Σελίδες

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

Θοδωρής Παπαδάτος: 1η Ειδική Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης: Πολιτική Αρχών ή Ωφελιμισμός;




Χθες, 4 Ιανουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η 1η Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφορικά με την εκλογή Προεδρείου και Δημοτικής Επιτροπής. Eπρόκειτο για την πρώτη μου θεσμική παρουσία ως Δημοτικός Σύμβουλος, εκπροσωπώντας την ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη, με την ευθύνη μου απέναντι σε όλους του συνδημότες που τίμησαν τη Δημοτική μας Κίνηση με την ψήφο τους να είναι μεγάλη.
 
Στην εισαγωγική μου τοποθέτηση (ενδεχομένως εκτός του καθιερωμένου «πρωτοκόλλου»), τόνισα πως οι εργασίες αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής, τόσο από άποψη ουσίας όσο και συμβολισμού, Συνεδρίασης εκκινούν υπό δυσοίωνες προβλέψεις. Στο όνομα μιας ιδιότυπης «κυβερνησιμότητας», έχουμε, με στρατηγική κυβερνητική επιλογή, ένα πλαίσιο υπερισχυμένης διοίκησης που αντί να προωθεί την ανοιχτή, δημοκρατική και ενεργό – ουσιαστική συμμετοχή όλων μας στα στάδια λήψης αποφάσεων, απολήγει σε ένα παντελώς συγκεντρωτικό – προσωποπαγές μοντέλο. Και, μάλιστα, με την καθιέρωση ενός πανίσχυρου αποφασιστικού οργάνου, της Δημοτικής Επιτροπής, που υποκαθιστά το Δημοτικό Συμβούλιο, λειτουργώντας, εν τέλει, ευθέως ανταγωνιστικά προς τη λαϊκή βούληση. Με τις παρατάξεις της μειοψηφίας να έχουν μόλις 3 θέσεις τακτικών συμβούλων (και 3 αναπληρωματικών) σε σύνολο 9, και άρα κανένας σοβαρός αντιπολιτευτικός λόγος να μην μπορεί να αρθρωθεί.

Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε άμεσα. Ακόμα και υπό αυτές τις περιστάσεις, ως Δημοτική Κίνηση θεωρήσαμε, από θέση αρχής, πολιτικά έντιμο, το σύνολο των παρατάξεων που έχουν εκλεγεί στο Δημοτικό Συμβούλιο να εκπροσωπηθούν και στη Δημοτική Επιτροπή, ανάλογα με τα εκλογικά τους αποτελέσματα (κάτι απολύτως εφικτό). Και με αυτό το σκεπτικό ψηφίσαμε και στην εν λόγω διαδικασία. Μια στάση η οποία θα μας απέδιδε μία θέση αναπληρωματικού συμβούλου, εντούτοις είναι συνεπής με τη λαϊκή ετυμηγορία. Μολοταύτα, συγκεκριμένες παρατάξεις με πραγματική δυσανεξία, απ’ ό,τι φαίνεται, στον πλουραλισμό και με εντελώς ωφελιμιστική διάθεση αποφάσισαν να μας αποκλείσουν ακόμα και από αυτό το μικρό ρόλο που θεσμικά μας αναλογούσε. Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, αλλεπάλληλες μεθοδεύσεις και εν τέλει εκφυλισμός των θεσμών για λόγους ανούσιου πολιτικού ανταγωνισμού.

Η χθεσινή συνεδρίαση απέδειξε για ακόμη μια φορά την αναγκαιότητα αυτού που καθ’ όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα θέταμε: Η καθολική αναθέσμιση της πόλης μας στο πολιτικό, διοικητικό και κοινωνικό επίπεδο είναι επείγουσα προτεραιότητα.

Προσωπικά, μπορώ να δεχθώ οποιαδήποτε Αρχή. Δεν μπορώ να δεχθώ, όμως, την έλλειψη Αρχών.

ΥΓ 1. Με την παράταξη «Ηλιούπολη Πάμε Μπροστά» υπάρχει μεγάλο ιδεολογικό χάσμα. Στην πλειοψηφία των θεμάτων, έχουμε διαφορετικές απόψεις. Δεν μπορώ, όμως, να μην εξάρω τη στάση της στην χθεσινή ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της Δημοτικής Επιτροπής. Μια στάση καθοδηγούμενη από αρχές και όχι σχέσεις συναλλαγής.

ΥΓ 2. Η φωτογραφία, με αρκετή καθυστέρηση, από την τελετή ορκωμοσίας μου ως Δημοτικός Σύμβουλος.

Θοδωρής Παπαδάτος 
Επικεφαλής παράταξης "ΗΛΙΟΥ-Πόλις- Ανθρώπινη πόλη" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου