Σελίδες

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Ραφαέλα Πιτσικάλη: Πέθανε η 21χρονη μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο


Λίγες ημέρες αφότου γιόρτασε τα 21α γενέθλιά της, η Ραφαέλα Πιτσικάλη άφησε την τελευταία της πνοή μετά από χρόνια γενναία μάχη με μια σπάνια μορφή καρκίνου.
Η νεαρή κοπέλα από τα Χανιά νοσηλευόταν από τις αρχές Αυγούστου του 2023 στο εξειδικευμένο MD-Anderson Cancer Center, στο Χιούστον, έχοντας διαρκώς στο πλευρό της τη μητέρα της, Βέση, και ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον πατέρα της, Ανδρέα, ο οποίος ταξίδευε από τα Χανιά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για να είναι δίπλα στο δεύτερο από τα τέσσερα, συνολικά, παιδιά της οικογένειας.


Για να καταστεί δυνατή η νοσηλεία της επί μήνες στο συγκεκριμένο Αντικαρκινικό Κέντρο χρειάστηκε να συγκεντρωθεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, κάτι που έγινε εφικτό χάρη στην κινητοποίηση πλήθους κόσμου, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που είχε απευθύνει η οικογένεια.


Η ζωή της οικογένειας Πιτσικάλη άλλαξε δραματικά τον Ιούνιο του 2020, όταν η 17χρονη, τότε, Χανιώτισσα είχε εισαχθεί στο Νοσοκομείο Αττικόν με έντονους πόνους και μικρή απόκριση στα αναλγητικά. Η διάγνωση άλλαξε όλη της τη ζωή: Σάρκωμα Ewing.


Έκτοτε έδινε καθημερινά, με θάρρος και χαμόγελο μια πολύ δύσκολη «μάχη». Ακολούθησαν Χημειοθεραπείες, νοσηλεία και διαμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Ελπίδα». Έπειτα χρειάστηκε να εγχειριστεί στην Ελλάδα για την απομάκρυνση του όγκου.




Τον Οκτώβριο του 2021 υπήρξε η πρώτη υποτροπή, που αντιμετωπίστηκε με δεύτερη επέμβαση και με ακτινοβολίες. Τον Μάιο του 2023, υπήρξε, δυστυχώς, δεύτερη υποτροπή.


Η οικογένεια τής Ραφαέλας Πιτσικάλη, μετά την απόφαση των θεραπόντων γιατρών ότι δεν μπορεί να γίνει νέα επέμβαση στην Ελλάδα, αποφάσισε να απευθυνθεί σε Αντικαρκινικά Κέντρα του εξωτερικού κι έτσι προγραμματίστηκε, για τις 8 Αυγούστου 2023, η επίσκεψή της Ραφαέλας στο εξειδικευμένο MD-Anderson Cancer Center, στο Χιούστον των ΗΠΑ, όπου παρέμενε έως και τη στιγμή που άφησε την τελευταία της πνοή.



Στο τελευταίο της βίντεο, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, η Ραφαέλα Πιτσικάλη, εμφανώς καταβεβλημένη, συνέχιζε να στέλνει μηνύματα ελπίδας, με ευχές για υγεία σε όλο τον κόσμο, ενώ την επόμενη μέρα είχε αναρτήσει μία οικογενειακή φωτογραφία, γράφοντας: «Μπορεί ο νέος χρόνος να μας βρήκε στο νοσοκομείο αλλά το σημαντικότερο ήταν ότι μας βρήκε μαζί. Σας ευχαριστώ πολύ που είστε πάντα στο πλευρό μου και στα όμορφα και στα άσχημα… του χρόνου να είμαστε όλοι μαζί σπίτι μας. Σας λατρεύω».


Στην τελευταία της ανάρτηση αναφερόταν σε μια από τις «ομορφότερες στιγμές της» στο γήπεδο των Χιούστον Ρόκετς με την οικογένειά της.



Το «ευχαριστώ» της Ραφαέλα στον Μητσοτάκη τον Ιούλιο

Τον περασμένο Ιούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έδωσαν λύση στη νεαρή Ραφαέλα ύστερα από ανάρτηση απόγνωσης που έκανε η ίδια, στην οποία ανέφερε πως παρά την υποτροπή της νόσου της τα νοσοκομεία δεν δέχονταν να της κάνουν εισαγωγή.

Στην ανάγκη αυτή ανταποκρίθηκαν άμεσα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας που φρόντισαν να εισαχθεί στο θεραπευτήριο «Μητέρα» προκειμένου να λάβει την απαραίτητη θεραπεία για την υγεία της. Επικοινώνησαν και οι δύο μαζί με την 19χρονη τηλεφωνικά και ενδιαφέρθηκαν για προσωπικά για τη μεγάλη περιπέτεια της υγείας της.

Μέσω νέας ανάρτησης, η 19χρονη Ραφαέλα μοιράστηκε τότε με τους ανθρώπους που την ακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την πρωτοβουλία του Μητσοτάκη και του Χρυσοχοΐδη για την στήριξή τους.

Η ανάρτηση με το «ευχαριστώ» της Ραφαέλας:

«Θέλω να μοιραστώ μαζί σας όσα έγιναν σήμερα, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό @kyriakos_ και τον υπουργό Υγείας @mchrisochoidis , που επικοινώνησαν μαζί μου τηλεφωνικά και ενδιαφέρθηκαν προσωπικά για τη μεγάλη περιπέτεια της υγείας μου. Το ειλικρινές ενδιαφέρον τους και η διαβεβαίωση ότι θα είναι διαρκώς στο πλευρό μου, μου δίνουν δύναμη και αισιοδοξία να συνεχίσω τον αγώνα για ζωή, μαζί με τους ανθρώπους μου που είναι από την αρχή δίπλα μου. Ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της ψυχής μου όλους τους ανθρώπους που με σκέφτονται, νοιάζονται, προσεύχονται για εμένα και δίνουν χρήματα για το μεγάλο ταξίδι στο Χιούστον. Ελπίζω κι εύχομαι ανάλογη στήριξη και βοήθεια από το κράτος να έχουν διαρκώς και τα άλλα παιδιά και οι άλλοι άνθρωποι. Πρέπει να καλυφθεί θεσμικά, στο τομέα υπηρεσιών υγείας το κενό περίθαλψης και φροντίδας της εφηβικής-πρώιμης νεαρής ηλικίας. Των παιδιών δηλαδή που αντιμετώπισαν ένα σοβαρό θέμα υγείας ή ένα χρόνιο θέμα, και όταν μεγαλώνουν "χάνονται" μεταξύ διαφορετικών γιατρών, νοσοκομείων, ιατρικών ιστορικών και επαναλαμβανόμενων εξετάσεων χωρίς ένα κοινό σημείο αναφοράς.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου