Σελίδες

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία επιβεβαιώνει τα λεγόμενα της Γεωργίας Μπίκα στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο



Η ίδια η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνει με ξεκάθαρο τρόπο τα όσα καταθέτει από την πρώτη στιγμή η Γεωργία Μπίκα τόσο στις συνεντεύξεις της στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο όσο και στις άλλες δημόσιες δηλώσεις της. Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία περιγράφει στην επίσημη ανακοίνωσή της με λεπτομέρειες το χρονοδιάγραμμα λήψης, παραλαβής και αποστολής του δείγματος ούρων της Γεωργίας Μπίκα. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, για να υπάρχει ασφαλής εξαγωγή συμπερασμάτων πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεση λήψη ούρων και πάντως πριν την παρέλευση 12ώρου από τον βιασμό. Μόνον διά του τρόπου αυτού είναι δυνατόν να ανιχνευθούν οι επίμαχες χημικές ουσίες («χάπι βιασμού»). Όπως προκύπτει τόσο από όσα αποκαλύπτει η Γεωργία Μπίκα στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο όσο και από την επίσημη ανακοίνωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, η λήψη ούρων έγινε μετά την παρέλευση 18ώρου. Τα ούρα αυτά κρατήθηκαν στο ψυγείο και παραδόθηκαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία την επομένη. Καταγράφεται δηλαδή μια αδικαιολόγητη αλλά και κρίσιμη για την τελική έκβαση της ιατροδικαστικής εξέτασης καθυστέρηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την αξιοπιστία των εργαστηριακών αναλύσεων.

Διαβάζουμε λοιπόν στην επίσημη ανακοίνωση της προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης:

Στο ενημερωτικό σημείωμα που υπογράφει η προϊσταμένη της Υπηρεσίας, ιατροδικαστής Ελένη Ζαγγελίδου, αναφέρεται πως η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε για το περιστατικό την 1η Ιανουαρίου 2022, απογευματινές προς βραδινές ώρες, από τον αξιωματικό υπηρεσίας του Τμήματος Ασφαλείας Λευκού Πύργου.

Η αρμόδια ιατροδικαστής της Υπηρεσίας, όπως σημειώνεται, «συνέστησε στα αστυνομικά όργανα την άμεση λήψη δείγματος ούρων, που είναι το μόνο κατάλληλο βιολογικό δείγμα για τοξικολογική ανάλυση σε τέτοιου είδους περιστατικά» και «το δείγμα, όπως ενημερώθηκε η ίδια, ελήφθη το ίδιο βράδυ».

Σε ό,τι αφορά την τοξικολογική, σύμφωνα με την κυρία Ζαγγελίδου, «η Υπηρεσία ακολούθησε τις οδηγίες του καθηγητή Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, κ. Ράικου, υπευθύνου των αναλύσεων αυτών για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα», ενώ πρόκειται για «οδηγίες που έχουν δοθεί σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα».

«Την επόμενη μέρα, Κυριακή, απογευματινή ώρα, η εξεταζόμενη προσήλθε στην Υπηρεσία μας προκειμένου να εξεταστεί και να ληφθούν τα κατάλληλα βιολογικά δείγματα για εξέταση γενετικού υλικού, τα οποία παραδόθηκαν στην αρμόδια προανακριτική αρχή, ώστε να μεταφερθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια», σημειώνεται.

Σχετικά με την παράδοση των δειγμάτων για ανάλυση, διευκρινίζεται:

«Ο κ. Ράικος παρέλαβε ο ίδιος το βιολογικό δείγμα προς τοξικολογική ανάλυση από το Τμήμα Ασφαλείας του Λευκού Πύργου, μαζί με την έγγραφη εντολή εξέτασής του και το μετέφερε στο εργαστήριό του στο ΑΠΘ για ανάλυση. Σημειώνεται ότι στις 19/1/22 ο κ. Ράικος απέστειλε σχετικό δείγμα και σε αρμόδιο εργαστήριο στην Ελβετία για παράλληλο έλεγχο» και «τα αποτελέσματα των ελέγχων σήμερα, 1/2/2020, παραδόθηκαν σε κλειστό φάκελο στην ανακριτική Αρχή».

Στην επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει λεπτομερής αναφορά στο χρονοδιάγραμμα λήψης, αποθήκευσης και συντήρησης του δείγματος ούρων. Διαβάζουμε:

«Ειδικότερα, το περιστατικό καταγγέλθηκε από την 24χρονη μεσημβρινές ώρες της 1/1/2022 στο Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου, ενώ την ίδια ημέρα, πέραν των λοιπών προανακριτικών πράξεων, έγιναν οι ακόλουθες ενέργειες:

Ελήφθησαν από την παθούσα δείγματα ούρων, αφού της χορηγήθηκαν, σε συνεννόηση με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, δύο σφραγισμένοι ουροσυλλέκτες, οι οποίοι ελέγχθηκαν προηγουμένως μακροσκοπικά από αστυνομικούς της εν λόγω Υπηρεσίας, καθώς υπήρχαν υπόνοιες χορήγησης σε αυτήν ναρκωτικών ή άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών. Ανωτέρω ουροσυλλέκτες διατηρήθηκαν σε ψυχρό περιβάλλον (ψυγείο) εντός ασφαλούς χώρου, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, μέχρι την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, που παραδόθηκαν στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Α.Π.Θ.».

Συμπέρασμα: Όπως συνάγεται τόσο από την ανακοίνωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας όσο και εκείνην της Αστυνομίας, εντελώς ανεξήγητα και αδικαιολόγητα και παρά τις οδηγίες της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, οι αστυνομικοί του Α.Τ. Λευκού Πύργου καθυστέρησαν τη λήψη δείγματος ούρων ή ενδεχομένως επέδειξαν προκλητική αμέλεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έγκαιρη λήψη δείγματος. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, αυτή η καθυστέρηση, ή και ενδεχομένως η προκλητική για την κοινή λογική και τα πρωτόκολλα αμέλεια, έθεσε εξαρχής ζήτημα αξιοπιστίας ως προς τα τελικά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου