ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Καταρρέει ο Τσίπρας – Μια ανάσα από την αυτοδυναμία η ΝΔ

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Καταρρέει ο Τσίπρας – Μια ανάσα από την αυτοδυναμία η ΝΔ




Ολο και πιο κοντά στην αυτοδυναμία κινείται η Νέα Δημοκρατία, βάση των στοιχείων και της δημοσκόπησης Ιανουαρίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Την ίδια στιγμή τα ποσοστά της διαφοράς μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ διατηρούνται σε διψήφια ποσοστά, η παράσταση νίκης είναι ισοπεδωτικά υπέρ της ΝΔ ενώ η δημοφιλία του Τσίπρα καταγράφει ακόμη ένα ιστορικό χαμηλό.

Στα αξιοσημείωτα της δημοσκόπησης, η δεύτερη θέση που καταλαμβάνει η Φώφη Γεννηματά σε ότι έχει να κάνει με την δημοφιλία, αφού ο Τσίπρας καταρρέει.

Η δημοσκόπηση αναλυτικά

Το κλίμα της απαισιοδοξίας είναι διάχυτο στην κοινή γνώμη, ενώ είναι ενδεικτικό ότι οι επτά από τους δέκα εκλογείς του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις κυβερνητικές επιδόσεις.

Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση πρόθεσης ψήφου η ΝΔ διατηρεί «άνετο» μαξιλάρι 14,5 ποσοστιαίων μονάδων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει 16,5% (μικρή αύξηση έναντι του 16% το Νοέμβριο πάντως), η ΝΔ 30,5% (έναντι 32%), η ΧΑ 7,5% (έναντι 8%), η ΔΗΣΥ 6,5% (από 5,5%), το ΚΚΕ 6,5% (6%), Το Ποτάμι 2% (1,5%), οι ΑΝΕΛ παραμένουν σταθεροί στο 2%, η Ένωση Κεντρώων 2,5% (3%), η ΛΑΕ παραμένουν σταθεροί στο 1% , η Πλεύση Ελευθερίας 2,5% (3%), άλλο κόμμα δηλώνει και πάλι το 6,5% και Δεν Ξέρω/ Δεν Απαντώ λέει το 16% (15,5%).



Στην παράσταση νίκης η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται με διαφορά 59,5%, με το 71% των ερωτώμενων να πιστεύει ότι πρώτη θα αναδειχθεί η ΝΔ έναντι 11,5% του ΣΥΡΙΖΑ, 2,5% άλλο κόμμα και 15% δηλώνει δεν ξέρω δεν απαντώ. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός σύμφωνα με το 33,5% είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, 20% ο Αλέξης Τσίπρας, 44% κανένας και 2,5% απαντά ΔΞ/ΔΑ.

To 88% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, 8% εκτιμά ότι κινούνται προς τη σωστή και 4% δηλώνει ότι δεν ξέρει/δεν απαντά. Μάλιστα, από τον Ιανουάριο το ποσοστό των δυσαρεστημένων αυξάνεται σταθερά.

Στην ερώτηση αν είναι ικανοποιημένοι από τις μέχρι τώρα κυβερνητικές επιδόσεις το 86,5% των συμμετεχόντων στη σφυγμομέτρηση απαντούν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι, 6% λένε πως είναι ικανοποιημένοι και 7,5% ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι.

Μάλιστα, 72,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι, 16% ικανοποιημένοι και 11,5% ούτε ικανοποιημένοι ούτε δυσαρεστημένοι.

Αναφορικά με τις προβλέψεις τους το 2017 το 72% θεωρούν ότι το νέο έτος προδιαγράφεται χειρότερο (έναντι 64,5% το Νοέμβριο), 16,5% καλύτερο (έναντι 23,5%), το 9% ίδιο (έναντι 6%), 2,5% δηλώνει ΔΞ/ΔΑ (6%).

Όσον αφορά το αν θα βελτιωθεί ή θα χειροτερεύσει η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους στους επόμενους 12 μήνες το 63% δηλώνουν ότι θα χειροτερέψει (σίγουρα το 34% – μάλλον θα χειροτερέψει το 29%), 29% εκτιμούν ότι ούτε θα βελτιωθεί ούτε θα χειροτερέψει, 5% ότι μάλλον θα βελτιωθεί , 1,5% ότι σίγουρα θα βελτιωθεί και 1,5% απαντούν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις.

H δημοσκόπηση αναλυτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: