Σελίδες

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πέντε λόγοι που ο Πούτιν αδυνατεί να κατακτήσει, ακόμη, την Ουκρανία

Νεφέλη Λυγερού

Διανύοντας την 19η ημέρα πολεμικών επιχειρήσεων στο έδαφος της Ουκρανίας, όλα πλέον συνηγορούν πως ο στόχος ενός αστραπιαίου πολέμου και κατάκτησης της χώρας από τον ρωσικό στρατό που είχε θέσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει αποτύχει.
Ο χρόνος σίγουρα, λειτουργεί εις βάρος του, καθώς οι Ουκρανοί απέδειξαν ότι είναι σε θέση να προβάλλουν αντίσταση και να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες στις αντίπαλες δυνάμεις. Αυτό ωστόσο δεν ανατρέπει την υπεροπλία, την αριθμητική και ποιοτική υπεροχή του ρωσικού στρατού έναντι του ουκρανικού.

Παρόλα αυτά, κορυφαίοι στρατιωτικοί αναλυτές ανά τον κόσμο έχουν εντοπίσει κάποια καίρια μειονεκτήματα και αδυναμίες στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

1. Ελλιπής συντήρηση



Το πρώτο στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν όλοι είναι ότι τα λεγόμενα υπερόπλα των Ρώσων δεν έχουν συντηρηθεί καταλλήλως. Η χώρα αγοράζει ακριβά, προβεβλημένα και εντυπωσιακά όπλα. Δεν έχει, όμως, μεριμνήσει για τη συντήρηση αυτών. Τα ετήσια κονδύλια είναι ελάχιστα, με αποτέλεσμα ακόμα και τα φορτηγά να παρουσιάζουν προβλήματα. Φωτογραφίες και βίντεο από την Ουκρανία αποκάλυψαν ακινητοποιημένα οχήματα, με σκασμένα λάστιχα, χαλασμένα μπουλόνια και άλλα τεχνικά προβλήματα που μαρτυρούσαν την ελλιπή συντήρηση. Μπορεί κάποια να αντιμετώπιζαν και έλλειψη καυσίμων, αλλά τα περισσότερα ήταν εκτός λειτουργίας επειδή είχαν κολλήσει απλά στο λασπώδες έδαφος, εξαιτίας των παραμελημένων εκαστικών.

2. Προβλήματα εφοδιασμού



Οι δυνατότητες του ρωσικού στρατού για μία μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση είναι περιορισμένες, όταν οι δυνάμεις δεν βρίσκονται κοντά σε σιδηροδρομικές γραμμές που επιτρέπουν τον συχνό ανεφόδιασμό. Και αυτό, καθώς οι ρωσικοί σχηματισμοί διαθέτουν τριπλάσιο πυροβολικό από ότι οι αμερικανικοί. Αυτό μαρτυρά και η μελέτη των Γκράου και Μπάρτλετ με τίτλο «ο ρωσικός τρόπος πολέμου». Ως αποτέλεσμα των επιπλέον μοιρών πυροβολικού και αεράμυνας, οι ρωσικές απαιτήσεις υλικοτεχνικής υποστήριξης είναι μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες των ΗΠΑ. Αυτό εντείνει περαιτέρω τις ανεφοδιαστικές ανάγκες στο μέτωπο. Στην Ουκρανία έχουν διατεθεί όλα τα ρωσικά φορτηγά, ώστε να τροφοδοτήσουν τον κινούμενο στρατό. Παρόλα αυτά, αποδεικνύεται ότι ακόμα και «όλα τα διαθέσιμα» δεν αρκούν. Στην Ουκρανία συμβαίνει ακριβώς αυτό, με αποτέλεσμα ο ρυθμός και τα αντανακλαστικά των χερσαίων δυνάμεων να μην είναι τα αναμενόμενα.

3. Ηθικόν ακμαιότατον;

Είναι πολλά τα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει, απεικονίζοντας αιχμάλωτους Ρώσους στρατιώτες. Σε αυτά φαίνονται αποπροσανατολισμένοι και ηττημένοι. Δείχνουν να μην έχουν την απαραίτητη ενημέρωση, αλλά ούτε τη διάθεση να πολεμήσουν. Ο καθηγητής στρατηγικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του St Andrews Φίλιπς Ο’ Μπράιαν ανέφερε σε ένα άρθρο του ότι η απροθυμία τους αποτυπώνεται στο μέτωπο. «Φαίνεται ότι υπάρχει πολύς εγκαταλελειμμένος εξοπλισμός σε αρκετά καλή κατάσταση. Στρατοί με καλό ηθικό… αν πρέπει να εγκαταλείψουν σημαντικό, πολύτιμο εξοπλισμό, θα τον καταστρέψουν. Και σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται ότι οι Ρώσοι απλώς φεύγουν, επειδή θέλουν να διαφύγουν». Υπάρχουν και πληροφορίες ότι πολλοί Ρώσοι λιποτακτούν και αρνούνται να συμμορφωθούν στις εντολές των ανωτέρων τους.

4. Ανεπαρκής αριθμός στρατιωτών

Οι Ρώσοι έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες. Χιλιάδες είναι οι στρατιώτες που έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε σε πιθανή στρατολόγηση «16.000 Αράβων εθελοντών». Σύμφωνα με διεθνή Μίντια, στο μέτωπο σπεύδουν μαχητές από τη Συρία, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται και παραστρατιωτικές μονάδες από την Τσετσενία.

5. Προβληματική συνύπαρξη στις Ομάδες Ταγμάτων


Πριν περίπου δέκα χρόνια, η κρατική εταιρεία Oboronservis ανέλαβε την υποστήριξη των Ομάδων Ταγμάτων πρώτης γραμμής. Εν καιρώ ειρήνης, η συνύπαρξη στρατού και υπαλλήλων ήταν αρμονική. Πλέον, όμως, η ύπαρξη πολιτών σε στρατιωτικές μονάδες δημιουργεί τριβές που στοιχίζουν στο μέτωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου