Σελίδες

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Κόκλας: Στο όνομα της Οικολογίας δεν πρέπει να θυσιάζεται με κανένα τρόπο η ύψιστη αξία της ασφάλειας των πολιτών




Παγίδες θανάτου θα μπορούσαν να αποδειχτούν τα δέντρα μετά την επέλαση του χιονιά, με τον κρατικό μηχανισμό να προσπαθεί να αποκαταστήσει τις «παρενέργειες» που έφερε η κακοκαιρία «Μήδεια». Εκ των υστέρων δυστυχώς, ως θεατές των καταστροφών που προκλήθηκαν με την απίστευτη ταλαιπωρία χιλιάδων νοικοκυριών μετά τις πολυήμερες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, η πλειονότητα των οποίων οφείλονται σε ζημιές στο Δίκτυο από την πτώση δέντρων και θέλοντας να προληφθούν τα χειρότερα, θα ήθελα να επισημάνω και να προτείνω τα εξής: Γνωρίζουμε ότι η κοπή ενός δέντρου, στην Ελλάδα, κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση είναι. Τα ψηλά δέντρα αποτελούν την πρώτη αιτία για τις διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων . 

Η επαφή ή η γειτνίαση των δένδρων με τα ηλεκτροφόρα σύρματα είναι δυνατόν να προκαλέσει προβλήματα στα δίκτυα με πιθανές σοβαρές συνέπειες. Άμεσα κλάδεμα των δένδρων που βρίσκονται πλησίον ηλεκτροφόρων "καλωδίων" προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας, κανένα δέντρο να μην ξεπερνά το ύψος των ¨καλωδίων¨ Κοπή ή εκρίζωση δένδρων επισφαλούς αντοχής και αντικατάσταση τους με ¨δέντρα πόλης¨ , για την εξάλειψη των κινδύνων από πτώσης τους. 

Όλοι όσοι θεωρητικά φέρουν γνώση επί παντός επιστητού ας αφήσουν τους πραγματικά ειδικούς (γεωπόνους ) να κάνουν αυτό που γνωρίζουν και να μην παρεμποδίζουν ή αμφισβητούν το έργο τους. Φαντάζεστε ένα δέντρο να καταπλακώνει ένα παιδί... 

Θα το θεωρούσαμε παράπλευρη απώλεια...? Ας σκεφτούμε πόσοι άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα όπου από αυτό εξαρτιόταν η υγεία τους. 

Ας σκεφτούμε πόσοι επαγγελματίες καταστράφηκαν πετώντας τα προϊόντα τους που χάλασαν λόγω διακοπής ρεύματος και σε πόσους άλλους τους καταστράφηκε η περιουσία τους ,τα οχήματα τους . Πρεσβεύω τον σεβασμό στο περιβάλλον και όλες μου οι δράσεις εκπορεύονται από την ιδέα για ένα βιώσιμο αειφόρο και πράσινο δήμο χωρίς όμως να διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές.

Στο όνομα της οικολογίας δεν πρέπει να θυσιάζεται με κανένα τρόπο η ύψιστη αξία της ασφάλειας των πολιτών. Αντιθέτως πρέπει να εναρμονίζεται με όλους τους προληπτικούς τρόπους !

Με Εκτίμηση
Κόκλας Παναγιώτης
Αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης του Πολίτη &Δημ. Αστυνομίας .

 Ποια δέντρα είναι κατάλληλα για πεζοδρόμιο . Φυτεύουμε δέντρα στα πεζοδρόμια για να ομορφύνουν τις γειτονιές και να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα! Τα δέντρα που φυτεύουμε στα πεζοδρόμια των πόλεων συμβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο στον καλλωπισμό των δημόσιων χώρων με το πλούσιο φύλλωμα και την ανθοφορία τους. 

Παράλληλα, προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα όπως δημιουργία σκιάς για τους πεζούς, οριοθέτηση των δρόμων για τους οδηγούς καθώς και απελευθέρωση περισσότερου οξυγόνου για τους κατοίκους. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη για να επιλέξουμε τα κατάλληλα δέντρα για να αποφύγουμε πρακτικά προβλήματα στην καθημερινότητα της πόλης.
 
1.Τι δέντρα αποφεύγουμε για τα πεζοδρόμια των πόλεων Καταρχήν, όταν φυτεύουμε σε πλακόστρωτοο πεζοδρόμιο, πρέπει να αποφεύγουμε δέντρα που δημιουργούν μεγάλες επιφανειακές ρίζες. Ειδικά σε στενά πεζοδρόμια, εκτός του ότι ενδέχεται να σηκώσουν τις πλάκες τους, μπορούν να προκαλέσουν και προβλήματα σε υπόγειους αγωγούς ύδρευσης και αποχέτευσης. 

Σε αυτήν την περίπτωση, δεν επιλέγουμε δέντρα όπως ο ευκάλυπτος, ο πλάτανος και η λεύκα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις και η ακακία Κωνσταντινουπόλεως μπορεί να ανασηκώσει πλάκες πεζοδρομίου λόγω των επιφανειακών ριζών της. Αποφεύγουμε ακόμη τα δέντρα που έχουνε καρπούς, για να μη λερώνονται τα πεζοδρόμια και τα αυτοκίνητα (π.χ. καρποφόρες μουριές). 

Επίσης, είναι σημαντικό να μην φυτεύουμε στο πεζοδρόμιο δέντρα που προσβάλλονται εύκολα από ασθένειες και έντομα. Για παράδειγμα ο κανάριος φοίνικας πρέπει να αποφεύγεται, καθώς προσβάλλεται εκτεταμένα από το κόκκινο σκαθάρι που έχει εξαπλωθεί παντού τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Αντίστοιχα φαινόμενα εμφανίζουν και άλλα δέντρα, όπως οι κουτσουπιές, στα οποία εκκρίνονται μελιτώματα λόγω προσβολής από έντομα, τα οποία επιπλέον δημιουργούν επικίνδυνα σημεία ολισθηρότητας πάνω στο πεζοδρόμιο για τους περαστικούς.

2. Ποια δέντρα επιλέγουμε για πεζοδρόμια Σε πολυσύχναστα πεζοδρόμια με περαστικούς, επιλέγουμε φυλλοβόλα δέντρα ώστε το καλοκαίρι να έχουν πυκνή σκιά που προστατεύει τους πεζούς από τον καυτό ήλιο, ενώ τον χειμώνα η πτώση των φύλλων αφήνει τον ήλιο να περνά και να μας ζεσταίνει. Προτιμάμε δέντρα που έχουν ταχεία ανάπτυξη, δεν χρειάζονται πολύ νερό και είναι ανθεκτικά σε αρρώστιες και ασθένειες. Μια εξαιρετική επιλογή για σκίαση και καλλωπισμό σε πεζοδρόμια είναι ο σφένδαμος. 

Φυλλοβόλο δένδρο ταχείας ανάπτυξης, με σφαιρικό σχήμα κόμης, φέρει παλαμοειδή φύλλα, συνήθως με πέντε λοβούς, που παίρνουν πολύ ζωηρά φθινοπωρινά χρώματα σε πορφυρό, πορτοκαλί, μπρούτζινο. Εξίσου καλή επιλογή για φύτευση σε πεζοδρόμιο είναι η καλλωπιστική μουριά που δεν κάνει καρπούς, έχει γρήγορη ανάπτυξη και εντυπωσιακό καταπράσινο φύλλωμα. Επίσης, η καλλωπιστική δαμασκηνιά (προύνος) είναι μια ασφαλής και πολύ όμορφη επιλογή για το πεζοδρόμιο μας, καθώς ξεχωρίζει για το βαθυκόκκινο λαμπερό χρώμα των φύλλων της.

3. Κι ένα μυστικό για τα δέντρα στο πεζοδρόμιο Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε φυτά που έχουν μικρές απαιτήσεις σε πότισμα, για εξοικονόμηση νερού στο γενικότερο πλαίσιο της αειφορίας μιας πόλης. Στα πρώτα στάδια μετά την φύτευση, είναι ιδανική η ύπαρξη συστήματος αυτόματης άρδευσης για τα δέντρα στο πεζοδρόμιο, προκειμένου να ριζώσουν καλύτερα και να μπορέσουν να αναπτυχθούν.

Πηγή ενημέρωσης για την επιλογή δέντρων στην πόλη το διαδίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου