Σελίδες

Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Στέφανος Τσιτσιπάς κόντρα στον Νόβακ Τζόκοβιτς: Θα προσπαθήσει να γράψει ιστορία στο ελληνικό τένις

O Στέφανος Τσιτσιπάς πριν από το Ρολάν Γκαρός είχε κλείσει τα μάτια του και είχε ονειρευτεί έναν τελικό κι ένα τρόπαιο. Ο τελικός ήρθε, ίσως και το τρόπαιο. Τόσο η Λένα Δανιηλίδου όσο και ο Τάσος Μπαβέλας δεν εκπλήσσονται. (Φωτ. ΕΡΑ)

Μπάμπης Παπαδάτος
Η μεγαλύτερη μέρα του ελληνικού τένις, μέχρι την επόμενη, έφτασε. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στις 16.00 θα προσπαθήσει να κατακτήσει, κόντρα στον Νόβακ Τζόκοβιτς, το πρώτο γκραν σλαμ του και πολλοί… ψιθυρίζουν ότι αυτή η ώρα έφτασε.
Για τους ειδικούς του αθλήματος, αυτή η πορεία ήταν μάλλον… αναμενόμενη. Η Λένα Δανιηλίδου, η οποία έχει φτάσει πιο ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη των γυναικών (Νο 14) και ο Τάσος Μπαβέλας, προπονητής της εθνικής γυναικών, ο οποίος είχε νικήσει, μάλιστα, τον Μπόρις Μπέκερ σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, μιλούν στην «Κ» για τη φετινή προσπάθεια του Τσιτσιπά και της Σάκκαρη στο Ρολάν Γκαρός.




– Εκπληξη ή αναμενόμενη η πορεία του Στέφανου και της Μαρίας στο φετινό Ρολάν Γκαρός;
Τ. ΜΠ.: Για τον Τσιτσιπά ήταν αναμενόμενο. Επειδή είναι ψηλά στην κατάταξη, επειδή είναι σε καλή κατάσταση. Στις γυναίκες επαληθεύτηκαν αυτοί που έλεγαν ότι όλες μπορούσαν να πάρουν τον τίτλο. Στο γυναικείο τένις οι διαφορές δεν είναι μεγάλες. Η Μαρία έχει κάνει τεράστια πρόοδο. Σωματικά είναι η καλύτερη στο tour. Το μυαλό παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο. Ο τρόπος που αποκλείστηκε ήταν λυπηρός. Εχασε στις λεπτομέρειες.


Λ. Δ.: Εμείς που τα γνωρίζουμε τα παιδιά, ήταν θέμα χρόνου να τα δούμε να πάνε μακριά σε κάποιο γκραν σλαμ. Εχουν δουλέψει πάρα πολύ σκληρά χρόνια τώρα, δεν είναι αποτέλεσμα ενός μήνα ας πούμε, και ανταμείβονται αυτή τη στιγμή. Μας έχουν κάνει περήφανους. Τα παιδιά γράφουν ιστορία.


– Τι άλλαξαν στο παιχνίδι τους, τι πρέπει να βελτιώσουν;
Λ. Δ.: Η Μαρία είναι πάρα πολύ δυναμική και εγκεφαλικά και σωματικά. Πρέπει να βελτιώσει λίγο το σερβίς της και το ψυχολογικό κομμάτι. Στον ημιτελικό έπαιξε καθοριστικό ρόλο το άγχος και η πίεση που προφανώς ένιωθε. Το ματς πάντως κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Ο Στέφανος έχει μια σταθερή πορεία, έχει βελτιωθεί σε όλα τα κομμάτια του, μακάρι να παραμείνει έτσι ήρεμος. Είδαμε έναν άλλον Στέφανο, πιο συγκρατημένο. Είμαστε εκρηκτικοί ως λαός. Σ’ αυτό το επίπεδο όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες. Πρέπει να μείνουν μακριά από τραυματισμούς, γιατί ένας τραυματισμός μπορεί να σε τραβήξει για μεγάλο διάστημα πίσω. Μακάρι να είναι υγιείς και οι δύο.

Τ. ΜΠ.: Ο Τσιτσιπάς είναι πολύ συγκεντρωμένος, παίζει πολύ καλά. Οι αντίπαλοι –δεν ξέρω για ποιο λόγο– του κάνουν πολλά drop shots. Δεν είναι τυχαίο, μάλλον είναι οδηγία. Οταν είσαι 22 ετών και είσαι Νο 4 στον κόσμο δεν έχεις και πολλά να βελτιώσεις. Η Μαρία αγχώθηκε μετά το 5-5 στο 3ο σετ, αλλά πάλεψε. Αν νικούσε, θα το έπαιρνε το τουρνουά. Το παιχνίδι της Παβλιτσένκοβα στον τελικό θα της ταίριαζε γιατί η Ρωσίδα είναι αργή, παρότι έχει πολύ καλό χέρι.

– Παίζει ρόλο η επιφάνεια ή όχι;
Τ. ΜΠ.: Του Στέφανου ξέρω ότι αγαπημένη επιφάνεια είναι το γρασίδι. Η Μαρία παίζει σε όλες τις επιφάνειες. Επειδή είναι πολύ γυμνασμένη, στο χώμα γυρίζει πολλές μπάλες και είναι δυσκολοκατάβλητη.

Λ. Δ.: Σίγουρα μπορεί να έχουν προτιμήσεις, όπως η Μαρία σε συνέντευξή της είπε ότι της αρέσει το χώμα και ότι το Ρολάν Γκαρός είναι το αγαπημένο της, αλλά βλέπουμε πολλούς παίκτες πλέον, όπως και ο Στέφανος, να έχουν πολύ καλά αποτελέσματα και στο χώμα και στο σκληρό. Γενικά έχει εκλείψει πλέον αυτό με τις προτιμήσεις της κάθε επιφάνειας. Συνήθως τώρα βλέπουμε και τους άνδρες και τις γυναίκες να βρίσκονται σε όλες τις επιφάνειες σε ένα πολύ καλό επίπεδο.

«Το μπασκετικό 1987 στο τένις»

– Αραγε, μπορεί η Ελλάδα να βγάλει νέους Στέφανους και Μαρίες;
Λ. Δ.: Αυτή τη στιγμή με αυτές τις επιτυχίες γίνεται ένας χαμός, κάτι σαν το 1987 στο μπάσκετ. Μακάρι η πολιτεία και οι αρμόδιοι να κάνουν ένα βήμα παραπάνω με όλους τους αθλητές που ασχολούνται και που θα ασχοληθούν, γιατί άλλο είναι να παίζουν τένις 1 εκατ. άνθρωποι και άλλο 100.000. Οι πιθανότητες να βγουν ταλέντα αυτήν τη στιγμή φυσικά και υπάρχουν. Πρέπει να ανοίξουμε την αγκαλιά μας.

Τ. ΜΠ.: Το τένις θα γίνει παράδοση, όπως έγινε το μπάσκετ το ’87. Το θέμα είναι τα παιδιά που βγαίνουν τώρα να έχουν το ίδιο πάθος και τον ίδιο ζήλο που έχουν αυτοί οι δύο, αλλά και τα χρήματα για να μπορούν να ταξιδεύουν.

– Τελικά, το τένις είναι άθλημα των πλουσίων ή είναι μύθος;
Τ. ΜΠ.: Νομίζω είναι μύθος. Αυτό ίσχυε τις προηγούμενες δεκαετίες, τρεις δεκαετίες πριν. Παίζουν πάρα πολλά παιδιά τένις και σε γειτονιές που δεν ανήκουν σε ευκατάστατες περιοχές.

Λ. Δ.: Τα τελευταία χρόνια είναι μύθος αυτό. Έχουμε αύξηση σε συλλόγους, ομίλους, οι τιμές είναι πολύ εφικτές αυτήν τη στιγμή. Σίγουρα δεν είναι φθηνό σπορ όταν αποφασίσει κάποιος να ασχοληθεί επαγγελματικά. Το να ταξιδέψεις 30 ή 35 εβδομάδες εκτός χώρας, φυσικά έχει πάρα πολλά έξοδα, αλλά πιστεύω ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις για όλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου