Σελίδες

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Ακίνητα: Αγοραστές από 4 ηπείρους ψάχνουν τι αλλάζει στις τιμές από την 1η Ιανουαρίου!

Κωστής Πλάντζος


«Ντελίριο» για μεταβιβάσεις από Ελλάδα και εξωτερικό - Αγοραστές από 4 ηπείρους μπαίνουν στην πλατφόρμα της ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και ψάχνουν τι αλλάζει στις τιμές από 1η Ιανουαρίου - Παράταση για φθηνές μεταβιβάσεις ως τον Μάρτιο ζητά η αγορά - Καθημερινά 100.000 αναζητήσεις μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής valuemaps στο gov.gr
Τεράστια αναστάτωση και εντάσεις προκαλεί στα νοικοκυριά, αλλά και στους επαγγελματίες του κλάδου των ακινήτων, το εκρηκτικό ενδιαφέρον που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες για να προλάβουν να ολοκληρώσουν φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων και δωρεάν γονικές παροχές. Διάχυτη είναι η αγωνία για χιλιάδες οικογένειες αν θα προλάβουν πριν αλλάξει η χρονιά ή θα βρεθούν αντιμέτωποι ξαφνικά με χρεώσεις που δεν γνωρίζουν.Ο φόρτος στα συμβολαιογραφεία είναι μεγάλος και δεν θα προλάβουν να ολοκληρώσουν ίσως ούτε και όσες υποθέσεις έχουν ήδη αναλάβει, ενώ ο κόσμος ψάχνει και δεν βρίσκει συμβολαιογραφικά γραφεία και μηχανικούς να τους δεχθούν.

Το πρόβλημα ξεκινά όμως από τις εφορίες και το ίδιο το κράτος. Με δεδομένες και τις αργίες του Δεκεμβρίου, οι ΔΟΥ της χώρας εμφανίζονται ανέτοιμες να εξυπηρετήσουν τα αιτήματα των πολιτών εντός του 2021. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ που θα κάνει «by pass» στις ΔΟΥ και ηλεκτρονικές τις μεταβιβάσεις ακινήτων, δεν έχει ως τώρα ανοίξει. Για αυτό η αγορά ζητά τριπλή παράταση ώστε, τουλάχιστον έως τον Μάρτιο, να μπορούν να γίνονται συναλλαγές με τις σημερινές αντικειμενικές τιμές, με απλή βεβαίωση μηχανικού και με διορθώσεις τετραγωνικών των ακινήτων που πρόκειται να μεταβιβαστούν.

«Ζουμ» στα ακίνητα


Όπως αποκαλύπτει το protothema, καθημερινά εκτελούνται περίπου 100.000 αναζητήσεις μέσω της πρωτοποριακής ηλεκτρονικής εφαρμογής VALUEMAPS στο GOV.GR από υποψήφιους αγοραστές, μεσίτες και συμβολαιογράφους που εντοπίζουν τα ακίνητα στους δορυφορικούς χάρτες και συγκρίνουν τις Τιμές Ζώνης της εφορίας όπως ισχύουν σήμερα, αλλά και πώς ή πόσο αλλάζουν από τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς.


Ταυτόχρονα παρατηρείται συνεχής χρήση και της ειδικής εφαρμογής αυτόματου υπολογισμού της τρέχουσας αξίας κάθε ακινήτου, βάζοντας τα στοιχεία παλαιότητος, προσόψεις, ορόφους ή άλλα χαρακτηριστικά που την καθορίζουν. Από αρχές Οκτωβρίου που άνοιξε η εφαρμογή, έχει χρησιμοποιηθεί πάνω από 4,5 εκατομμύρια φορές από 40.000 διαφορετικούς χρήστες.

Χρήστες δεν είναι μόνο κάτοικοι Ελλάδος. Αν και πολλοί ίσως αγνοούν ακόμα και την ύπαρξή της, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney έχουν καταγραφεί χιλιάδες είσοδοι στην εφαρμογή από Ευρώπη, Αφρική, Ασία καθώς και από τις ΗΠΑ. Κυρίως ξένοι επενδυτές από Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες, Ην. Βασίλειο, Κίνα ή αραβικά κράτη, αλλά και Έλληνες ομογενείς που θέλουν να τακτοποιήσουν εν ζωή τα κληρονομικά ζητήματα, σπεύδουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίδεται για αφορολόγητες γονικές παροχές και φθηνές μεταβιβάσεις.



«Στον αέρα» τα συμβόλαια

Η πίεση μεταφέρεται στα συμβολαιογραφικά γραφεία, από ιδιοκτήτες και οικογενειάρχες που αγωνιούν να προλάβουν να ολοκληρώσουν τις μεταβιβάσεις. Οικογενειάρχες τρέχουν από συμβολαιογράφο σε συμβολαιογράφο, ελπίζοντας να βρουν κάποιον που θα εγγυηθεί έγκαιρη μεταβίβαση.

«Σε ένα μήνα δεν θα προλάβουν να ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες μεταβιβάσεις» τονίζει στο b.s ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου, Γιώργος Ρούσκας. «Δεν φταίνε οι συμβολαιογράφοι για αυτό. Δεν προλαβαίνουν για τους εξής λόγους» όπως εξηγεί:

1. καθυστερούν οι εφορίες. Για υποβολή δηλώσεων γονικών παροχών και δωρεών απαντούν μετά από 15-20 μέρες. Για αιτήματα μετά τις 5 ή 7 Δεκεμβρίου και καθώς μεσολαβούν αργίες, θα απαντήσουν εφέτος;

2. καθυστερεί πολύ η έκδοση βεβαίωσης του μηχανικού

3. καθυστερεί η έκδοση βεβαιώσεων ΤΑΠ από τους δήμους

Ανάγκη παράτασης

Για να λυθεί η αβεβαιότητα και να μη πληρώσουν «το μάρμαρο» τα νοικοκυριά, οι φορείς της αγοράς ζητούν επειγόντως να δοθεί παράταση. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Ιδιοκτητών ακινήτων θα απευθύνει επισήμως αίτημα στην κυβέρνηση για τρίμηνη παράταση της ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών, των βεβαιώσεων μηχανικών και της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για τα αδήλωτα εμβαδά ακινήτων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων για μεταβιβάσεις και ιδίως οι γονικές παροχές και δωρεές. Το πρόβλημα είναι ότι, παρά τις προσπάθειες, ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτων δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, με αποτέλεσμα την πολύμηνη και «μαρτυρική κυριολεκτικά ταλαιπωρία των ενδιαφερομένων, ακόμη και για το πιο απλό συμβόλαιο» όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς.


Αντικειμενικές 2018

«Ευελπιστούμε ότι η ΑΑΔΕ θα δώσει τη δυνατότητα για υποβολή δηλώσεων σύνταξης συμβολαίων με δηλώσεις που έχουν ημερομηνία κατάθεσης (αριθμό πρωτοκόλλου) Δεκεμβρίου 2021» τονίζει και ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου κ. Ρούσκας. «Ελπίζουμε επίσης να ξεκινήσει άμεσα, δηλαδή στο α΄ δεκαήμερο Δεκεμβρίου, η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων γονικών παροχών και δωρεών. Αλλιώς δεν θα προλάβουν να γίνουν οι μεταβιβάσεις. Αυτό είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να ξεμπλοκάρουν».

Και συμπληρώνει: «Αν δεν γίνουν αυτά, τότε απαιτείται παράταση για να προλάβει όποιος ενδιαφέρεται να υπογράψει συμβόλαια χωρίς ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου και με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν έως 31/12/21. Θα χρειαστεί να δοθεί μία παράταση» όπως αναφέρει.


«Ρώσικη ρουλέτα»

Εκτός από κοινωνικά επιβεβλημένη, η παράταση ωφελεί και τα κρατικά ταμεία. Δημόσιο και δήμοι εισπράττουν συνεχώς χρήμα από την πρεμούρα για μεταβιβάσεις, με αναδρομικούς φόρους ΕΝΦΙΑ και επιπρόσθετα έσοδα από ΤΑΠ ή δημοτικά τέλη που επανυπολογίζονται με τα διορθωμένα τετραγωνικά που δηλώνει ο μηχανικός πριν την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Το ενδιαφέρον για μεταβιβάσεις «πήρε φωτιά» από τον Οκτώβριο όταν η κυβέρνηση άνοιξε «παράθυρο» για αφορολόγητες γονικές παροχές, διορθώσεις τετραγωνικών, ενώ έγιναν γνωστές κα οι νέες αντικειμενικές που αυξάνονται στο 70% της Επικράτειας την 1η Ιανουαρίου 2022.

Για να μπορέσει όμως ένας συμβολαιογράφος να κάνει ένα συμβόλαιο, μπορεί να χρειαστεί παραπάνω και από τρεις μήνες. Για να ετοιμάσει τη δήλωση μεταβίβασης πριν την καταθέσει στην εφορία, πρέπει να έχει όλα τα χαρτιά συγκεντρωμένα: να έχουν γίνει οι διορθώσεις και τακτοποιήσεις, να έχει βγει η βεβαίωση για το ΤΑΠ, να εκδοθεί διορθωμένος και ο ΕΝΦΙΑ μιας πενταετίας, να βγάλει βεβαίωση ο μηχανικός, να έρθει και το χαρτί από το Κτηματολόγιο, να συμφωνούν όλα αυτά μεταξύ τους, να φέρει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα ο πωλητής, να πληρώσει ή να ρυθμίσει αν χρωστάει κλπ.

Εφόσον όλα κυλήσουν κατ’ ευχήν, τότε θα πάει και η δήλωση μεταβίβασης στην εφορία. Που με τα δεδομένα αυτά όμως, είναι θέμα τύχης πλέον ποιος θα προλάβει να μεταβιβάσει με τα κόστη που υπολογίζει. Αν και για πολλούς η διορία αυτή έχει ήδη πια χαθεί.

«Τις πταίει»

Η αγορά ζητά παράταση εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών γιατί φαντάζει πρακτικά αδύνατο να προλάβουν έως 31 Δεκεμβρίου να γίνουν οι προγραμματισμένες μεταβιβάσεις. Και αυτό δεν εξαρτάται ούτε από τους συμβολαιογράφους ούτε από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, αλλά από τους δήμους, τους μηχανικούς, το κτηματολόγιο και από όλα αυτά τα πιστοποιητικά –ων ουκ έστιν αριθμός- που πρέπει να εκδοθούν.

Μεγάλες καθυστερήσεις προκαλούν ο ΤΑΠ και κάποιοι δήμοι που για να βγάλουν το πιστοποιητικό που είναι υποχρεωτικό για τη σύνταξη συμβολαίου, μπορεί να κάνουν δύο ή και τρεις μήνες. Άλλα δικαιολογητικά μπορεί να ζητά ένας δήμος, άλλα άλλος, ενώ ειδικά στους δήμους της Αθήνας και ευρύτερα της Αττικής παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις. Παρότι αρκετοί έχουν ετοιμάσει και ηλεκτρονική εφαρμογή υποδοχής των αιτημάτων, η διαδικασία έκδοσης γίνεται «στο χέρι» και με ρυθμούς δημοσίου.

Πρόσθετο πρόβλημα είναι οι τακτοποιήσεις αυθαιρεσιών πριν τη μεταβίβαση. Λόγω αυξημένου φόρτου, οι μηχανικοί καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις τεχνικές εκθέσεις και βεβαιώσεις ότι οι όποιες παραβάσεις υπάρχουν, έχουν τακτοποιηθεί όπως απαιτείται πριν ολοκληρωθεί η μεταβίβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου