ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Κλείνουν την πόρτα στην Αθήνα οι δανειστές - Κίνδυνος επιστροφής στο 2015

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Κλείνουν την πόρτα στην Αθήνα οι δανειστές - Κίνδυνος επιστροφής στο 2015

Κωστής Πλάντζος

Παζαρεύουν αφορολόγητο και συντάξεις για να επιστρέψει η Τρόικα - «Βούτυρο στο ψωμί» των ακραίων το παιχνίδι καθυστέρησης από την κυβέρνηση​Κλείνουν η μία μετά την άλλη τις πόρτες διαφυγής για την κυβέρνηση οι δανειστές, κάτι που έρχεται να υπογραμμίσει και η παρουσία του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί. Ήδη όμως από χθες τόσο η Κομισιόν, όσο και ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ έδειξαν τις διαθέσεις τους, θυμίζοντας όχι μόνο πως ο χρόνος τελειώνει για να πάρει θέση η ελληνική κυβέρνηση επί των αιτημάτων των δανε​ι​στών, αλλά και ότι η καθυστέρηση σημαίνει κίνδυνο επιστροφής στο 2015.

Και στην Αθήνα αντιλαμβάνονται όμως ότι αν αναβληθούν οι αποφάσεις και από Μάρτιο η η ποσοτική χαλάρωση μετατεθεί τον Μάιο, δεν θα επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές και θα έπεται 4ο Μνημόνιο (ή Grexit).

Το αναγνώρισε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κύριος Γιάννης Δραγασάκης που, σε δημόσια τοποθέτησή του χθες, τόνισε την ανάγκη συμφωνίας στις 20 Φεβρουαρίου ή, πάντως, πριν αρχίσουν οι εκλογικές διαδικασίες άλλες χωρών.


«Πάγος» στην κυβέρνηση​

Αν και οι διαπραγματεύσεις καλύπτονται από μυστικότητα, η κυβέρνηση αρκείται να λέει πως οι αντιστέκεται σε πιέσεις για πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6 δισ. από το 2019, τα οποία θα πρέπει να ψηφιστούν από τώρα και θα περιλαμβάνουν δραστικό «κούρεμα» του αφορολογήτου στα 6.000 ευρώ και μείωση κύριων συντάξεων (μέσω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς ενδεχομένως).

Το μόνο όμως που ρεαλιστικά φαίνεται να απομένει στην κυβέρνηση είναι μια πολιτική συμφωνία, ώστε να δρομολογηθεί τουλάχιστον η επιστροφή των επικεφαλής της Τρόικας στην Αθήνα.


​Ο Επίτροπος επιστρέφει​

Αν και πάντα η έλευσή Μοσκοβισί συνδυαζόταν με υποστήριξη -εν είδει «διαιτητή»- προς τις ελληνικές θέσεις, πληροφορίες από το Στρασβούργο αναφέρουν πως τη φορά αυτή θα στείλει και εκείνος το μήνυμα «κλείστε τώρα την αξιολόγηση».

Επισήμως η έλευση Μοσκοβισί σήμερα στην Αθήνα δεν έχει να κάνει με τη διαπραγμάτευση, αλλά με την τελετή αναγόρευσής σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Αυτό «στα χαρτιά» όμως και μόνον. Εκτός από την περιένδυσή του με την τήβεννο της Σχολής από τον Κοσμήτορα κύριο Μιχαήλ Σπουρδαλάκη, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο.


Σφίγγει η «θηλιά»

Ο κύριος Μοσκοβισί είχε πει φεύγοντας από την Αθήνα τον Ιούλιο, στην προηγούμενη επίσκεψή του στην χώρα μας, ότι πρέπει να κλείσει η διαπραγμάτευση πριν το τέλος του 2016, για να πάρουν σειρά οι αποφάσεις για το χρέος.

Στην κυβέρνηση όμως κινούνται ακόμα σαν να υπάρχει άπλετος χρόνος, καθώς ο κύριος Τσακαλώτος υποστήριξε πως «αλλιώς θα μας πουν πως δεν διαπραγματευόμαστε» αν και παραδέχτηκε ότι όσο καθυστερούμε «μπαίνουμε σε δύσκολα νερά» και «ο λογαριασμός μεγαλώνει».

Στην Αθήνα ευελπιστούν πάντως πως δεν θα βρεθούν «στο κενό» αλλά θα υπάρξει μια πολιτική συμφωνία στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου και άλλη μία «τελευταία ευκαιρία» πριν την 9η Μαρτίου, για να μη χαθεί οριστικά το ραντεβού με την ποσοτική χαλάρωση.


«Βολεύει» η καθυστέρηση;

Ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος και όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Αθήνα διατείνονται πως διεθνώς διαμορφώνεται μία νέα ισορροπία δυνάμεων κατά των ακραίων των δανειστών, τα επιμέρους στοιχεία τουλάχιστον δεν φαίνεται να συνάδουν με την εκτίμησή τους αυτή.

Εχθές ο κύριος Γερούν Ντάισελμπλουμ φρόντισε να «υποβιβάσει» την Ελλάδα σε τρίτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας και, αμέσως, μετά δήλωσε δημοσίως πως προεξοφλεί ότι δεν θα υπάρχει τελική συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου.​ Θύμησε όμως και ότι είναι απαραίτητη και η συμμετοχή ​του ΔΝΤ.

Αλλά και η εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε πως αφού δεν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα η συμφωνία δεν φαίνεται να κλείνει, ενώ προειδοποίησε -προφανώς με άνωθεν εντολή- ότι η πρόοδος που επετεύχθη από το καλοκαίρι πέρυσι μπορεί να χαθεί.

Εξάλλου, η ατζέντα της επικείμενης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναφέρει απλώς ότι τη Δευτέρα θα γίνει «συζήτηση και εκτίμηση της κατάστασης, επικεντρώνοντας σε σχέδια που θα δώσουν ώθηση στη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος». Μάλιστα, η χώρα μας είναι το τρίτο κατά σειρά θέμα συζήτησης.
Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις τόνισε ότι «οι ελληνικές αρχές υιοθέτησαν συνολικά 200 μέτρα και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί» και πως «έχουν εντοπιστεί τα μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2018».

Φαίνεται έτσι ότι η παρελκυστική στάση της κυβέρνησης γίνεται «βούτυρο στο ψωμί» των πιο ακραίων κύκλων της Ευρώπης, ενώ δυσκολεύει και τους «γεφυροποιούς» (βλέπε Κομισιόν) στις προσπάθειές τους να κρατήσουν ζωντανή την Ελλάδα στην διαπραγμάτευση.​​

Δεν υπάρχουν σχόλια: