ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Τι είναι ο έξυπνος φωτισμός (Smart Lighting) μιας πόλης και ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους "επιβάλλεται" η αλλαγή του παλιού φωτισμού

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Τι είναι ο έξυπνος φωτισμός (Smart Lighting) μιας πόλης και ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους "επιβάλλεται" η αλλαγή του παλιού φωτισμού

Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ 
Πλησιάζει ο Αύγουστος του 2017 και ο δήμαρχος θα πρέπει να μας παρουσιάσει το κέντρο ελέγχου και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της πόλης. Μιας πόλης  "έξυπνης" που θα συναγωνίζεται άλλες πρωτοπόρες ευρωπαϊκές πόλεις όπως π.χ το Αμβούργο στη Γερμανία.

Το θέμα είναι πως για να γίνει αυτό χρειάζονται χρήματα και για τον λόγο αυτό θα έρθει αύριο στο δημοτικό συμβούλιο πρόταση για χρηματοδότηση του δήμου μας με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων. 

Επειδή είμαστε σίγουροι πως οι δημοτικοί μας σύμβουλοι δεν κατανοούν καν τι σημαίνει έξυπνος φωτισμός τους γράφουμε ένα-δυο πράγματα για να μην πάνε αδιάβαστοι ως συνήθως στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο. 

Να τονίσουμε εδώ πως ο δήμος Λάρισας έχει αποφασίσει να εντάξει ένα μέρος της εν λόγω δαπάνης για έξυπνο φωτισμό της πόλης στο ΕΣΠΑ 2014-2020 .

 Η έγκριση βέβαια όλων αυτών των κονδυλίων περνάει από την Περιφέρεια και για τον λόγο αυτό η Δούρου και οι συνεργάτες της είναι τελικά αυτοί που αποφασίζουν για την κατανομή των κοινοτικών πόρων στην Αττική. Αλλά όπως και με την περίπτωση του νέου βρεφονηπιακού σταθμού που έχει ήδη ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ , μπορεί να έχουμε και άλλα ευχάριστα νέα το προσεχές διάστημα. Τώρα θέλει και υπομονή γιατί όταν ακόμα δεν έχεις κλείσει την αξιολόγηση μπορεί τελικά να μείνεις απλώς με την απόφαση αφού τα ΕΣΠΑ είναι χρηματοδότηση της Ε.Ε που κάποιοι αριστεροί θέλουν να εγκαταλείψουμε. 

Μια επικοινωνία μας με τον Δήμαρχο Χαλκιδέων που υλοποιεί ήδη το πρόγραμμα του έξυπνου φωτισμού μας έβγαλε την είδηση πως ο συγκεκριμένος δήμος πλήρωνε για τον φωτισμό του στην ΔΕΗ κοντά  στα 3.000.000 ευρώ ετησίως!

Πλέον θα πληρώνει τα μισά περίπου χρήματα και έπεται συνέχεια όπως μας εξήγησε ο πάντα φιλικός στα ΜΜΕ  δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης.

Ακούστε τι λέει για το όραμα του ο Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Βασίλης Βαλασόπουλος σε συνέντευξή του on camera στο Hellasnewstv.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ "ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ" 


Το βίντεο αναρτήθηκε στο youtube στις 5 Αυγούστου του 2016 επομένως  σε 6 μήνες  θα έχουμε ξέρουμε  εάν ο δήμαρχος υλοποιήσει την υπόσχεση που έδωσε.

Βέβαια χωρίς λεφτά αυτά δεν γίνονται. Ίδωμεν.

Εμείς τις επόμενες μέρες θα σας παρουσιάσουμε συγκεκριμένες εταιρείες που αναλαμβάνουν την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων. 

Μας μιλάνε για μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και ισχυρίζονται πως το κόστος μιας τέτοιας επένδυσης θα κάνει απόσβεση το πολύ μέσα σε 2-3 χρόνια! 

Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις δήμων που με βάση τις μελέτες που έχουν κάνει μπορούν και μέσα σε 1,5 χρόνο να έχουν κάνει απόσβεση της δαπάνης μιας τέτοιας επένδυσης. 

Αυτά προς το παρόν απολαύστε τον Δήμαρχο μας στις αναλύσεις του για την "έξυπνη πόλη" και εσείς που το παίζετε αριστεροί αντιδράστε για τις κάμερες διαχείρισης που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης μας.

Γιατί βέβαια έλεγχος από μακριά μπορεί να γίνει μόνο εφόσον υπάρχουν κάμερες διαχείρισης.

Εάν υλοποιηθεί τελικά το πρόγραμμα θα είναι ένα ακόμα ατού στα χέρια της νυν δημοτικής αρχής εν όψει των εκλογών του 2019.

Προεκλογικά θα παίξει πολύ το σλόγκαν της "έξυπνης πόλης" σε αντιδιαστολή με τους "μπούφους" της αντιπολίτευσης που θέλουν να μας κρατήσουν στο σκοτάδι των προηγούμενων διοικήσεων , στην κακοδιαχείριση και φυσικά στα ρουσφέτια για την αλλαγή μιας  καμμένης λάμπας!

Για τους διορισμούς στο δήμο βέβαια για άλλη μια φορά ουδείς αντιδρά. Τα ίδια θα κάνουν και οι επόμενοι φαίνεται και δεν θέλουν να στεναχωρήσουν όσους περιμένουν πως θα πιάσουν καρέκλες!

Σ.Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια: