Σελίδες

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Φωτιές – Η μεγαλύτερη πολιτική κρίση για την κυβέρνηση και οι αποφάσεις που αναμένονται



Βασίλης Σ. Κανέλλης

Αντιμέτωπη με την πιο σοβαρή πολιτική κρίση της διετίας, βρίσκεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει τώρα την επόμενη ημέρα της βιβλικής καταστροφής.

Η οργή των πολιτών, ειδικά στην Εύβοια, είναι έκδηλη και δεν είναι απότοκος καμιάς αντιπολιτευτικής γραμμής, ούτε σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.

Είναι εύλογη οργή κατοίκων που είδαν να καταστρέφονται περιουσίες μιας ζωής, αλλά ιδιαίτερα το εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον που έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπο. Και είναι οργή γιατί καταλογίζονται ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό για το γεγονός ότι επί 7 ημέρες η Ελλάδα συνεχίζει να καίγεται.

Παρά το ότι από την πλευρά της κυβέρνησης γίνονται προσπάθειες να δικαιολογηθούν οι κινήσεις των προηγούμενων ημερών στο πεδίο της μάχης, είναι φανερό ότι υπήρξαν επιχειρησιακές ανεπάρκειες και λανθασμένες αποφάσεις κι εκτιμήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα, ίσως τη μεγαλύτερη καταστροφή από πυρκαγιά στα ελληνικά χρονικά.

Και η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμη από μια κυβέρνηση που με τον ένα ή άλλο τρόπο έχαιρε της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Είναι γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή τη διετία κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες καταστάσεις. Από τις εξελίξεις στην οικονομία, από τις επικίνδυνες διαστάσεις στα εθνικά θέματα και στο μεταναστευτικό, μέχρι την πρωτοφανή υγειονομική κρίση.

Παρά το γεγονός ότι από πολλές πλευρές ομολογούνται αστοχίες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του κοροναϊού, και ειδικά την αδυναμία των αρμοδίων να πείσει τον κόσμο να κάνει το εμβόλιο, η κυβέρνηση έπαιρνε έναν σχετικά ικανοποιητικό βαθμό από τους πολίτες.

Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η Νέα Δημοκρατία, παρά τις ρωγμές που δικαιολογημένα είχε υποστεί, άντεχε κι όχι μόνο. Η αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αρθρώσει έναν σοβαρό και σταθερό πολιτικό λόγο σε μείζονα θέματα, έβαζε τη Νέα Δημοκρατία σε θέση οδηγού.

Οι διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μεγάλες, πολλές φορές και διψήφιες και κανείς, ούτε και από την αντιπολίτευση, μπορούσε να αμφισβητήσει την πολιτική ηγεμονία του κυβερνώντος κόμματος.


Ο πρωθυπουργός μελετούσε τις επόμενες κινήσεις του στη βάση της οικονομικής ανάπτυξης, με το Ταμείο Ανάκαμψης να εμφανίζεται ως το όχημα για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας. 

Παράλληλα, η εξέλιξη με την πανδημία γεννούσε προσδοκίες ότι μπορούσε να ελεγχθεί, παρά την αύξηση των κρουσμάτων καθώς το τείχος ανοσίας προστάτευε, προς το παρόν, το σύστημα υγείας από την υπερφόρτωση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδίαζε τις αλλαγές που θα έκανε στην κυβέρνηση ώστε να δώσει νέα πνοή και να πάει σε μια εκλογική χρονιά (όπως έλεγαν πολλοί) το 2022 κατά την οποία θα μπορούσε να διεκδικήσει με άνεση μια νέα τετραετία.

Κάηκε το αφήγημα

Μέχρι που ήρθαν οι πυρκαγιές να «κάψουν» τους όποιους σχεδιασμούς και να αλλάξουν εντελώς την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ατζέντα.

«Όλα έχουν έρθει τούμπα. Ο,τι γνωρίζαμε μέχρι την περασμένη εβδομάδα δεν ισχύει. Εχει καεί όλος ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τους επόμενους μήνες», τονίζει παράγοντας που είναι κοντά στο Μαξίμου.

Ωστόσο, το πολιτικό πρόβλημα που καλείται να λύσει ο πρωθυπουργός είναι ότι οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών «έκαψαν» και το κυβερνητικό αφήγημα του επιτελικού κράτους.

Ουσιαστικά δημιούργησαν μια «μαύρη τρύπα» στην ατζέντα με την οποία εξελέγη η Νέα Δημοκρατία πριν από δύο χρόνια.

Μια ατζέντα που έλεγε ότι τα προβλήματα της χώρας τα διαχειρίζεται η κυβέρνηση με επαγγελματικό τρόπο, τα «μανατζάρει» όπως μια μεγάλη επιχείρηση, και τα αναλαμβάνουν άνθρωποι που είναι γνώστες των θεμάτων, που «τρέχουν» να τα επιλύσουν, που προχωρούν με ταχύτατες διαδικασίες και που, κυρίως, είναι οργανωμένοι.

Οι φωτιές που έκαψαν την Αττική, και ιδιαίτερα την Εύβοια, και το μπάχαλο που δημιουργήθηκε με τις δυνάμεις πυρόσβεσης που διατέθηκαν και τον τρόπο που αυτό έγινε, έδειξαν τις διαχρονικές αδυναμίες της Πολιτείας.

Αδυναμίες που ούτε αυτή η κυβέρνηση μπόρεσε να επιλύσει, παρά το γεγονός ότι και περισσότερες πυροσβεστικές δυνάμεις, σε ανθρώπινο κεφάλαιο και υλικοτεχνική υποδομή έχουμε, και η Πολιτική Προστασία είναι καλύτερα οργανωμένη και διαχειρίζεται περισσότερα κονδύλια.

Η μεγαλύτερη κρίση που περνά η κυβέρνηση αντικατοπτρίζεται από την οργή, κυρίως των κατοίκων της Εύβοιας.

Και που θα φανεί σε μεγαλύτερες διαστάσεις όταν θα καταγραφεί το μέγεθος της καταστροφής.

Πλέον ο πρωθυπουργός καλείται να προχωρήσει σε κινήσεις που θα βγάλουν το κυβερνητικό στρατόπεδο από το αδιέξοδο και θα ανακτήσουν το «χαμένο κεφάλαιο» που κάηκε στις πυρκαγιές.

Το επικοινωνιακό (κι ελπίζουν όλοι και ουσιαστικό) μπαράζ, ξεκινά με το μίνι υπουργικό σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, θα συνεχιστεί με το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη το απόγευμα και με το νέο υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη.

Θα υπάρξει δε και συνέντευξη τύπου με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος θέλει να αναδείξει την παρουσία της κυβέρνησης στο πλευρό των πληγέντων και να «ακυρώσει» όσους λένε ότι στις δύσκολες στιγμές τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη «εξαφανίστηκαν».

Γιατί μπορεί ο πρωθυπουργός να ήταν συνεχώς παρών στις εξελίξεις, και ο κ. Χαρδαλιάς να έκανε δύο φορές την ημέρα ενημερώσεις, ωστόσο, η γκρίνια στοχεύει σε πολλά στελέχη που δεν θέλησαν να «εκτεθούν».

Ιδιαίτερης σημασίας για την πορεία της κυβέρνησης θα είναι αφενός τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και πόσο γρήγορα αυτά θα υλοποιηθούν. Χωρίς δηλαδή τις συνηθισμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες που είδαμε να εμφανίζονται και στο κατεστραμμένο Μάτι.

Και βεβαίως, πώς θα μπορέσει να πείσει τους πολίτες ότι υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αναστροφή της οικολογικής καταστροφής που έχει συντελεστεί, κυρίως στην Εύβοια και στην Βορειοανατολική Αττική.

Αναζητούνται Ιφιγένειες

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ραγδαίες εξελίξεις μέσα στην κυβέρνηση, κι όχι μόνο. Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τονίζουν στο in.gr ότι αν έπρεπε να γίνει ανασχηματισμός πριν από μερικές εβδομάδες για να δοθεί το μήνυμα μιας νέας αρχής, τώρα είναι περισσότερος επιτακτικός από ποτέ.

Και δεν αποκλείεται να δούμε ριζικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και «καρατομήσεις» υπουργών προκειμένου να ικανοποιηθεί και το περί δικαίου αίσθημα, αλλά και να δοθεί η αίσθηση ότι το Μαξίμου πήρε το μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες.

Αλλαγές αναμένονται και σε κύριους τομείς της Πολιτικής Προστασίας, τη Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Καλά γνωρίζοντες τον πρωθυπουργό τονίζουν ότι αν και δε λειτουργεί εν θερμώ θα πρέπει τώρα να αναζητήσει «Ιφιγένειες» που θα θυσιαστούν. Είναι δε και οι ίδιοι που εισηγούνται στο Μαξίμου την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης με πράξεις, δηλαδή με παραιτήσεις ή απομακρύνσεις.

«Ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς προσωποποίηση αυτών, δεν υπάρχει. Να μην κάνουμε το ίδιο λάθος με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το Μάτι», τονίζουν, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να πάρει κεφάλια και να αξιοποιήσει στελέχη που θα «τρέξουν» τη δύσκολη επόμενη ημέρα της ανασυγκρότησης των καμένων, αλλά και του κρατικού μηχανισμού.

Τέλος, στην επικοινωνιακή φαρέτρα της κυβέρνησης θα είναι τόσο το γεγονός ότι δεν υπήρξαν νεκροί, λόγω των εκκενώσεων περιοχών (αν και με υπερβολικό και λανθασμένο τρόπο ενδεχομένως σε αρκετές περιπτώσεις) όσο και το «χαρτί» της κλιματικής αλλαγής που καταστρέφει τον πλανήτη με πυρκαγιές σε πολλές χώρες του κόσμου.

Όμως, αυτό που τονίζουν βουλευτές της ΝΔ είναι ότι η «απρόσωπη» πολιτική, οι εξαγγελίες που δεν θα αγγίξουν τον μέσο πολίτη, θα έχουν αντίθετα αποτελέσματα.

Και ζητούν άμεση επαφή με τον κόσμο που χτυπήθηκε από την πύρινη λαίλαπα αλλά και με όλους εκείνους τους πολίτες (και ψηφοφόρους της ΝΔ) που αισθάνονται απογοητευμένοι από τη λειτουργία του επιτελικού κράτους.

Διότι, κι αυτή είναι η αλήθεια, τα μηνύματα που έρχονται από τοπικές οργανώσεις της ΝΔ, ειδικά στην Εύβοια, δεν είναι καθόλου καλά. Η οργή των πολιτών είναι τεράστια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πολιτικά την καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου