Σελίδες

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Η «ανάγνωση» των γκάλοπ: Πού αποδίδεται το μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ - Τι λένε οι πολίτες για το εμβόλιο






Φώφη Γιωτάκη

Πώς ιεραρχούν τα προβλήματα της χώρας οι πολίτες - Τι λένε για το click away -Τι δείχνουν τα στοιχεία από την MRB και την Pulse
Στις σχέσεις εμπιστοσύνης που «χτίζει» σταθερά με τους πολίτες από την 7η Ιουλίου του 2019 αποδίδει η κυβέρνηση την μεγάλη ανθεκτικότητα απέναντι στις απανωτές προκλήσεις, όπως της πανδημίας, η οποία καταγράφεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Κυβερνητικά στελέχη δείχνουν αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση για την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση της πρωτόγνωρης και δύσβατης κατάστασης.


Εκτιμούν ότι η κυβερνητική παράταξη και ο πρωθυπουργός θα διατηρήσουν τα ίδια υψηλά ποσοστά δημοφιλίας κατά το κρίσιμο, για την «επιστροφή» στην ανάπτυξη, 2021. Και «προσυπογράφουν» την αίσθηση που ως φαίνεται επικρατεί και στο Μαξίμου ότι παρά το φετινό τσουνάμι της πανδημίας, των οικονομικών επιπτώσεων και της έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας η κυβέρνηση κατάφερε να υπερβεί πρωτόγνωρα εμπόδια και να απαντήσει στις προκλήσεις, χωρίς να χάσει «έδαφος» στο πεδίο της κάθε μάχης και στον «χάρτη» της πολιτικής ηγεμονίας. Η ανάλυσή τους βασίζεται στην παραδοχή ότι το «αποτύπωμα» της μεγάλης κυβερνητικής ανθεκτικότητας προέρχεται αφενός από την επιλογή της οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες και αφετέρου από την στρατηγικού χαρακτήρα ιεράρχηση των μεταρρυθμιστικών προτεραιοτήτων.

Κορυφαίος υπουργός, ο οποίος δεν φαίνεται να ανησυχεί για την θέση του στο ενδεχόμενο ενός δομικού ανασχηματισμού, πιστεύει ότι το ατού της κυβέρνησης συνδέεται με το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βιάζεται να προαναγγείλει, ούτε δεσμεύεται για πρωτοβουλίες, εάν πρωτύτερα δεν έχει «κλειδώσει» το πως και το πότε. Ο ίδιος υπουργός προσθέτει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα το ότι η κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση του κ. Μητσοτάκη επιταχύνει ρυθμούς υπέρ των μεταρρυθμίσεων παρά την επιδημιολογική κρίση, φρενάρει όταν πρέπει να διορθώσει λάθη αφού τα αναγνωρίσει, αλλά και δεν αφήνει περιθώρια για λάθη σε πεδία υψίστης σημασίας, που εν τέλει οδηγούν μακριά από τις επιδιώξεις του σχεδιασμού.

Κορυφαίοι παίκτες της κυβερνητικής παράταξης συμπεριλαμβάνουν στη λίστα των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κυβέρνησης την …εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία αποτυπώνεται και στα δύο τελευταία γκάλοπ. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να προκαλέσει τις επιθυμητές για την Κουμουνδούρου ρωγμές στην κυβερνητική εικόνα, καθώς δεν μπορεί να πείσει ότι θα διαχειριζόταν καλύτερα τις δυσκολίες της πανδημίας και γιατί «καταγγέλλει οποιαδήποτε πρωτοβουλία της κυβέρνησης απλώς για να την καταγγείλει». Μάλιστα για τον ΣΥΡΙΧΑ υποστηρίζουν ότι εξακολουθεί να καταγράφει απώλειες της εκλογικής δύναμής του στις δημοσκοπήσεις, επειδή δεν θέλει ή δεν αποφασίζει να απεγκλωβιστεί από εικόνες και στελέχη που κάθε άλλο παρά προσελκύουν το απαιτητικό κεντροαριστερό κοινό.


Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου ενθαρρύνουν οι εικόνες στα νέα γκάλοπ και κυρίως τα ποιοτικά στοιχεία που δείχνουν ότι ισχυρές δυνάμεις πολιτών «ψηφίζουν» υπέρ της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την διαχείριση των πρωτόγνωρων αιφνιδιασμών εντός του 2020. Κυβερνητικά στελέχη συμπληρώνουν δε, ότι εφεξής δεν μπορεί παρά να είναι προτεραιότητα η αναχαίτιση της πανδημίας, η αποφυγή ενός τρίτου κύματος και η έναρξη του εμβολιασμού στις 27 Δεκέμβρη, δηλαδή την επομένη των Χριστουγέννων.

Μία από τις δημοσκοπήσεις από την οποία κυβερνητικά στελέχη αναζήτησαν πολύτιμες για εκείνους πληροφορίες για τις επόμενες κινήσεις ήταν της MRB, όπου η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα 15 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβερνητική παράταξη προηγείται με 38,1% έναντι 23,1% που συγκεντρώνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Στις τάσεις της MRB, το Κίνημα Αλλαγής καταγράφει 6,7 %, το ΚΚΕ 5%, η Ελληνική Λύση 4, 1%, το ΜέΡΑ 25 3,1%, ενώ «Αλλο Κόμμα» επιλέγει το 2,7% των ερωτηθέντων, και το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» βρίσκεται στο 15,2% («Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ» 10,1% και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή» 5,1%).


Την ίδια ώρα, στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί συντριπτικό προβάδισμα με 59,6% έναντι 16,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά, στο ποιος είναι πιο κατάλληλος για την πρωθυπουργία, το 43,6% επιλέγει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 29,2% τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ «κανένας από τους δύο» απαντά το 22,2 %.

Οι πολίτες θεωρούν ότι τα τέσσερα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: Πανδημία - Covid 19 με 47,9 %, ανεργία με 47 %, υγεία/περίθαλψη με 45, 4 %, οικονομική ανάπτυξη με 29,3 %.


- Στις 16 μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων), με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Pulse που παρουσιάστηκε απόψε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα, η ΝΔ λαμβάνει 40%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται στο 24%. Το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται τρίτο με 7%, στο 6% κινείται το ΚΚΕ, η “Ελληνική Λύση” βρίσκεται στο 4,5%, ενώ το ΜέΡΑ25 λαμβάνει 3%.\



Η διαφορά του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στην ερώτηση περί καταλληλότερου για τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης παραμένει υψηλή, με 45% έναντι 25% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ η απάντηση “κανένας”, με 27%, λαμβάνει και πάλι μεγαλύτερο ποσοστό από εκείνο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Πολύ ή αρκετά ανησυχεί για την κατάσταση γύρω από την πανδημία του κορονοϊού το 76% των ερωτηθέντων, μετρίως ανησυχεί το 12%, ενώ λίγο ή καθόλου ανησυχεί το 10%.


Θετικό στο να κάνει το εμβόλιο εμφανίζεται το 67% των πολιτών, ενώ 29% εκφράζει σκεπτικισμό ή και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να το λάβει.


Όσον αφορά το click away, το 34% εμφανίζεται θετικό και δηλώνει ότι μπορεί να το χρησιμοποιήσει, ενώ 63% δηλώνει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει αυτή τη δυνατότητα.

Το 95% των πολιτών θεωρεί ότι η Τουρκία θα συνεχίσει “τις προκλητικές ενέργειες ενάντια στη χώρα μας”, ενώ μόλις το 3% θεωρεί ότι η Άγκυρα θα αλλάξει ρότα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου