Ένα ακόμα δημοσίευμα από το έγκυρο Capital.gr και την εκλεκτή συνάδελφο Αλεξάνδρα Γκίτση που δείχνει τα κακώς κείμενα των λαϊκών αγορών
Στα τυφλά και στο περίπου συνεχίζει να κινείται η ελληνική οικονομία με τους αρμόδιους παράγοντες να δηλώνουν άγνοια για βασικά της μεγέθη. Όπως ποιος είναι ο ακριβής τζίρος του υπαίθριου εμπορίου και δη των λαϊκών αγορών, πόσοι και ποιοι δραστηριοποιούνται σε αυτόν και πόσες οι διακινούμενες ποσότητες.
Ακόμη πιο σοκαριστική είναι η απόκλιση μεταξύ των εκτιμήσεων της αγοράς για το πόσο τζιράρουν ετησίως οι λαϊκές αγορές και των δηλωθέντων εισοδημάτων των επαγγελματιών του χώρου (τελευταία επίσημα στοιχεία 2014). Η ψαλίδα μεταξύ αυτών των δύο στοιχείων ξεπερνά τα 5,7 δισ. ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια έσοδα, για το ύψος της φοροδιαφυγής και την ανυπαρξία ελέγχων.
Xθες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης παραδέχθηκε, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του νομοσχεδίου "Άσκηση Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας και άλλες Διατάξεις", ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα επίσημα στοιχεία για τη συγκεκριμένη αγορά.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν είναι του 2014 (πηγή: ΑΑΔΕ), σύμφωνα με τα οποία στη συγκεκριμένη αγορά δραστηριοποιούνται 14.000 παραγωγοί και 10.500 επαγγελματίες. Ακόμη όμως και αυτά τα στοιχεία είναι κατά προσέγγιση και μάλλον ο αριθμός να είναι μεγαλύτερος απ’ αυτόν διότι κάποιοι δήμοι ενώ τους ζητήθηκε να αποστείλουν τα στοιχεία στο υπουργείο Οικονομίας δεν ανταποκρίθηκαν, όπως είπε ο γενικός.
Σε ό,τι αφορά τον τζίρο οι 10.500 επαγγελματίες δήλωσαν το 2014 μόλις 240 εκατ. ευρώ (δηλαδή όσο τζιράρει μια μεσαία αλυσίδα σούπερ μάρκετ ετησίως) εκ των οποίων οι 7.000 εμφάνισαν ζημιές συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ και οι υπόλοιποι 4.500 κέρδη 8,5 εκατ. ευρώ.
Με βάση πάντως εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, τις οποίος υιοθετεί και η πολιτική ηγεσία, ο τζίρος των λαϊκών αγορών κυμαίνεται μεταξύ 6-9 δισ. ευρώ. Ο γενικός γραμματέας εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι καλύτερη εικόνα για τον κλάδο θα σχηματιστεί όταν λειτουργήσει το σχετικό ηλεκτρονικό μητρώο που προβλέπεται από το προς ψήφιση νομοσχέδιο. Η ηλεκτρονική βάση δεδομένων αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη σε πέντε περίπου μήνες από σήμερα.
Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα διάθεσης μέσω των λαϊκών αγορών τσίπουρου, τσικουδιάς αλλά και γαλακτοκομικών προϊόντων, ο γενικός γραμματέας ειδικά για το θέμα της διάθεσης τσίπουρου σημείωσε πως εκτός από την άδεια απόσταξης που ήδη προβλέπεται στο νομοσχέδιο αυτός που εμπορεύεται το προϊόν θα πρέπει να διαθέτει και άδεια αποσταγματοποιού, ενώ θα πρέπει να τηρεί βιβλίο διακινούμενων ποσοτήτων.
Σχετικά με τη διάθεση γαλακτοκομικών προϊόντων ο γενικός υπογράμμισε πως δεν απαιτούνται πρόσθετες διατάξεις για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας και τη διατήρηση της ψυκτικής αλυσίδας διότι αυτά καθορίζονται ήδη μέσω του ΕΦΕΤ.
Βέβαια η διάθεση γαλακτοκομικών προϊόντων, αν και παρανόμως, γίνεται και σήμερα σε αρκετές λαϊκές αγορές κυρίως της περιφέρειας όπου οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι και η διατήρηση της ψυκτικής αλυσίδας υποτυπώδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου