Σελίδες

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Ισίδωρος Ντογιάκος στην «Κ»: Η Δικαιοσύνη διέψευσε τις Κασσάνδρες


Της Ιωάννας Μάνδρου

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος, εν ενεργεία αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, από τους πλέον επώνυμους δικαστικούς με μακρόχρονη διαδρομή καριέρας και πολλές δύσκολες υποθέσεις στην πλάτη του, ήταν ο εισαγγελέας που επόπτευσε τις ανακρίσεις για τη δράση της Χρυσής Αυγής και εκείνος που την έστειλε με πρότασή του στο εδώλιο ως εγκληματική οργάνωση.
Την παραμονή της ιστορικής απόφασης για τη Χ.Α., για τις ποινές, ο Ισίδωρος Ντογιάκος μιλά αποκλειστικά στην «Κ», αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές των ερευνών, και βεβαιώνοντας με την απόσταση του χρόνου πως η παραπεμπτική του πρόταση για δίκη των χρυσαυγιτών στηρίχθηκε σε «καταλυτικά και αναμφισβήτητα στοιχεία».

Ο ίδιος αναφέρεται στο τεράστιο βάρος που ανέλαβε «όχι μόνον των ερευνών αλλά και της ευθύνης» όπως τονίζει, ενώ αποτιμώντας το ποινικό εγχείρημα για την απόδοση κατηγορίας εγκληματικής οργάνωσης για τη Χ.Α. και την απόφαση του δικαστηρίου για την ενοχή των κατηγορουμένων, με έμφαση τονίζει: «Εκείνο όμως που θα μείνει είναι, ότι ουδείς παραμένει ανέλεγκτος από τη Δικαιοσύνη και ατιμώρητος για αξιόποινες πράξεις, όπου κι αν βρίσκεται, όπου κι αν ανήκει».

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος αποκαλύπτει ποια ήταν η αλήθεια για την καταγγελία περί συνομιλίας του με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όταν οι ανακρίσεις για τη Χ.Α. ήταν στην κορύφωσή τους, αλλά και πώς και γιατί συγκρούστηκε σκληρά με την πανίσχυρη τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.


– Είσαστε ο εισαγγελέας που εποπτεύσατε τις ανακρίσεις για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής. Εσείς κάνατε την πρόταση για να παραπεμφθούν σε δίκη. Αισθάνεστε δικαιωμένος με την απόφαση;

– Προσωπικά αισθάνομαι σημαντική ανακούφιση, επειδή η απόφαση του δικαστηρίου, επιβεβαίωσε ότι δεν έκανα σφάλματα, τα οποία θα αλλοίωναν την πορεία της υπόθεσης, ότι δεν αστόχησα στην κρίση μου και φυσικά το σπουδαιότερο: Δεν αδίκησα ανθρώπους. Διότι πολλοί από τους εμπλεκόμενους κρατήθηκαν προσωρινά για μεγάλο διάστημα και θα ήταν τραγικό, αν προέκυπτε, ότι άδικα στερήθηκαν την ελευθερία τους. Ουδείς μπορεί να διεκδικεί το αλάθητο, ούτε ο δικαστής.

– Όταν υποβάλατε την πρότασή σας, 700 σελίδες αν θυμάμαι καλά, για παραπομπή της ηγετικής ομάδας της Χ.Α. σε δίκη, το κλίμα δεν ήταν όπως σήμερα. Δεχθήκατε επιθέσεις και απειλές;

– Από την αρχή της ανάκρισης για αυτή την υπόθεση, τόσο εγώ όσο και οι ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, δεχθήκαμε ύβρεις, συκοφαντίες, απειλές, λοιδορίες, ψευδείς καταμηνύσεις, από στελέχη του κόμματος της Χρυσής Αυγής με στόχο την απομάκρυνσή μας από την υπόθεση. Ομως μείναμε ακλόνητοι και συνεχίσαμε να εργαζόμαστε χωρίς υπερβολή νυχθημερόν. Η «χάρη» μου έφθασε μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ο Ιωάννης Λαγός με διαπρύσιο καταγγελτικό λόγο μίλησε για τα «κακουργήματά μου» κατά την ανακριτική διαδικασία ως εποπτεύων εισαγγελέας.

– Η πρότασή σας για παραπομπή σε δίκη της Χ.Α. είχε χαρακτηριστεί επιτομή για την υπόθεση. Πώς οδηγηθήκατε σε αυτή την εμβληματική πρόταση;

– Αναλογίστηκα από την πρώτη στιγμή, που οι προϊστάμενοί μου εμπιστεύθηκαν σε μένα μια τόσο σοβαρή και πρωτόγνωρη για τα πολιτικά μας πράγματα υπόθεση, το τεράστιο έργο που είχα να επιτελέσω, όχι μόνον από πλευράς έρευνας, αλλά και από πλευράς ευθύνης. Για πρώτη φορά, μεταπολεμικά, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, διερευνάτο κοινοβουλευτικό κόμμα, αν αποτελούσε εγκληματική οργάνωση. Και μόνον αυτό σηματοδοτούσε το τεράστιο βάρος των ευθυνών μου. Η πρόταση μου, 700 σελίδων, έγινε στο σύνολό της δεκτή από το Συμβούλιο των Εφετών.

– Πού στηριχθήκατε για την παραπομπή των πολιτικών της Χ.Α.;

– Στηρίχθηκα στην αξιολόγηση των πολυπληθών και σπουδαίων αποδεικτικών στοιχείων, τα οποία συγκεντρώθηκαν στο στάδιο της ανάκρισης, όπου έγινε εξαιρετική δουλειά. Αναμφίβολα, το πιστεύω ακράδαντα, πρόκειται για στοιχεία καταλυτικά και αναμφισβήτητου κύρους, όπως άλλωστε αποδείχθηκε και από την απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο τα ήλεγξε 5,5 χρόνια εξονυχιστικά.


– Ανήκετε στους εισαγγελείς της πρώτης γραμμής. Τι είναι για εσάς η υπόθεση της Χ.Α.;

– Υπόθεση πρώτης γραμμής. Με την έννοια, ότι όπως όλες τις υποθέσεις μέχρι σήμερα, έτσι κι αυτή, τη χειρίστηκα με σύνεση, προσοχή, υπευθυνότητα και νηφαλιότητα. Ομως η συγκεκριμένη υπόθεση διέφερε σημαντικά από τις άλλες ως προς τις συνέπειες που θα είχε στην πολιτική ζωή του τόπου, ανάλογα με την τελική της έκβαση.

– Το δικαστήριο κήρυξε ενόχους για εγκληματική οργάνωση τον πολιτικό πυρήνα της Χ.Α. Τι σηματοδοτεί η απόφαση αυτή κατά τη γνώμη σας;

– Ενίσχυση του θεσμού και του κύρους της Δικαιοσύνης, η οποία δεν δίστασε να αποδώσει ευθύνες στον χώρο της πολιτικής, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες, που προμήνυαν ότι ο χώρος αυτός θα είναι ανέγγιχτος και ανέλεγκτος. Εκτιμώ ότι θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να αναφανούν και να αξιολογηθούν οι περαιτέρω συνέπειες αυτής της απόφασης, να δοθούν ουσιαστικές ερμηνείες και να ανακύψουν αναγκαία συμπεράσματα. Eκείνο όμως που θα μείνει είναι, ότι ουδείς παραμένει ανέλεγκτος από τη Δικαιοσύνη και ατιμώρητος για αξιόποινες πράξεις, όπου κι αν βρίσκεται, όπου κι αν ανήκει.

– Όταν εποπτεύατε τις ανακρίσεις για τη Χ.Α. είχατε δεχθεί επικρίσεις ότι μιλήσατε με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και ότι σας είχε μάλιστα αποκαλέσει «Παναθηναϊκάκια». Ποια είναι η αλήθεια, αν θέλετε να μιλήσετε για αυτό.

– Και βέβαια θα μιλήσω. Πράγματι, τότε δέχθηκα δριμεία επίθεση από τους κατηγορουμένους για δήθεν τηλεφωνική μου συνομιλία με τον τότε πρωθυπουργό μέσω της οποίας –δήθεν– προσπαθούσε να με επηρεάσει εις βάρος τους. Τότε είπαν για το «Παναθηναϊκάκια». Ομως η συνομιλία αυτή δεν έγινε ποτέ. Δεν το λέω εγώ, αυτό αποδείχθηκε από την εξέταση που έγινε επίσημα στα ηλεκτρονικά και ψηφιακά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., όπου αποδείχθηκε, ότι το σχετικό «ντοκουμέντο» δεν ήταν γνήσιο. Ο τότε πρωθυπουργός ασφαλώς και δεν μίλησε μαζί μου. Για αυτό τον λόγο η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο έπειτα από εισαγγελική έρευνα που διενεργήθηκε. Και να σας πω και κάτι; Oύτε ο τότε πρωθυπουργός ούτε κανένας άλλος, για λογαριασμό οποιουδήποτε και για οποιονδήποτε, δεν με παρενόχλησε στη συγκεκριμένη υπόθεση. Αυτή είναι η αλήθεια.

– Τώρα φθάνουμε στο τέλος της δίκης. Συμφωνείτε με όσους υποστηρίζουν πως η Χ.Α. δεν θα είχε πολιτικά απαξιωθεί, αν δεν είχε προηγηθεί το ποινικό εγχείρημα εις βάρος των στελεχών της;

– Ευχής έργο θα ήταν η απαξίωση ή η καταξίωση οποιουδήποτε πολιτικού φορέα ή πολιτικού προσώπου να γίνεται μέσω των δημοκρατικών διαδικασιών. Στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής, ο έλεγχος των ενεργειών των στελεχών της έγινε με τις θεσμοθετημένες από την ίδια την πολιτεία διαδικασίες, οι οποίες τηρήθηκαν από τη Δικαιοσύνη με θρησκευτική ευλάβεια, και υψηλό αίσθημα ευθύνης λόγω των εξαιρετικά σοβαρών συνεπειών που θα είχε όποια απόφαση σε μια τέτοια υπόθεση με εμφανές το πολιτικό πρόσημο.

– Είσθε από τους πλέον επώνυμους εισαγγελικούς λειτουργούς, έχετε χειριστεί πολύ σοβαρές υποθέσεις. Μετά τόσα χρόνια στην Εισαγγελία τι θα λέγατε;

– Κοιτάξτε, κ. Μάνδρου, ο ρόλος του εισαγγελέα είναι ρόλος θεσμικός. Ο εισαγγελέας ακόμα εξακολουθεί να έχει σημαντική απήχηση στην κοινωνία και παιδευτικό ρόλο. Ο εισαγγελικός θεσμός πρέπει να ενισχύεται και από τους ίδιους τους εισαγγελείς. Οφείλουμε να λειτουργούμε με αμεροληψία, αντικειμενικότητα αλλά να σας πω και κάτι; Θέλει και μεράκι και αγάπη και προσήλωση στο καθήκον.

– Πριν από χρόνια είχατε δεχθεί βομβιστική επίθεση στο σπίτι σας. Ηταν μια δύσκολη κατάσταση. Πώς το αντιμετωπίσατε;

– Να σας μιλήσω με ειλικρίνεια. Ποτέ δεν υπολόγισα δυσκολίες στον χειρισμό των υποθέσεων. Δεν υπολόγισα χρόνο. Δεν πτοήθηκα από κινδύνους που φανταζόμουν ότι υπάρχουν στον χώρο του ιδεατού, αλλά τελικά αποδείχθηκαν υπαρκτοί. Όταν κάποια νύχτα τοποθετήθηκε βόμβα με ισχυρή εκρηκτική ύλη στο σπίτι μου, που από τύχη δεν εξερράγη, οι σκέψεις μου άλλαξαν, αλλά η απόφασή μου παραμένει σταθερή και αταλάντευτη. Όσο μου επιτρέψει ο Θεός θα βρίσκομαι στην υπηρεσία. Σε κάθε υπόθεση, η δουλειά θα γίνει όπως πρέπει να γίνει. Οι αντιδράσεις, οι απειλές, οι ύβρεις δεν με απογοητεύουν. Αντίθετα, με γοητεύουν.

Η σύγκρουση

– Συγκρουστήκατε σκληρά με την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, σε εποχή που η ίδια ήταν πανίσχυρη. Γιατί;

– Με την κ. Θάνου είχα σχέσεις εκτίμησης και αλληλοσεβασμού. Όμως, όταν ανέλαβε πρόεδρος στον Άρειο Πάγο, αιφνιδίως προέβη σε υπηρεσιακές ενέργειες με τις οποίες διαφώνησα. Εξαπέλυσε εις βάρος μου πειθαρχικές διώξεις και τελικώς πέτυχε την έκπτωσή μου από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, ενώ είχα εκλεγεί με την ψήφο 82 συναδέλφων μου, η ψήφος των οποίων ακυρώθηκε. Αλλά επειδή όλα τα πράγματα έχουν γλυκόπικρη γεύση, η «έκπτωσή» μου από την κ. Θάνου με έκανε να αισθάνομαι μονάρχης, διότι μόνον αυτός κηρύσσεται έκπτωτος. Οι πολιτικοί ηγέτες αποχωρούν και επανέρχονται με την ψήφο του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου