Σελίδες

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Ανάπτυξη Εφαρμογών και Τεχνολογιών Έξυπνων Πόλεων - SMART CITIES για 315 Δήμους από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης




Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), προχωρά σε διαβούλευση των προτεινόμενων δράσεων με τους 315 Δήμους - δικαιούχους του υπό διαμόρφωση προγράμματος SMART CITIES. Παράλληλα έχει κοινοποιηθεί και το ποσό που θα είναι διαθέσιμο για κάθε έναν από τους 315 Δήμους, από 100.000 έως και 2,8 εκ. € - ανάλογα με τον πληθυσμό, αθροίζοντας συνολικά 222.230.000 ευρώ, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Οι προτεινόμενες δράσεις έχουν επιλεγεί με άξονα τη χρηστικότητα για τους πολίτες και τους Δήμους, καθώς και τη δυνατότητα επιλεξιμότητάς τους από το ΕΣΠΑ. Ο τελικός κατάλογος των προτεινόμενων δράσεων θα διαμορφωθεί με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, την Επιτροπή Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ και όλους ανεξαιρέτως τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ της χώρας.

Με τη βοήθεια των αρχείων που εστάλησαν από τον κ. Θοδωρή Λιβάνιο, αρμόδιο Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κάθε Δήμος μπορεί να προεπιλέξει (μη δεσμευτικά) τις δράσεις που τον ενδιαφέρουν, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το μέγιστο ποσό που δικαιούται. Παράλληλα, κάθε Δήμος έχει τη δυνατότητα να προτείνει την ένταξη έως δύο (2) νέων δράσεων, οι οποίες ενδεχομένως καλύπτουν επαρκέστερα τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Το σύνολο των προτάσεων που τυχόν θα υποβληθούν, θα αξιολογηθεί σε συνεργασία με την επιτροπή Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όσον αφορά στην επιλεξιμότητα των δράσεων.

Επιλέξιμοι άξονες και κατηγορίες δράσεων

Παρατίθεται λίστα με ενδεικτικές δράσεις ανά άξονα, μαζί με προτεινόμενες - λειτουργικές - ψηφιακές λύσεις της Crowdpolicy:

Εξοικονόμηση Ενέργειας — Μείωση Δημοτικών Τελών - Μείωση Ενεργειακού Αποτυπώματος Δημοτικών Κτιρίων
Σύγχρονος τρόπος υπολογισμού δημοτικών τελών (Pay as you throw κτλ), μέσω Crowdpayments (https://hello.crowdapps.net/index/en/crowdapp/crowd-payments-2/) και άλλων συστημάτων όπως το greenpay που υλοποιούμε για το Πράσινο Ταμείο.
Έξυπνοι κάδοι απορριμμάτων, με βάση διαχείρισης το Crowd4environment (https://hello.crowdapps.net/index/crowdapp/crowdenvironment/).

Βελτίωση Εξυπηρέτησης Πολίτη και Επιχείρησης:
Έξυπνος Οδηγός Πόλης / Δήμου με καταγραφή τοπικών επιχειρήσεων και ανάδειξη προσφορών.
Σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών, μέσω Crowdpayments.
Πολιτιστικές - Αθλητικές εκδηλώσεις - Διαχείριση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, μέσω Visit City (https://hello.crowdapps.net/index/crowdapp/visit-city/) και εφαρμογής ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπως υλοποιήθηκε για τον Δήμο Σάμης (λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης και σπήλαιο Δρογκαράτης).

Βελτίωση Ποιότητας Ζωής:
Ψηφιοποίηση καταλόγων δημοτικών βιβλιοθηκών - Δημιουργία έξυπνης δημοτικής βιβλιοθήκης.
Ψηφιοποίηση τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς (η κατοχή και νομή των οποίων ανήκει στον Δήμο).

Για τις δύο ανωτέρω δράσεις, υπάρχει συνεχής - ενεργή τεχνολογική συνεργασία με εξειδικευμένα πανεπιστημιακά εργαστήρια.

Ενίσχυση Τοπικής Δημοκρατίας, Διαβούλευσης και Διαφάνειας:
Ηλεκτρονικό Σύστημα Διαβούλευσης Προϋπολογισμού, τεχνικού προγράμματος.
Ηλεκτρονικό Σύστημα Διαβούλευσης Κανονιστικών Αποφάσεων Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι δύο ανωτέρω δράσεις καλύπτονται από την πλατφόρμα διαβούλευσης Crowd Participation (https://hello.crowdapps.net/index/crowdapp/crowd-participation/) που έχει αναπτύξει η Crowdpolicy και έχει ήδη βρει εφαρμογή στους Δήμους Αγίου Δημητρίου και Πλατανιά.
Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης και οργάνωσης της Διοίκησης και της επιχειρησιακής ικανότητας των ΟΤΑ, μέσω του City Dashboard (https://hello.crowdapps.net/index/crowdapp/open-dashboard/) που υιοθετήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Συμπληρωματικά του City Dashboard, υπάρχει εμπειρία σε υλοποιήσεις πρόσθετων εργαλείων όπως Wikis, καθώς και συστημάτων παρακολούθησης συμβάσεων, καταγραφής διαδικασιών και διαχείρισης έργων.
Υλοποίηση δημόσιων δεικτών μέτρησης απόδοσης σύμφωνα σύμφωνα με ISO 37122, προσαρμοσμένο στις ελληνικές συνθήκες, με βάση την υλοποίηση που έχει προηγηθεί για τον Δήμο Αγίου Δημητρίου.

Άλλες ενδεικτικές εφαρμογές Συμμετοχικότητας:
Πλατφόρμα Post-it (https://hello.crowdapps.net/index/crowdapp/post-it/).
CItyworks (https://hello.crowdapps.net/index/crowdapp/erga-se-xarti/).
Ανοικτός προϋπολογισμός (https://hello.crowdapps.net/index/crowdapp/open-budget/).

Προστασία από κυβερνοεπιθέσεις, Business Continuity:
Διασφάλιση της Επιχειρησιακής Συνέχειας στο Δημόσιο Τομέα μέσω ολοκληρωμένης πλατφόρμας Τηλεργασίας, καθώς και συστημάτων απομακρυσμένης εξυπηρέτησης, όπως το E-gov service center (https://hello.crowdapps.net/index/crowdapp/e-services/).

Ενίσχυση ψηφιακών υποδομών:
Κεντρική ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης και συλλογής δεδομένων, ευφυών πόλεων, με βάση το City Dashboard (https://hello.crowdapps.net/index/crowdapp/open-dashboard/).
Ψηφιακή Πλατφόρμα συνεδριάσεων συλλογικών οργάνων και επιτροπών.

Δράσεις που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα, αλλά μπορούν να προταθούν από τους Δήμους, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ώστε να συμπεριληφθούν στην πρόσκληση

1. Πολυκαναλική Πληροφόρηση μέσω mobile app και chatbot

Οι Δήμοι που ενεργοποιούν το City On (https://cityon.gr/) παρέχουν τα ακόλουθα οφέλη στους πολίτες, επισκέπτες και επιχειρήσεις:
Άμεση επικοινωνία με το δήμο και εξυπηρέτηση με ψηφιακές υπηρεσίες.
Συμμετοχή για τη βελτίωση της πόλης.
Καταγραφή προβλημάτων στους δρόμους και στις γειτονιές με άμεση ενημέρωση του δήμου για όλα τα θέματα που αφορούν τις πόλεις μας.
Υποβολή προτάσεων και ιδεών.
Συμμετοχή σε έρευνες και ερωτηματολόγια.
Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης και ειδοποιήσεις για επείγοντα περιστατικά.
Ενημέρωση και συμμετοχή σε εκδηλώσεις.
Προσφορές από τοπικές επιχειρήσεις.
Δυναμικοί χάρτες και οδηγοί πρόσβασης σε δημοφιλή σημεία ενδιαφέροντος όπως τοπικά καταστήματα, αθλητικοί χώροι, σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος κ.ά..
Ενημέρωση για πρόσβαση σε ασύρματα δίκτυα social wifi και wifi4eu της Crowdpolicy (https://hello.crowdapps.net/index/crowdapp/social-wifi/).
Μέσα μαζικής μεταφοράς και μετακινήσεις.
Προσωποποιημένη ενημέρωση μέσα από τον αυτόματο ψηφιακό βοηθό*.

πολυβραβευμένες τεχνολογίες chatbots & virtual assistants της Crowdpolicy (https://botakis.com/) έχουν εφαρμοστεί σε περισσότερους από 50 φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μεταξύ των οποίων η ΔΕΗ, ο ΔΕΔΔΗΕ και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

2. Κάρτα Δημότη (Κατοίκου - Επισκέπτη)

Η Κάρτα Δημότη είναι μια ψηφιακή κάρτα με την οποία ο δημότης αποκτά και εξαργυρώνει δικαιώματα και προνόμια στην περιοχή που ζει ή/και εργάζεται. Η κάρτα συνδέει αμφίδρομα τον πολίτη με τον Δήμο του δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να απολαμβάνει προσωποποιημένες υπηρεσίες εύκολα και γρήγορα, αποφεύγοντας τη γραφειοκρατία και περιττές καθυστερήσεις.

Βασικό χαρακτηριστικό της Κάρτας Δημότη αποτελεί η δυνατότητα διασύνδεσης με τη mobile εφαρμογή City On, ώστε κάθε χρήστης να απολαμβάνει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και λειτουργίες, όπως προβολή των στοιχείων του, των προνομίων και πόντων που έχει συλλέξει, συμβεβλημένων επιχειρήσεων και φορέων κοκ.

Η Κάρτα Δημότη ενισχύει τη συμμετοχή και την εμπιστοσύνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενισχύει την τοπική αγορά και δίνει άμεση προσωποποιημένη πρόσβαση σε υπηρεσίες χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.

3. Πλατφόρμα e-gov service center

Το e-gov service center είναι ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν απομακρυσμένα αιτήματα για πιστοποιητικά ή άλλες ενέργειες προς τις υπηρεσίες του Δήμου. Καθώς παρέχεται αυθεντικοποίηση και με TaxisNET, τα αιτήματα μπορούν να παραδίδονται πλήρως ηλεκτρονικά μέσα από τη θυρίδα του πολίτη. Όσα προκύπτουν από πληροφοριακά συστήματα μπορούν να παρέχονται σε πραγματικό χρόνο μέσω API διασυνδέσεων.

Το e-gov service center της Crowdpolicy παρέχεται ως μέρος της λύσης e-gov portal της Crowdpolicy (βλ. https://www.haidari.gr/).

Παραδείγματα υλοποίησης του e-gov service center:
Δήμος Μενεμένης — Αμπελοκήπων: https://eservices.ampelokipi-menemeni.gr/
Δήμος Πλατανιά: https://egov.crowdapps.net/platanias/

4. Συμμετοχικός Προϋπολογισμός

Μέσω του Crowdbudget (https://hello.crowdapps.net/index/crowdapp/crowd-budget/) οι πολίτες μπορούν να επιλέγουν και να ψηφίζουν έργα και δράσεις για την περιοχή τους. Ακόμα, έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης και αξιολόγησης των έργων, όταν ξεκινά η υλοποίηση αυτών. Η πλατφόρμα Crowdbudget αποτελεί μία ηλεκτρονική υπηρεσία με στόχο τη συνδιαμόρφωση του προϋπολογισμού ενός δημοσίου φορέα.

Παραδείγματα υλοποίησης του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού:
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: https://pbplatform.crowdapps.net/sterea/
Δήμος Παπάγου-Χολαργού: https://pbplatform.crowdapps.net/dpapxol/

Οι λύσεις Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Crowdpolicy έχουν ήδη βρει εφαρμογή σε 67 Δήμους της χώρας, ενώ έχουν διακριθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με την Crowdpolicy να βραβεύεται και ως Smart City Supplier of the Year (2020).

Διαδικασία

Οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι καλούνται άμεσα, έως τις 15 Φεβρουαρίου, να επιλέξουν τις προτεινόμενες δράσεις που τους ενδιαφέρουν, καθώς και δύο πρόσθετες, πέραν της λίστας που έχει κοινοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου, γίνονται κινήσεις, ώστε το Πρόγραμμα να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014–2021 και να δημοσιευτεί τον Απρίλιο του 2022.


Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει — αξιοποιώντας πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης — η δράση για τους 17 μεγάλους Δήμους της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 90 εκ. €. Περισσότερα εδώ: https://medium.com/the-crowdpolicy-collection/smart-cities-17dimoi-a2ac85a62ac5


Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να μας καλέσετε στο 2169002600 (εσωτ 304).

Σχετικοί Σύνδεσμοι:

Crowdpolicy Site: www.crowdpolicy.com

CrowdApps: hello.crowdapps.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου