Σελίδες

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

ΚΩΝ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ : ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ - ΟΙ ΔΥΟ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΜΕΣΟ INVESTIRE OGGI
Συνέντευξη στον Ιταλό έγκριτο δημοσιογράφο Giuseppe Timpone παραχώρησε ο καθηγητής Οικονομικών Κωνσταντίνος Βουδούρης.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη παρακάτω


Γ. Τ.: Κύριε Βουδούρη, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ από 3,5% για τα επόμενα τρία χρόνια. Οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν συμμερίζονται αυτήν την άποψη και απειλούν με οικονομικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μη αποπληρωμής των τόκων που έχει αποκομίσει ως κέρδος η ΕΚΤ επί ελληνικών ομολόγων.Υπάρχει περιθώριο για συμφωνία αμέσως μετά τις εκλογές;

Κ.Β. : Λοιπόν, υπάρχει μικρή πιθανότητα, μόνο 25%, να διατηρηθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για περισσότερο από οκτώ χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πιστωτές επέβαλαν το επίπεδο αυτό στην Ελλάδα μέχρι το 2023, όχι περισσότερο. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο θέμα αυτό. Εάν τα πιο φανατικά ευρωσκεπτικά κόμματα κατατροπώσουν τα φιλοευρωπαικά κόμματα, οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα χαλαρώσουν το ζωνάρι. 

Τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν το χρέος. Οι άλλοι είναι ο ρυθμός ανάπτυξης και το πραγματικό επιτόκιο. Τα υψηλά πλεονάσματα συνεπάγονται λιτότητα που επηρεάζει την οικονομία, επιβραδύνοντας το ρυθμό ανάπτυξης, δεδομένου ότι ο πολλαπλασιαστής στην Ελλάδα είναι υψηλότερος από άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Εάν περικόψετε 1 ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες στην Ελλάδα, η οικονομία θα χάσει 1,60 ευρώ, έναντι μόλις 0,24 ευρώ στο Λουξεμβούργο. Το φάρμακο της λιτότητας δεν επηρεάζει το ίδιο όλους τους ασθενείς. Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα πρέπει να ήταν στο 3,7%, αντί για 2% σήμερα. Η ανάπτυξη αυξάνει τα φορολογικά έσοδα και μειώνει το λόγο χρέους προς ΑΕΠ.



Γ.Τ. : Οι ελληνικές αποδόσεις έχουν μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2005 παρόλο που έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν κάπως. Ωστόσο, μπορούμε να πούμε ότι η ΣΥΡΙΖΑ αφήνει την Ελλάδα έχοντας βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά και πετυχαίνοντας την ανάκαμψη των χρηματοπιστωτικών αγορών, όχι τόσο άσχημα όσο αναμενόταν, λέει αυτό κάτι;


Κ.Β. : Κατόπιν της αναδιάρθρωσης του χρέους που συμφωνήθηκε με τους ευρωπαίους πιστωτές την 22α Ιουνίου του 2018, πρόβλεψα ότι η απόδοση του 5ετούς θα μειωνόταν στο 2,3% από 3,1%. Αυτό συνέβη και τώρα στέκει περίπου στο 2,2%.
Ο μόνος λόγος για τον οποίο οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις από τα ελληνικά ομόλογα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ο υψηλός πιστωτικός κίνδυνος, που αντανακλά τη μεγάλη πιθανότητα αθέτησης. Αυτό είναι ένα θέμα που η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα βρουν μπροστά τους ξανά και ξανά στο μέλλον, καθώς το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.



Γ.Τ. : Ακόμα και ο επόμενος πιθανός πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σκοπεύει να μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ για να μειώσει τους φόρους. Ποια πολιτική νομίζετε ότι θα κάνει τη διαφορά σε σχέση με την κυβέρνηση Τσίπρα; Και συμφωνείτε με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει ο τελευταίος για τον ΦΠΑ, τους φόρους εισοδήματος και τις συντάξεις;


Κ.Β .: Ακόμα και με αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα υπάρχει χώρος για τη μείωση των φόρων και η εξήγηση δίνεται από την καμπύλη Laffer.
Εάν η κυβέρνηση μείωνε τον συντελεστή ΦΠΑ στο 20% και τον φορολογικό συντελεστή στο φόρο επιχειρήσεων στο 22%, τα φορολογικά έσοδα θα αυξάνονταν. Όμως υπάρχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Ελλάδα που δεν μπορούν ή δε θέλουν να το αποδείξουν αυτό. Και, βέβαια, αυτό είναι το σφάλμα του κ. Τσακαλώτου (Υπουργός Οικονομικών, εκδ.).
Ο πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος έχει υποσχεθεί να μειώσει τον εταιρικό φόρο στο 20% και αυτό σημαίνει τα ίδια έσοδα με τα σημερινά επίπεδα. Ο ελληνικός προϋπολογισμός σήμερα χάνει έσοδα λόγω φοροδιαφυγής, αποφυγής και καθίζησης της κατανάλωσης. Αυτό εξηγείται από την καμπύλη Laffer.



Γ.Τ. : Οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα παραμένουν κακές: Υψηλή ανεργία και φτώχεια, το πραγματικό ΑΕΠ πολύ πιο κάτω από τα επίπεδα πριν από την κρίση, ρημαγμένο τραπεζικό σύστημα, για να μην αναφέρουμε το υψηλό δημόσιο χρέος. Στα επόμενα χρόνια οι πολίτες θα συνεχίσουν να μην βλέπουν εμφανή βελτίωση στις συνθήκες διαβίωσής τους;

Κ.Β. : Τα δίδυμα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι η υψηλή ανεργία και το υψηλό χρέος. Η ανεργία μειώνεται, αλλά με ρυθμούς χελώνας.
Υπάρχουν δύο συνταγές: Η μια είναι η μεγαλύτερη ζήτηση που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, ο λεγόμενος πληθωρισμός ζήτησης. Ουσιαστικά θέλουμε αύξηση των τιμών εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης των καταναλωτών κι όχι εξαιτίας αύξησης του κόστους παραγωγής. Ο υψηλότερος πληθωρισμός σημαίνει χαμηλότερη ανεργία, όπως υποδηλώνει η καμπύλη Phillips. Έτσι, η κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπους για να τονώσει την εγχώρια ζήτηση.



Ο άλλος τρόπος είναι αυτός που συνιστούν τα "Trumponomics", δηλαδή η οικονομική πολιτική του Τραμπ: Οι ΗΠΑ είχαν ποσοστό ανεργίας πάνω από 5% όταν το Trump πήρε τα ηνία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος μείωσε τους φόρους στις επιχειρήσεις και αυτές έχουν επιταχύνει τις προσλήψεις χωρίς να αυξήσουν τις τιμές. Σήμερα, η ανεργία στις ΗΠΑ έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο της από το 1969 και φλερτάρει πλέον με το 3%!


Γ.Τ. : Οι δημοσκοπήσεις λένε ότι το ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τόσο τις ευρωεκλογές όσο και τις βουλευτικές και ότι θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία. Μπορείτε να εξηγήσετε γιατί οι ξένοι επενδυτές πρέπει να εμπιστεύονται ένα κόμμα, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη δημοσιονομική κρίση του 2009-2010 και για ψευδή δημοσιονομικά στοιχεία, όταν ήταν στην κυβέρνηση εκείνα τα χρόνια; Για να είμαι ειλικρινής, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κυβερνούσαν την Ελλάδα μέχρι το 2015 και την άφησαν σε καταστροφική κατάσταση.


Κ.Β.: Χμμ, σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρίες η Νέα Δημοκρατία έχει πιθανότητα 82% να κερδίσει τις ευρωεκλογές.
Οι Έλληνες και ιδιαίτερα εκείνοι της μεσαίας τάξης υποφέρουν από την υψηλή φορολογική επιβάρυνση και ο Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί να τη μειώσει.
Η ΣΥΡΙΖΑ έφερε τον Αη Βασίλη νωρίτερα φέτος. 

Άνοιξαν οι κρουνοί και έδωσε 13η σύνταξη έστω πετσοκομμένη στους συνταξιούχους, φορολογικές ελαφρύνσεις, ενώ η Νέα Δημοκρατία έκανε σφάλματα ρητορικής ή ακόμα χειρότερο ουσίας αν τα εννοεί, όπως μη καταβολή 13ης σύνταξης, ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας με 7ημερη εργασία και εργασία πλέον του 8ωρου και ενοποίηση των επιδομάτων σε ένα επίδομα. 

Προφανώς, τα επιδόματα ενισχύουν τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά δεν καταπολεμούν την ανεργία και δεν απελευθερώνουν τους Έλληνες από τα δεσμά της φτώχειας.

Τα επιδόματα έχουν χαμηλότερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία, η οικονομία χρειάζεται δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Πηγή : investireoggi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου