Σελίδες

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Παναγιωτόπουλος: Καμία συζήτηση με Ακάρ για την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου


Στόχος της συνάντησης όπως είπε στον Ακάρ ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι να μπουν τα θεμέλια για ένα ήρεμο καλοκαίρι, χωρίς εντάσεις με οφέλη για την οικονομία και στον τουρισμό.Ήταν μια συνάντηση, η δεύτερη που γίνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες, των υπουργών Άμυνας της Ελλάδας Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

Στην ουσία έγινε στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία. Διήρκησε περίπου μισή ώρα στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Αν και η περισσότερη ώρα αναλώθηκε στις μάχες που γίνονται στην Ουκρανία με κοινή προσπάθεια των δύο υπουργών να αναλύσουν πώς λειτουργούν στρατιωτικά οι Ρώσοι στις μάχες, εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για την πορεία και των ρωσικών επιχειρήσεων, έμεινε αρκετός χρόνος για να συζητήσουν και τα ελληνοτουρκικά. Άλλωστε για αυτόν τον λόγο έγινε η συνάντηση, την οποία ζήτησε ο κ. Ακάρ.

Και όταν λέμε ελληνοτουρκικά εννοούμε πρωτίστως πως θα καταστεί το Αιγαίο μια ειρηνική θάλασσα προς όφελος του τουρισμού και της οικονομίας των δύο χωρών. Καμία συζήτηση, όπως βεβαιώνει ο Έλληνας υπουργός δεν έγινε, ούτε για δήθεν συνεκμετάλλευση του Αιγαίου (άλλωστε ούτε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ούτε ο Ακάρ είχαν τέτοια αρμοδιότητα και εντολή από τις κυβερνήσεις τους), ούτε για τα ενεργειακά, αλλά μόνον για τον τουρισμό και την οικονομία. Στόχος, όπως είπε στον Ακάρ ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι να μπουν τα θεμέλια για ένα ήρεμο καλοκαίρι, χωρίς εντάσεις με οφέλη για την οικονομία και στον τουρισμό.

Ο κ. Ακάρ συμφώνησε και μάλιστα όταν ο κ. Παναγιωτόπουλος του ζήτησε ευθέως ότι πρέπει να απομακρυνθούν αυτά τα πλοία και τα αεροπλάνα που φέρνουν ένταση και που προκαλούν στο Αιγαίο, ο κ. Ακάρ συμφώνησε λέγοντας «ναι».

Βεβαίως αυτό θα αποδειχθεί και στην πράξη, αφού σε κάποια στιγμή ο κ. Παναγιωτόπουλος του είπε «καλόν θα ήταν να αποφεύγονται δηλώσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, που θα οδηγήσουν σε απάντηση και δεν είναι θα είναι στο πνεύμα του θετικού κλίματος που πάει να οικοδομηθεί». 

Η απάντηση του Τούρκου υπουργού Άμυνας ήταν «όλα αυτά να τα βάλουμε στον πάγο». Άλλωστε επιστρέφοντας στην Άγκυρα ο κ. Ακάρ δήλωσε: Με τον κύριο υπουργό, με τον Νίκο έχουμε ειλικρινείς, διάφανες ξεκάθαρες συνομιλίες, για να δώσουμε μια θετική ατμόσφαιρα, ένα θετικό κλίμα. Με στόχο οι λαοί των δυο χωρών να ευημερούν. Για να μοιραστούν τα πλούτη και τις ομορφιές του Αιγαίου. Υπάρχει ο τουρισμός, η αλιεία και διάφοροι άλλοι πόροι. 

Είμαστε υπέρ της κοινής χρήσης», ανέφερε ο κ. Ακάρ, μιλώντας, μάλιστα για «θετική ανταπόκριση» του κ. Παναγιωτόπουλου. Αυτό είπαμε. Και είδαμε θετική ανταπόκριση από τον Έλληνα ομόλογό μας. Το επόμενο διάστημα περιμένουμε να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε.


Από την πλευρά του πάντως, το υπουργείο Άμυνας, στον απόηχο της συνάντησης των δύο υπουργών, σημείωνε ότι υπογραμμίστηκε η σημασία μείωσης των εντάσεων και εμπέδωσης κλίματος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο βάσει των κανόνων διεθνούς δικαίου και της αρχής καλής γειτονίας. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη και η τρίτη από τις συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών έγιναν στην Αθήνα, η δεύτερη στην Τουρκία, ο Ακάρ σημείωσε ότι είναι η σειρά της Τουρκίας τώρα για την τέταρτη συνάντηση.

Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου