Σελίδες

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Κορωνοϊός: «Θωρακίζεται» η χώρα με μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους και τρίτη δόση για όσους συμπλήρωσαν εξάμηνο από τον εμβολιασμό τους



Μαριάννα Σπανού

Μία μόλις ημέρα πριν από την «επέτειο» επιβολής του δεύτερου lockdown που εφαρμόστηκε στη χώρα μας για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού πριν ένα χρόνο και ανέστειλε την πλειοψηφία των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, οι σημερινές ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας είχαν τον ίδιο σκοπό, αλλά μία βασική διαφορά: Το εμβόλιο.
Μπορεί η επιδημία να παρουσιάζει και στην Ελλάδα την αυξητική τάση που καταγράφεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα να σημειώνεται νέο ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης, ωστόσο η ύπαρξη του εμβολίου φέτος δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής των αποφάσεων σε κινήσεις με διττό στόχο. Αφενός την αποφυγή ενός νέου πλαισίου οριζόντιων μέτρων, που θα «αδικεί» όσους επέλεξαν να εμβολιαστούν και αφετέρου την προστασία των ανεμβολίαστων πολιτών από τον κορωνοϊό.

Ανοίγει η πλατφόρμα της τρίτης δόσης για τους άνω των 18 ετών


Το άνοιγμα της πλατφόρμας την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου για την τρίτη δόση εμβολίου για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκε πως την ίδια ημέρα ανοίγει η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση των πολιτών που έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson και έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δύο μήνες από τον εμβολιασμό τους.


Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε σε επιστημονικά δεδομένα, που δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν 30 φορές λιγότερο από βαριά νόσηση που θα οδηγήσει σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αλλά και σε στοιχεία από τα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα οποία το 85%-90% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ και των δεικτών βαριάς νοσηλείας αφορά σε ανεμβολίαστους. Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε κάλεσμα προς στους πολίτες που έχουν συμπληρώσει τους έξι μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου να προστρέξουν, για να κάνουν την τρίτη. «Οι εμβολιασμένοι πολίτες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτοί που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχει περάσει εξάμηνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.


Στη συνέχεια της ομιλίας του εξήγγειλε τα νέα μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού, τα οποία αφορούν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους πολίτες και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με αυτά, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και στους χώρους λατρείας, θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid ή μοριακά τεστ την εβδομάδα, ενώ μόνο με την επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος 48 ωρών θα μπορούν να εισέλθουν σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια.

Κάτω από 55% η εμβολιαστική κάλυψη στις περιοχές με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ο κορωνοϊός σπάει όλα τα ρεκόρ διασποράς από την έναρξη της πανδημίας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 6.700 νέα κρούσματα επί 419.408 διαγνωστικών ελέγχων το τελευταίο 24ωρο, με τη Θεσσαλονίκη να ξεπερνάει για πρώτη φορά τις 1.000 λοιμώξεις σε μία ημέρα και να φτάνει τις 1.108, ακολουθώντας την Αττική που σημείωσε 1.329.

Ακόμα ένα εντυπωσιακό στοιχείο από τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση, όμως, είναι το γεγονός ότι 14 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας καταγράφουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων και σε καμία από αυτές η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού με τουλάχιστον μία δόση δεν ξεπερνά το 55%. Μόνη εξαίρεση αποτελούν τα Τρίκαλα, με 133 νέα κρούσματα σήμερα και εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον μία δόση στο 60,5%.


Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη το σχετικό ποσοστό περιορίζεται στο 54,2%, στη Λάρισα των 514 κρουσμάτων φτάνει το 54,6%, στη Μαγνησία των 264 ανέρχεται σε 54,4%, ενώ στην Αχαΐα των 204 καταγράφεται το χαμηλό 51,9%. Και σε περιοχές με λιγότερα κρούσματα, όμως, τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα. Στον Έβρο (190 λοιμώξεις) το ποσοστό εμβολιασμού είναι 51,1%, στην Πιερία (159) είναι 46,2%, στην Πέλλα (158) είναι 50,4%, στις Σέρρες (153) είναι 49,8%, στην Ημαθία (143) είναι 53,2%, στη Μεσσηνία (134) είναι 54,1%, στην Αιτωλοακαρνανία (128) είναι 53,5%, στο Κιλκίς (124) είναι 44,8%, στην Ξάνθη (119) είναι 51,9% και στην Κοζάνη (107) ξεπερνά κατά μόλις 0,8% το 55%.

Την ίδια στιγμή, οι 1.300 διαθέσιμες ΜΕΘ COVID σε ολόκληρη τη χώρα είναι κατειλημμένες σε ποσοστό 82,36%, ενώ οι απλές κλίνες σε ποσοστό 47,9%. Με τις 321 νέες εισαγωγές ασθενών του τελευταίου 24ώρου, το σύνολο των νοσηλευόμενων ανέρχεται πλέον σε 2.832, εκ των οποίων οι 434 διασωληνωμένοι (ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 85,25%) και οι απώλειες συμπολιτών μας από COVID-19 ξεπέρασαν τις 16.000 από την έναρξη της πανδημίας, φτάνοντας με τις 59 σημερινές τις 16.050 συνολικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου