Σελίδες

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

Τι είναι η ψιττάκωση




Του Παναγιώτη Πάσχου (Κτηνίατρος) 


Η ψιττάκωση είναι ασθένεια που απαντάται σε πτηνά αλλά και στον άνθρωπο. Είναι γνωστή ως ψιττακίωση, νόσος των παπαγάλων, πυρετός των παπαγάλων ή χλαμυδίωση των παπαγάλων. Η πάθηση μεταδίδεται από τα πτηνά σε άλλα ζώα αλλά και στον άνθρωπο. Η περίοδος επώασης διαρκεί έως 14 ημέρες.

Που οφείλεται η ψιττάκωση


Η ψιττάκωση οφείλεται σε μόλυνση από το βακτήριο Chlamydophila Psittaci. Το μολυσμένο πουλί είναι δυνατό να μεταδώσει την ασθένεια σε άλλα ζώα (γουρούνια, πρόβατα, γάτες) αλλά και στον άνθρωπο μέσω των εκκριμάτων του και μέσω της επαφής με αυτό. Πιο ευαίσθητα να νοσήσουν είναι τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, οι καρδιοπαθείς, οι νεφροπαθείς, οι διαβητικοί και οι εργαζόμενοι σε χώρους όπου υπάρχουν πτηνά.
Συμπτώματα που εκδηλώνει η ψιττάκωση

Τα κύρια συμπτώματα της ψιττάκωσης συγχέονται συχνά με την πνευμονιοκοκκική πευμονία. Συνήθως εκδηλώνεται με:

Πυρετό
Διάρροια
Επιπεφυκίτιδα
Κηλίδες Horder
Πρήξιμο σπλήνας
Βήχα
Δυσκολία στην αναπνοή

Διάγνωση της ψιττάκωσης

Η διάγνωση της νόσου γίνεται μέσω καλλιέργειας των ρινικών εκκριμάτων και μέσω ειδικής αιματολογικής εξέτασης για εύρεση αντισωμάτων που δρουν κατά του υπεύθυνου βακτηρίου Chlamydophila Psittaci.
Αντιμετώπιση της ψιττάκωσης

Η ψιττάκωση αντιμετωπίζεται το ίδιο στον άνθρωπο και στα πτηνά. Χορηγείται αντιβιοτική αγωγή. Είναι σημαντική η ταχεία διάγνωση της νόσου για την άμεση και καλύτερη ανάρρωση του ασθενούς.
Επιπλοκές που παρουσιάζει η ψιττάκωση

Έχουν κατά καιρούς αναφερθεί επιπλοκές όπως ενδοκαρδίτιδα, ηπατίτιδα, μυοκαρδίτιδα, εγκεφαλίτιδα, διάφορες μορφές αρθρίτιδας ή επιπεφυκίτιδα. Ωστόσο, το ποσοστό των περιστατικών που καταλήγουν σε θάνατο λόγω της νόσου είναι μικρότερο του 1%.

Πρόληψη κατά της ψιττάκωσης

Είναι σημαντικό για την πρόληψη της ψιττάκωσης όταν αγοράζουμε πουλιά που δεν γνωρίζουμε την κατάσταση της υγείας τους να μην εισπνέουμε κοντά τους, να μην ακουμπάμε τις ακαθαρσίες τους με γυμνά χέρια. Απαιτείται επιμελής και τακτική καθαριότητα του κλουβιού και την περιοχής γύρω από αυτό.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ψιττάκωση είναι ο παθολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου