Σελίδες

Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Γαλλικές εκλογές: Οι τέσσερις λόγοι για τους οποίους το Μαξίμου… ψηφίζει «δαγκωτό Μακρόν»

Γρηγόρης Τζιοβάρας

Ανοικτά και ξεκάθαρα υπέρ της επανεκλογής του Εμανουέλ Μακρόν στις επαναληπτικές γαλλικές προεδρικές της 24ης Απριλίου τάσσεται η ελληνική κυβέρνηση, προβάλλοντας αφενός το εθνικό και ευρωπαϊκό συμφέρον που εξυπηρετεί η παραμονή του ηγέτη της γαλλικής δημοκρατίας στα Ηλύσια Πεδία, καθώς και την ιδεολογική συγγένεια που αισθάνεται μαζί του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.Εξηγώντας τη στάση που έσπευσε να λάβει το Μέγαρο Μαξίμου, στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου επικαλούνται τέσσερις λόγους για τους οποίους ο πρωθυπουργός δεν είχε δίλημμα να τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ του κ. Μακρόν:

Πρώτον: Ο Γάλλος Πρόεδρος είναι από τους βασικούς υπερασπιστές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και τυχόν ήττα του θα οδηγήσει την ΕΕ σε ισχυρότατους κλυδωνισμούς από τους οποίους η Ελλάδα μόνον χαμένη μπορεί να βγει.

Δεύτερον: Οι προτάσεις Μακρόν για ενίσχυση της ευρωπαϊκής αυτονομίας βρίσκει σύμφωνη την ελληνική κυβέρνηση καθώς εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα για συλλογική υπεράσπιση στις χώρες που δέχονται απειλές, όπως συμβαίνει με την Ελλάδα.

Τρίτον: Ο Γάλλος πρόεδρος ακολουθεί κεντρώες μεταρρυθμιστικές πολιτικές που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τις πολιτικές που θέσει να εφαρμόσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χώρα μας.

Τέταρτον: ΟΙ δύο πολιτικοί άνδρες έχουν πολύ καλή προσωπική σχέση που ξεκίνησε να οικοδομείται από την περίοδο που ο κ. Μητσοτάκης ήταν στην αντιπολίτευση, σφυρηλατήθηκε στη διάρκεια των κρίσεων που αντιμετώπισε η Ελλάδα τα τελευταία δυόμιση χρόνια και επισφραγίστηκε με τις συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας και προμήθειας σύγχρονων γαλλικών οπλικών συστημάτων (αεροσκάφη Rafale και φρεγάτες Belharra).

Οι νέες διαχωριστικές γραμμές


«Αν δείτε τι γίνεται σήμερα στην Γαλλία θα διαπιστώσετε ότι ουσιαστικά η μάχη μεταξύ του Προέδρου Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν δεν είναι μια ιδεολογική μάχη. Είναι μια μάχη μεταξύ δύο διαφορετικών αντιλήψεων περί προόδου και συντήρησης», υπογράμμισε το απόγευμα της Δευτέρας ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για τη νέα διάσταση που προσλαμβάνουν στην εποχή μας οι διαχωριστικές γραμμές στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

«Πείτε μου εσείς αν όλα αυτά τα ωραία πράγματα που κάνουμε στο gov.gr έχουν κομματικό χρώμα, αν είναι δεξιά, κεντρώα ή αριστερά», συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε κεντρώα, ούτε αριστερά. Είναι σωστά και προοδευτικά. Είναι μέτρα που σέβονται τον πολίτη και είναι μέτρα που αποδεικνύουν ότι αυτή η παράταξη βάζει πάντα τον πολίτη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της», συμπλήρωσε.


Αναφερόμενος στις επόμενες εκλογές, που επανέλαβε ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «οι νέες αυτές διαχωριστικές γραμμές θα διαμορφώσουν το πολιτικό τοπίο. Ο ίδιος επεσήμανε την ίδια ώρα την πολύ μεγάλη σημασία που έχει να είναι ο κομματικός Το δίλημμα του δεύτερου γύρου και η «συναντίληψη» μηχανισμός της ΝΔ «σε απόλυτη εγρήγορση και να τελεί σε μια κατάσταση δυναμικής αναμονής και προετοιμασίας για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση».

Το δίλημμα του δεύτερου γύρου και η «συναντίληψη»

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε χαρακτηρίσει θετικό γεγονός ότι ο γαλλικός λαός έδωσε σαφές προβάδισμα στον Πρόεδρο Μακρόν στον πρώτο γύρο των εκλογών κι αυτό είναι σαφώς υπέρ της ευρωπαϊκής σταθερότητας. Χαρακτήρισε επίσης πολύ θετικό και το γεγονός ότι συνυποψήφιοί του που δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο, παροτρύνουν τους ψηφοφόρους τους να τον στηρίξουν.

«Το δίλημμα του δεύτερου γύρου στις εκλογές της Γαλλίας δεν θα είναι απλώς πολιτικό, θα είναι και βαθιά υπαρξιακό», τόνισε ο κ. Οικονόμου. «Και στη συγκυρία που ζούμε, οι κοινωνίες, οι πολίτες, οι άνθρωποι πρέπει με πολύ καθαρό τρόπο να στέκονται στο πλευρό της ελευθερίας και της Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.


Ο ίδιος επεσήμανε ακόμη ότι «η Γαλλία είναι μια μεγάλη ιστορική ευρωπαϊκή χώρα και διαχρονικά υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

Ταυτόχρονα «είναι μια σύμμαχος χώρα για την Ελλάδα με πολύ καθαρές θέσεις στο δίκαιο και την ειρήνη», συνέχισε. Ενώ έκανε ειδική μνεία στη σχέση του Προέδρου Μακρόν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι «χαρακτηρίζεται από συναντίληψη, αλλά και από τις κοινές πρωτοβουλίες για μια σειρά από σημαντικά θέματα της εποχής μας, όπως η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου