Σελίδες

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Τα αναπάντητα ερωτήματα από την έρευνα της ΕΥΠ για διαφθορά στην ΕΛΑΣ


Του Θάνου Σωτήρη

‘Ένα παρασκήνιο πλούσιο σε ερωτήματα αλλά φτωχό σε απαντήσεις, αποκαλύπτεται σταδιακά πίσω από την πολύκροτη πλέον υπόθεση, της μυστικής έρευνας της ΕΥΠ, για την διαφθορά στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πρωταγωνιστές οι εν ενεργεία αστυνομικοί, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στην πολυσέλιδη έκθεση, που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, τον Δεκέμβρη ου 2016, και οι περισσότεροι των οποίων μετακινήθηκαν από τις υπηρεσίες τους την περασμένη εβδομάδα, πριν ακόμη το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας πάρει επισήμως αντίγραφα του φακέλου που ερευνά η Εισαγγελία Διαφθοράς.

Μάλιστα δύο από αυτούς τους αστυνομικούς, είχαν ήδη μετακινηθεί άρον άρον από τις υπηρεσίες τους πριν ακόμη ξεκινήσουν οι κλήσεις για παροχή εξηγήσεων από τους εν δυνάμει κατηγορουμένους, και η υπόθεση δημοσιοποιηθεί, κάτι που σημαίνει ότι τελικά η έρευνα της ΕΥΠ δεν ήταν και τόσο μυστική.

Ένας από τους πρώτους αξιωματικούς που μετακινήθηκαν, και το όνομά του αναφέρεται στην έκθεση της ΕΥΠ, είχε δεχτεί πρόσφατα τα συγχαρητήρια της φυσικής και πολιτική ηγεσίας της Κατεχάκη, ως ο επικεφαλής της ομάδας που εξιχνίασε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα της επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της 35χρονης Ιωάννας στην Καλλιθέα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο αποτέλεσμα της έρευνας της ΕΥΠ, δεν φαίνεται να σχετίζεται με την αναφερόμενη «προστασία» που παρείχε το κύκλωμα σε ιδιοκτήτες οίκων ανοχής και παράνομων χαρτοπαιχτικών λεσχών και καζίνο, αλλά στην υπόθεση της μήνυσης που είχε καταθέσει εναντίον εκδότη και διευθυντή εφημερίδας ο Πάνος Καμμένος, και από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, καταγγέλλονται παρεμβάσεις εκείνη την περίοδο που στην κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο συγκεκριμένος αξιωματικός όμως δεν ήταν η πρώτη φορά που μετακινήθηκε «ξαφνικά», όπως και άλλοι αστυνομικοί από αυτούς που αναφέρονται στην έκθεση της ΕΥΠ.


Το 2018, λίγους μήνες μετά την δολοφονία του πρώην αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. και κεντρικού προσώπου στην επιχείρηση αυτή της ΕΥΠ, Σπύρου Παπαχρήστου, μετατέθηκαν ξαφνικά από κομβικές υπηρεσίες ασφάλειας, σε θέσεις που χαρακτηρίζονται «ουδέτερες». Εκείνη την περίοδο το σύνολο των καταγεγραμμένων συνομιλιών που είχε συγκεντρώσει η ΕΥΠ, βρίσκονταν για απομαγνητοφώνηση στην Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Καλά πληροφορημένες πηγές της Κατεχάκη, ανέφεραν στο astinomiko.gr πως από εκείνη την περίοδο, αν όχι και νωρίτερα, τα ονόματα όλων των εμπλεκομένων ήταν γνωστά στην πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας. Έτσι η συγκεκριμένη πηγή αποδίδει την μετακίνηση αυτών των προσώπων, το 2018, σε αυτή την υπόθεση.

Το περίεργο είναι ότι λίγο μετά τις εκλογές οι αστυνομικοί αυτοί επανήλθαν σε θέσεις – κλειδιά της Ασφάλειας Αττικής και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ενώ ανάλογες μεταθέσεις υπήρξαν και για δύο αστυνομικούς οι οποίοι δεν περιλαμβάνονταν στις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές της ΕΥΠ, αλλά προέκυψε στην πορεία άμεση σχέση τους με τον χαρακτηριζόμενο ως «τραπεζίτη του κυκλώματος», Δημήτρη Μάλαμα ο οποίος επίσης δολοφονήθηκε.

Οι ίδιοι οι αστυνομικοί που μετακινήθηκαν, μιλώντας με άμεσους συνεργάτες τους, λένε πως στην παρούσα φάση «καταδικάζονται εκ των προτέρων» με την μετακίνηση τους σε «νεκρές θέσεις», από την στιγμή που ακόμη η Εισαγγελία Διαφθοράς δεν έχει διαβιβάσει τον φάκελο της έρευνάς στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, και δεν έχει ξεκινήσει καν εσωτερική έρευνα στην ΕΛ.ΑΣ.
Σ.Σ.: Οι φωτογραφίες από παρακολουθήσεις της ΕΥΠ που περιλαμβάνονται στον φάκελο που υπεβλήθη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τον Δεκέμβριο του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου