ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Αγαπητοί συμπολίτες, αγαπητοί φίλοι,

Σε λίγες μέρες θα κληθούμε ως δημότες να επιλέξουμε μια δημοτική αρχή που -μεταξύ των άλλων καθηκόντων της- είναι η προστασία των αδέσποτων ζώων της περιοχής, όπως σαφώς ορίζεται από τη νομοθεσία από το 2012. Κρίναμε απαραίτητο να απευθυνθούμε σε σας τους συνδημότες μας, ώστε να κατανοήσετε ότι κι αυτός ο τομέας που σχεδόν εξ’ ολοκλήρου καλύφθηκε από το εθελοντικό μας έργο όλα αυτά τα χρόνια, είναι εξ’ ίσου σημαντικός και θα πρέπει να βαρύνει στην ψήφο σας εξ’ ίσου με άλλα – περισσότερο εμφανή- ζητήματα της πόλης. Είναι απαραίτητη η ενημέρωσή σας διότι, όπως διαμορφώνονται οι συνθήκες εδώ και κάποια χρόνια, είναι ορατή πλέον η πιθανότητα η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης να μην μπορεί πια σε σύντομο χρονικό διάστημα να καλύπτει τις ανάγκες της πόλης στον βαθμό που έκανε μέχρι σήμερα, οπότε η ανάληψη των ευθυνών του Δήμου από τη δημοτική Αρχή που θα προκύψει στις προσεχείς εκλογές, είναι επιβεβλημένη.


Αυτή η προεκλογική περίοδος στην πόλη μας, ήταν η πρώτη από την ίδρυση του Σωματείου μας το 1997 που οι περισσότερες Δημοτικές Παρατάξεις ενέταξαν στα προγράμματά τους την προστασία των αδέσποτων ζώων. Αυτό από μόνο του δεν θα έλεγε τίποτα, αφού ουσιαστικά από το 2012 η προστασία των αδέσποτων κάθε περιοχής είναι ευθύνη κι υποχρέωση του Δήμου κι άρα αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος κάθε παράταξης που τον διεκδικεί.

 Όμως οι παρατάξεις της Ηλιούπολης –με εξαιρέσεις που μας εξέπληξαν δυσάρεστα και μας δημιούργησαν ερωτηματικά - αναγνωρίζοντας τον αγώνα μας και την προσφορά μας στα αδέσποτα ζώα της πόλης μας κι όχι μόνο, μας συνάντησαν, συζήτησαν μαζί μας και πληροφορήθηκαν τις ανάγκες και τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και τις συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις που προτείνουμε βάσει της πολύχρονης και καθημερινής εμπειρίας μας στον χώρο. Θα θέλαμε με την ευκαιρία να ευχαριστήσουμε δημόσια τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της Ηλιούπολης, αλλά και άλλων γειτονικών περιοχών, που θέλησαν να εντάξουν εθελοντές της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης στα ψηφοδέλτιά τους κι επαναλαμβάνουμε κι από εδώ τον μοναδικό λόγο που επιλέξαμε να μην ενταχθεί κανένας εθελοντής μας σε ψηφοδέλτιο: Επικεφαλής της δικής μας «παράταξης» είναι οι τετράποδοι φίλοι μας και μόνον και η πολιτική μας επιλογή είναι να είμαστε μαζί με όλους όσους έχουν την ευαισθησία και την διάθεση να προσφέρουν σ’ αυτούς και ταυτόχρονα να βρισκόμαστε απέναντι σε όλους όσους τους θεωρούν ανάξιους προσοχής και κλείνουν τα μάτια στην κοινωνική ανάγκη της ομαλής συμβίωσης ανθρώπων και ζώων στις γειτονιές της πόλης, της περιφέρειας, της χώρας και της Ευρώπης, διαιωνίζοντας έτσι με την αναχρονιστική αδιαφορία τους τα προβλήματα της κακοποίησης, της εγκατάλειψης και της τραγικής καθημερινότητας χιλιάδων ζώων στη χώρα μας.

Για εμάς το πιο σημαντικό σημείο στις συνομιλίες μας αυτές με τους Υποψήφιους ήταν να γίνει αντιληπτό ότι εκτός των αυτονόητων δράσεων που ορίζονται από τον νόμο 4039/12 σχετικά με τις υποχρεώσεις των Δήμων, μια δημοτική αρχή που όντως ενδιαφέρεται για τα αδέσποτα ζώα θα αναζητήσει ολοκληρωμένες λύσεις, που έχουν ως αφετηρία την παραδοχή πως τα ζητήματα που αφορούν τα ζώα είναι κοινωνικά και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποσπασματικά. Η προαγωγή της φιλοζωικής κουλτούρας όχι μόνο στα σχολεία, αλλά και στους δημότες μέσω σεμιναρίων κι εκδηλώσεων, η βοήθεια προς τους φροντιστές αδέσποτων ζώων που από το υστέρημά τους ταΐζουν, περιθάλπουν και στειρώνουν τις γάτες στις γειτονιές της Ηλιούπολης και η κοινωνική αλληλεγγύη προς τους ασθενέστερους οικονομικά κηδεμόνες ζώων συντροφιάς, είναι σημαντικά βήματα που έχουν ήδη γίνει από το Σωματείο μας, αλλά θα πρέπει να γίνουν στόχος και του Δήμου που διαθέτει αναμφίβολα περισσότερα μέσα και δυνατότητες απ’ ότι εμείς, που 22 χρόνια τώρα ό,τι κάνουμε το κάνουμε με τις δικές μας πενιχρές δυνάμεις.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν όλες οι επαφές που είχαμε τον προηγούμενο καιρό με όσους απ’ τους υποψήφιους Δημάρχους θέλησαν να συναντηθούν μαζί μας, έτσι ώστε το επόμενο δημοτικό συμβούλιο να έχει- αν μη τι άλλο- την πληροφόρηση που χρειάζεται για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Κι απ’ αυτές τις επαφές διαπιστώσαμε πως υπάρχουν υποψήφιοι με γνώσεις (κάποιοι περισσότερο και κάποιοι λιγότερο) και σίγουρα με διάθεση να συμβάλλουν στα φιλοζωικά θέματα. Και αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν τη στήριξη και τη βοήθεια των φιλόζωων συμπολιτών τους για να αποκτήσουν και οι τετράποδοι φίλοι μας φωνή στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και την Περιφέρεια και την Ευρωβουλή.

Γι’ αυτό θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε σε αυτές τις εκλογές όσοι ενδιαφέρεστε για τα ζώα να μην τα ξεχάσετε την ώρα της κάλπης. Αναζητήστε και στηρίξτε τους πραγματικά φιλόζωους υποψήφιους, δείτε με προσοχή τα προγράμματά τους, και γίνετε εσείς μέσω της επιλογής σας η ψήφος που στερούνται οι τετράποδοι φίλοι μας. Δεν θα είναι δύσκολο να τους ξεχωρίσετε, όσοι νοιαζόμαστε και αγωνιζόμαστε να αλλάξει η μοίρα των ζώων πρώτα στην πόλη μας κι έπειτα στη χώρα μας, δεν είμαστε τόσο αφελείς όσο κάποιοι νομίζουν. 

Μπορούμε να διακρίνουμε πότε κάποιος δεσμεύεται να πράξει και πότε απλά φωτογραφίζεται με ένα κατοικίδιο. Ποιός είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο νόμο αλλά και να πράξει και το κάτι παραπάνω που θα κάνει την Ηλιούπολη πόλη-πρότυπο για τα ζώα συντροφιάς, κάτι για το οποίο τουλάχιστον εμείς ως εθελοντικό Σωματείο έχουμε εργαστεί με συνέπεια κι αυτοθυσία πάρα πολλά χρόνια ήδη. Συνεπώς ίσως πλέον να έφτασε η ώρα να πάρετε κι οι υπόλοιποι πολίτες της Ηλιούπολης το μέρος της ευθύνης που σας αναλογεί για το θέμα, εφόσον εμείς που μέχρι σήμερα όλοι μετέθεταν τις ευθύνες τους απέναντι στα αδέσποτα, δεν μπορούμε πλέον να επωμιστούμε το βάρος. Να πάρετε τις ευθύνες σας όχι μόνο σε καθημερινή βάση, αλλά κυρίως όταν θα έρθει η ώρα να φτάσετε στην κάλπη και να αναρωτηθείτε – μεταξύ άλλων πολλών που σας απασχολούν για την καθημερινότητά σας- αν ο υποψήφιος που επιλέγετε θα έχει την ευαισθησία και την υπευθυνότητα που χρειάζεται για να μην γεμίσουν οι δρόμοι άστεγα ζώα ξανά μετά από 22 χρόνια.
Ελπίζοντας σε μια ανανεωμένη συνεργασία μεταξύ μας ως πολιτών της ίδιας πόλης σας χαιρετούμε

Οι εθελοντές της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης

Κάντε κλικ εδώ για να επισκεφθείτε την σελίδα της ZΩΟΦΙΛΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ -ILIOUPOLIS ANIMAL WELFARE UNION στο facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια: