δοξολογούμε τον Θεό, διότι μας έδωσε όλα κείνα τα σημεία που χρειαζόντουσαν για να γίνουμε πιστά μέλη του σωματός Του και της Εκκλησίας. Η συμμετόχη στα άχραντα μυστήρια είναι εκείνο που μας δίνει ελπίδα και δύναμη για τη δύσκολη συνέχεια. Το στήριγμά μας είναι η πίστη μας, η αγία μας Ορθοδοξία».

Στην ακολουθία παρέστη και ο Αντιδήμαρχος Ηλιούπολης Κωνσταντίνος Καλούδης.





























Δεν υπάρχουν σχόλια: