Πάνω από 25.000 στρέμματα δάσους έχει καεί στην Εύβοια αλλά οι επιτελείς της κυβέρνησης θεωρώντας προφανώς πως μιλάνε σε ιθαγενείς «πανηγυρίζουν» για την μη ύπαρξη θυμάτων. Θετικό δεν λέω αλλά η οικολογική καταστροφήείναι τεράστια και οι ευθύνες της Πολιτείας επίσης όσο και εάν η κριτική ενοχλεί τους διοικούντες το ρημαγμένο καράβι που ονομάζεται «Ελλάς».
Οι φωτογραφίες που όλοι έχετε δει και θα σας βάλω και αρκετές εδώ για να ξαναδείτε δείχνουν τις εικόνες «αποκάλυψης» που αντίκρισαν και θα εξακολουθούν να αντικρίζουν όσοι επισκέπτονται τις καμένες περιοχές.
Και μπορεί ο κρατικός μηχανισμός να λειτούργησε σαφέστατα καλύτερα από ότι πριν ένα χρόνο αλλά είναι πλέον κατανοητό και στον πλέον αδαή πως οι πυρκαγιές δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια αλλά με πρόληψη.
Τι κάνουμε για αυτό ως Κράτος; Μα απολύτως τίποτα, μια βόλτα στον Υμηττό θα σας βγάλει από κάθε σκέψη πως υπάρχει η οποιαδήποτε μορφή πρόληψης. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη και ο καθένας μπορεί να πετάξει τα μπάζα του και ότι του είναι άχρηστο για να γίνουν το προσάναμμα για την επόμενη φωτιά.
Με ρεπορτάζ του το zougla.gr στην αρχή του καλοκαιριού είχε επισημάνει όλα όσα σας περιγράφω αλλά οι αρμόδιοι δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Βλέπετε είχαν άλλες δουλειές να κάνουν και κυρίως να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους στην περιφέρεια Αττικής κάτι βέβαια που αρκετοί δεν κατάφεραν.
Και μπορεί μέχρι σήμερα να φταίει η σημερινή Περιφερειάρχης κ. Δούρου αλλά δεν βλέπουμε και τους επόμενους να έχουν κάποιο σχέδιο για να αποτρέψουν ότι συμβαίνει επί δεκαετίες στα δάση μας.
Παλιοί χάρτες της Αττικής δείχνουν πεντακάθαρα πως μέσα στα δάση «ξεφυτρώνουν» ολόκληροι οικισμοί αλλά το μόνο που κάνει η επίσημη Πολιτεία είναι να νομιμοποιεί τους καταπατητές των δασικών εκτάσεων.
Θα έχτιζαν μέχρι και στην κορυφή του Υμηττού έτσι και δεν μας τσάκιζε η οικονομική κρίση και δεν λιγόστευαν οι διάφοροι νεόπλουτοι που ήθελαν ιδιωτικά δάση δίπλα στις οικίες τους με τις μεγάλες πισίνες.
Και ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση μίλησε για μπουλντόζες μετά την τραγωδία στο Μάτι όλα ξεχάστηκαν και συνέχισε και αυτή την πρακτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Και φυσικά ο Νεοέλληνας ενδιαφέρεται για το δάσος μόνο όταν ο ίδιος δεν είναι ιδιοκτήτης μέσα σε αυτό. Αυτό θα αλλάξει ,μόνο όταν αλλάξει και η νοοτροπία μας αλλά μάλλον εγώ θα έχω αποχωρήσει από αυτόν τον μάταιο κόσμο για να το δω.
Τις επόμενες μέρες όλοι οι πολιτικοί θα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα στις τηλεοπτικές οθόνες για το μέγεθος της καταστροφής. Όμως για δεκαετίες δεν νομοθέτησαν για πιο αυστηρές ποινές στους εμπρηστές και στους καταπατητές δασικής έκτασης για ψηφοθηρικούς λόγους.
Έχουμε να δούμε και να ζήσουμε πολλές εθνικές τραγωδίες σαν το Μάτι εάν δεν αντιληφθούμε πως δεν μπορούμε να χτίζουμε όπου γουστάρουμε επειδή δεν έχουμε λεφτά ή επειδή έχουμε πάρα πολλά.
Μέχρι τότε ΜΚΟ θα θησαυρίζουν για την τάχα «αποκατάσταση» των δασών που θα αναλάβουν αλλά που δεν θα τα δούμε ποτέ γιατί η δεντροφύτευση πεύκων δεν βοηθάει ,και γιατί σκοπός τους και κίνητρό τους είναι το προσωπικό τους όφελος και όχι φυσικά το περιβάλλον.
Στην περιοχή που κατοικώ ,στην Ηλιούπολη δεν έχει μείνει πολύ δάσος για να καεί και για τον λόγο αυτό και οι διοικήσεις του δήμου μας δεν ανησυχούν και ιδιαίτερα για αυτό. Άλλωστε ολόκληρη περιοχή της πόλης είναι χτισμένη μέσα στο δάσος που υπήρχε, και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων κατά καιρούς διαμαρτύρονται για την λίγη χαμηλή βλάστηση που υπάρχει γύρω τους. Τι υποκρισία Θεέ μου!
Μέχρι να γίνουν τα δένδρα που φύτεψε ο δήμος μετά την τελευταία πυρκαγιά θα περάσουν πάνω από 20 χρόνια αφού όπως μπορεί να δει ο κάτοικος της πόλης η επιλογή των πεύκων δεν οδηγεί σε ταχεία αποκατάσταση και έπρεπε χρόνια τώρα να έχουμε καταφύγει σε άλλα δένδρα.
Για να τελειώνουμε λοιπόν καλή η προσπάθεια του κρατικού μηχανισμού που συνεχίζεται στην Εύβοιααλλά πολύ καλύτερη η πρόβλεψη και ο καθαρισμός των δασών στις αρχές του καλοκαιριού ώστε να μην χάνουμε κάθε καλοκαίρι χιλιάδες στρέμματα δάσους.
Όλα τα άλλα τα ακούω πλέον ως ευφυολογήματα προσώπων που εξακολουθούν να «χτίζουν» πολιτικές καριέρες ως τάχα «προστάτες» του περιβάλλοντος την ίδια ώρα που κατοικούν σε οικίες χτισμένες πάνω σε παλιά δάση.
Καλή η οικολογία και η αγάπη για το περιβάλλον αλλά δεν μπορώ και την υποκρισία όσων γνωρίζουν πως έχουν οικίες χτισμένες πάνω σε παλιά δάση και βγαίνουν τώρα τάχα για να μας δηλώσουν πόσο οικολόγοι είναι.
Άμεσα λοιπόν νόμος στη Βουλή που θα γκρεμίζει και δεν θα νομιμοποιεί ΠΟΤΕ και με κανένα χρηματικό ΤΙΜΗΜΑ τα σπίτια που έχουν χτιστεί μέσα στο δάσος και επιτέλους μπουλντόζες για να πάρουν το μήνυμα και οι οικοπεδοφάγοι πως τα πράγματα άλλαξαν.
Διαφορετικά είτε από κολώνες της ΔΕΗ που δεν προσέχει κανείς που τοποθετεί είτε από εμπρησμούς , είτε από απερισκεψία κάποιων τα δάση μας θα εξακολουθήσουν να καίγονται και εμείς να λέμε κάθε καλοκαίρι τα ίδια ευχολόγια.
Επειδή λοιπόν όποιος παίζει με την «φωτιά» συνήθως καίγεται ας αναλάβει αυτή η κυβέρνηση να «καθαρίσει» ότι σάπιο οδηγεί χιλιάδες στρέμματα δάσους καμμένα κάθε χρόνο.
Σε διαφορετική περίπτωση και επειδή δεν θα αργήσει η μέρα που θα θρηνήσουμε και πάλι αθώα θύματα θα «λαμπαδιάσει» και η νέα κυβέρνηση στις στάχτες της επόμενης ανείπωτης εθνικής τραγωδίας,
Μπράβο στους συναδέλφους μου των τηλεοπτικών σταθμών για την κάλυψη των πυρκαγιών που από την πρώτη στιγμή ήταν εκεί και ενημέρωναν τους πολίτες για όλες τις εξελίξεις.
Εκατοντάδες ώρες ζωντανού ρεπορτάζ από τις εστίες της φωτιάς που στοιχίζουν αρκετά χρήματα στους ιδιοκτήτες των σταθμών αλλά που προσφέρουν την απαραίτητη ενημέρωση που χρειάζεται ο πολίτης.
Σ.Μ
Το άρθρο γράφτηκε και δημοσιεύθηκε στο site notianea.gr στις πριν δύο μέρες και το αναδημοσιεύω για τους ελάχιστους ακόμα που δεν έχουν συνηθίσει να διαβάζουν τα κείμενά μου εκεί. Έχω βλέπετε και τους φανατικούς blogger που αρνούνται να μπουν σε οποιοδήποτε site.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου