ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Φάμπρικα χιλιάδων προσλήψεων με βιτρίνα τις ΜΚΟ - Πώς έχει στηθεί το κόλπο

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Φάμπρικα χιλιάδων προσλήψεων με βιτρίνα τις ΜΚΟ - Πώς έχει στηθεί το κόλπο


Του Χρήστου Μπόκα 
«Φάμπρικα» προσλήψεων χιλιάδων «μαθητευόμενων», των λεγόμενων σταζιέρ, με ΜΚΟ ως βιτρίνα και υποσχέσεις μονιμοποίησης φαίνεται πως έχει αναπτυχθεί σε αρκετούς Δήμους και Περιφέρειες με τις ευλογίες του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας.

Πρόκειται για το χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα δημιουργίας κοινωνικών δομών (κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια, φαρμακεία κ.α.) που προβλέπει συνολικά 1.400 προσλήψεις με τριετείς συμβάσεις εργασίας οι οποίες όμως μπορούν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου μετά και τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, η κάθε Περιφέρεια προκηρύσσει τους διαγωνισμούς για τη δημιουργία και την υποστήριξη των συγκεκριμένων δομών. Στον διαγωνισμό μπορούν να μετέχουν είτε οι Δήμοι με τις υπηρεσίες τους είτε συμπράξεις Δήμων - ΜΚΟ.

Σύμφωνα, όμως, με το ρεπορτάζ του protothema.gr προτιμάται η δεύτερη περίπτωση για δύο κυρίως λόγους:

*Ο πρώτος είναι διότι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία, και
*Ο δεύτερος επειδή έχει διαπιστωθεί πως οι οδηγίες για τις προσλήψεις (κριτήρια, μοριοδότηση κ.α.) καταστρατηγούνται ή διαμορφώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνουν «φωτογραφικές» όταν την διαδικασία αναλαμβάνουν οι ΜΚΟ.

Για παράδειγμα από σύμβαση που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr προκύπτει ότι η ύπαρξη τέκνων μοριοδοτείται με 25 μονάδες όταν το υποχρεωτικό υπόδειγμα του ΑΣΕΠ προβλέπει 20 μονάδες.

Εκτός αυτού, έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η ΜΚΟ ««Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό και Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών (Φ.Π.Σ.Υ.Υ. «Ε.Π.Ε.Κ.Α.») έχει υπογράψει συμβάσεις ύψους 6 εκατ. ευρώ κυρίως με τις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας για τη δημιουργία δομών σε 21 Δήμους όταν ο άτυπος κανόνας προβλέπει ότι κάθε οργανισμός αναλαμβάνει 3 εως 4 συμβάσεις.

Όπως μάλιστα καταγγέλλεται, η συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει κακό παρελθόν στην εκτέλεση των συγκεκριμένων έργων. Ειδικότερα, κατά την προηγούμενη φάση του ΕΣΠΑ, ανέλαβε για να εγκαταλείψει στη συνέχεια (σ.σ.: δεν συνέχισε τις παρατάσεις που έδωσε το υπουργείο) τη στήριξη δομών αντιμετώπισης φτώχειας σε αρκετούς Δήμους αφήνοντας τους ωφελούμενους χωρίς παροχές και τους εργαζόμενους χωρίς δουλειά.


Κριτήρια τύπου… Κουτμερίδη
Η πατέντα των ρουσφετολογικών προσλήψεων μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων δεν είναι νέα, καθώς ακολουθήθηκε και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Κατά το παρελθόν μάλιστα είχε αποκαλυφθεί ότι ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στάθης Κουτμερίδης είχε ιδρύσει στην εκλογική του περιφέρεια ΜΚΟ προκειμένου οι συγκεκριμένες προσλήψεις να περνούν μέσα από το πολιτικό του γραφείο!

Εκτός αυτού, η συνέχιση της συγκεκριμένης πρακτικής και από την σημερινή κυβέρνηση φέρνει για μια ακόμα φορά τον ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπο με τον ίδιο του τον εαυτό καθώς βουλευτές του δεν έχαναν την ευκαιρία να την καταγγείλουν. Είναι ενδεικτική η ερώτηση που είχε καταθέσει το 2012 στη Βουλή ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης όπου μεταξύ άλλων ανέφερε πως «με πρόσχημα την καταπολέμηση της ραγδαίας αυξανόμενης ανεργίας των νέων που φτάνει το 40%, η κυβέρνηση ανακοίνωσε «πράσινα» Stage για προσλήψεις πεντάμηνης διάρκειας μέσω κοινωνικών φορέων και ΜΚΟ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, που αποτελεί «ασπιρίνη» και μάλιστα με έντονη πελατειακή λογική εξυπηρέτησης «ημετέρων», 55.000 άνεργοι θα συνάψουν σύμβαση με "φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα" και στη συνέχεια θα διατίθενται για δουλειά από τους "φορείς" στους Δήμους» για να υποστηρίξει σε άλλο σημείο ότι «πρόκειται ουσιαστικά για συμβάσεις εποχικού προσωπικού υπό τον μανδύα της κοινωνικής πολιτικής χωρίς οι νέοι που θα απασχοληθούν να μπορούν να αποκτήσουν εργασιακά δικαιώματα μιας και θα βρίσκονται σε καθεστώς δανεισμού, επίσης χωρίς καμία εγγύηση ότι τα διατιθέμενα κονδύλια θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη και την απασχόληση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: