Η Πάστρα είναι ένα μικρό βουνό με μέγιστο υψόμετρο 1.025 μέτρα. Βρίσκεται στα σύνορα της Δυτικής Αττικής και της Βοιωτίας και τοποθετείται ανάμεσα στον Κιθαιρώνα και την Πάρνηθα. Η κορυφογραμμή της Πάστρας από τον κάμπο της Οινόης Στις πλαγιές της Πάστρας υπάρχουν διάφορα θρησκευτικά μνημεία όπως είναι η Μονή Οσίου Μελετίου, η σπηλιά του Οσίου Μελετίου, η έρημη μονή Ζωοδόχου Πηγής και η μονή του Προφήτη Ηλία, κοντά στις Ερυθρές, την πόλη από την οποία διαδόθηκε στην Αθήνα η λατρεία του Διονύσου.
Το αιολικό πάρκο που βρίσκεται στο όρος Πάστρα αποτελεί ένα από τα λιγοστά που βρίσκονται στην Αττική, καθώς σε μόνο συγκεκριμένους ορεινούς όγκους στην Αττική επιτρέπονται οι αιολικές εγκαταστάσεις. Ανάμεσα στα τέσσερα μοναδικά σημεία που προβλέπεται η διαμόρφωση αιολικών πάρκων βρίσκεται και το όρος Πάστρα. Οι άλλοι τρεις ορεινοί όγκοι είναι του Λαυρεωτικού Ολύμπου, του Πάνειου Όρους(νοτιοανατολικά του Υμηττού) και και στο εκτός επιρροής τμήμα του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος τμήμα του όρους Μερέντα. Τα αιολικά πάρκα αποτελούν βιομηχανικές εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σε εκτάσεις είτε χερσαίες είτε θαλάσσιες τοποθετούνται ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα μετατρέψουν την κινητική ενέργεια του ανέμου σε ηλεκτρική.
Το σημαντικό είναι ότι με τη λειτουργία τους δε ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα σε αντίθεση με τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού, τα οποία βασίζονται στην καύση ορυκτών καυσίμων. Το 2017 αποδείχθηκε για την Ελλάδα το δεύτερο καλύτερο έτος για επενδύσεις σε αιολικά πάρκα σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ). Μέσα σε μία χρονιά προστέθηκαν 282 ΜW και έτσι το συνολικό αιολικό δυναμικό της χώρας έφτασε τα 2651,6 MW, ένα ποσό 12% μεγαλύτερο από την προηγούμενη χρονιά.
Η αιολική ενέργεια έχει παρουσία σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας. Η τελευταία περιφέρεια στην οποία προστέθηκαν ανεμογεννήτριες ήταν αυτή της Ηπείρου. Στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων βρίσκεται η Στερεά Ελλάδα, ενώ ακολουθεί η Πελοπόννησος και η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Στην ίδια αναφορά επισημαίνεται πως για τα επόμενα τρία χρόνια 2018-2020 χρειάζονται πάνω από 3.700 MW νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μέγεθος που δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί....
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/mageytikes-eikones-apo-to-aioliko-parko-sti-dytiki-attiki-ena-topio-poy-thymizei-kinimatografiki-tainia-vinteo-drone/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου