Ο λόγος για τα μέλη των εγκληματικών ομάδων που δρούσαν στη Διεύθυνση Μεταφορών του Κιλκίς και συνελήφθησαν την περασμένη Τρίτη (20/2) έπειτα από αστυνομική επιχείρηση των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ.
Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 11 συλλήψεις συνολικά και συγκεκριμένα τριών υπαλλήλων και οκτώ ιδιωτών, μεταξύ αυτών ατόμων από σχολές οδηγών καθώς και «διεκπεραιωτών». Ανθρώπων δηλαδή που βρίσκονταν σε άμεση επικοινωνία με τους υπαλλήλους και τους ιδιώτες και κανόνιζαν τις «δουλειές».
Η δράση των τριών εγκληματικών ομάδων αποκαλύφθηκε έπειτα από σχετικές πληροφορίες που έφθασαν στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος και έγιναν αφορμή να ξεκινήσει έρευνα. Οι ύποπτοι τέθηκαν υπό παρακολούθηση, ενώ σημαντικό ρόλο στην αποδόμηση των εγκληματικών ομάδων έπαιξαν οι συνομιλίες που είχαν τα μέλη μεταξύ τους.
Οι συνομιλίες που τους «πρόδωσαν»
To protothema.gr εξασφάλισε και παρουσιάζει σήμερα τις πιο ενδεικτικές από αυτές. Στην πρώτη ακούγεται μία από τους υπαλλήλους που συνελήφθησαν να μιλά με έναν από τους «διεκπεραιωτές».
Υπάλληλος: Ντρέπομαι εγώ που τα παίρνω εγώ ποτέ δεν έχω τα χρήματά μου έτσι δεν βλέπεις τι ίσια τα έχω; Και πόσοι φάκελοι εκεί που τα έχω;
Διεκπεραιωτής: Τα σέβεσαι εσύ Γ.
Υπάλληλος: Ναι.
Διεκπεραιωτής: Ναι, ναι όχι, όχι θα τα βάζω σε φάκελο. Με συγχωρείς.
Στη δεύτερη συνομιλία ένας από τους «διεκπεραιωτές» μιλά με έναν ιδιώτη σχετικά με τα χρήματα που πρέπει να δώσει ο τελευταίος στην υπάλληλο προκειμένου να γίνει η «δουλειά».
Διεκπεραιωτής: Τα κατέθεσες;
Ιδιώτης: Ναι ρε σ’ αυτήν την Μ.
Διεκπεραιωτής: Ε τα πήρε;
Ιδιώτης: Τα πήρε.
Στη συνέχεια ο εν λόγω «διεκπεραιωτής» μιλά με την υπάλληλο.
Διεκπεραιωτής: Τι ήρθε αυτός;
Υπάλληλος: Ναι τελείωσε έφυγε τον έδιωξα μόλις τώρα.
Διεκπεραιωτής: Είσαι θεά. Φιλάκια.
Σε άλλη συνομιλία ακούγεται και πάλι ο «διεκπεραιωτής» να μιλά με έναν άγνωστο, πιθανόν για έκδοση πινακίδας κυκλοφορίας, με τον άνδρα να του λέει ότι «τζάμπα» δεν γίνεται τίποτα.
Διεκπεραιωτής: Δεν ξέρω αν εσύ του μιλ… Καταρχάς πρώτον ε… αυτός θέλει καλό νούμερο. Κι’ από ότι κατάλαβα θέλει στο τζαμπαζέ. Αν θες εσύ να μεσολαβήσεις…
Άγνωστος: Όχι, όχι τζαμπαζέ δε θα το πάρει τζαμπαζέ. Όχι εγώ δεν τον ξέρω ρε. Εγώ… δεν τον ξέρω να ξέρεις. Θα το πληρώσει αυτό. Να τον πεις…
Παράλληλα ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνομιλία ενός «διεκπεραιωτή» με μία γυναίκα η οποία, όπως φαίνεται, γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις.
Άγνωστη: Μάνα μου ξέρω τι παίρνουν, ξέρω τι παίρνει ο καθένας. Ξέρω τι παίρνουν αυτοί.
Διεκπεραιωτής: Ε, και πως δεν έδωσες κάτι να στο βγάλουνε.
Διεκπεραιωτής: Τίποτα, εσύ το βγάλαμε εκεί, δε μη πεις σε κανένα τίποτα…
Διεκπεραιωτής: Ωραία ότι χρειαστείς κράτησε και ότι χρειαστείς, εγώ σκέψου τις μεταβιβάσεις, με φωτογραφία μπορώ να στις κάνω.
Άγνωστη: Πωωω.
Τέλος, σε έτερες συνομιλίες ακούγεται τόσο ο παραπάνω «διεκπεραιωτής» όσο και μια γυναίκα που έχει τον ίδιο ρόλο να λένε σε ιδιώτες τα εξής:
Διεκπεραιωτής 1: Έχει. Και κανονικά δεν πρέπει να γραφτεί. Απλώς εγώ με το «γρηγορόσημο» το επιπλέον, θα στο κάνω εγώ να γραφτεί για να πάρεις εσύ τα λεφτά σου… Κανονικά τα αναπηρικά ο νόμος λέει να μην γράφονται, να παίρνουν πρώτα την απόφαση, γιατί χθες έβγαλα δυο αναπηρικά.
Διεκπεραιωτής 2: Τίποτα, άστο, εντάξει. Λοιπόν ε… που το κάνει ούτε οι ίδιοι οι Γερμανοί το αναγνωρίζουν. Διακόσια πενήντα ευρώ.
Οι «ταρίφες»
Από την ανάλυση της δράσης κάθε εγκληματικής ομάδας, προέκυψαν και τα επιμέρους χρηματικά ωφελήματα που λάμβαναν δύο από τους υπαλλήλους, τα οποία -κατά περίπτωση- κυμαίνονταν από 5 έως 150 ευρώ για θέματα όπως η παράκαμψη προτεραιότητας, η παροχή πινακίδων κυκλοφορίας με εύκολη αρίθμηση ή η έκδοση αδειών κυκλοφορίας με πλαστά δικαιολογητικά.
Στην περίπτωση ωστόσο του τρίτου υπαλλήλου, ο οποίος κατείχε θέση λήψης αποφάσεων, τα ποσά διαφοροποιούνταν και καθορίζονταν σε 200 ευρώ για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας ρυμουλκούμενου τροχοφόρου (τρέιλερ) και 1000 ευρώ για την εξασφάλιση πρωτοκόλλου με ημερομηνία προγενέστερη της λήξης προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών. Ο ίδιος έχοντας την πλήρη επίβλεψη της διαδικασίας, παραλάμβανε τα αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα, μέρος των οποίων παρέδιδε στα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής ομάδας.
Μάλιστα, στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποιούσε σφραγίδα-υπογραφή του ιδιώτη μηχανικού, προκειμένου να βεβαιώσει σε ότι σε ρυμουλκούμενα οχήματα, έχουν πραγματοποιηθεί οι προβλεπόμενες από τον μηχανικό ενέργειες, δίχως ωστόσο να έχει πραγματοποιηθεί ο σχετικός έλεγχος.
Οι λέξεις «κλειδιά»
Επίσης, για τη μεταξύ τους επικοινωνία τα μέλη των εγκληματικών ομάδων χρησιμοποιούσαν συχνά κωδικοποιημένη ορολογία ή φράσεις, ενώ απέφευγαν να κατονομάσουν τους υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας. Ενδεικτικές φράσεις ή λέξεις που χρησιμοποιούσαν ήταν:
-Αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα: «γρήγορο», «καρφίτσα», «ρέστα», «πεσκέσι», «γλυκάνω», «κερνάω», «γρηγορόσημο, «τακτοποιώ», «εξυπηρέτηση», «κοστούμι»,
-Πινακίδες κυκλοφορίας: «νούμερα»,
-Διατήρηση πινακίδων κυκλοφορίας: «καβάντζα».
Από τη μέχρι τώρα έρευνα έχουν διαπιστωθεί: 116 περιπτώσεις έκδοσης άδειας τρέιλερ, 64 περιπτώσεις κατά προτεραιότητα εξυπηρέτησης, 60 περιπτώσεις χρήσης της σφραγίδας του μηχανικού, 28 περιπτώσεις υπεξαγωγής πινακίδων κυκλοφορίας, 13 περιπτώσεις χορήγησης πινακίδων με εύκολη αρίθμηση, 4 περιπτώσεις έκδοσης αδειών κυκλοφορίας με πλαστά δικαιολογητικά, 4 περιπτώσεις εξασφάλισης αριθμού πρωτοκόλλου.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση– εγκληματική οργάνωση, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, πλαστογραφία, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, δωροληψία και δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα, παράβαση καθήκοντος, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τις σχέσεις κράτους–πολίτη και περί όπλων, ενώ στη σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 57 άτομα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου