Σελίδες

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Το ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ στην Ρωμαϊκή Αγορά (Μέρος δεύτερο)



Φωτορεπορτάζ Παναγιώτης Πάσχος 

Στην Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας βρέθηκε  ο συνεργάτης μας Παναγιώτης Πάσχος χαρίζοντάς σας ένα ακόμα ενδιαφέρον φωτορεπορτάζ




Η Ρωμαϊκή Αγορά είναι αρχαιολογικός χώρος στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν η κεντρική αγορά στην αρχαία Αθήνα στους ρωμαϊκούς χρόνους. Στο χώρο αυτό πραγματοποιούνταν εμπορικές συναλλαγές και συναθροίσεις.





Η Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών όπως φαίνεται από το μνημείο των Αέρηδων. Η Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών σε κοντινότερη λήψη.

Οι Ρωμαίοι επέλεξαν τον 1ο αιώνα π.Χ., μεταξύ 19 και 11 π.Χ., για να χτίσουν τη ρωμαϊκή αγορά στη συγκεκριμένη τοποθεσία, ακριβώς επειδή βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο: ανάμεσα στην Ακρόπολη, το σημαντικότερο θρησκευτικό και συμβολικό χώρο της πόλης και την αρχαία αγορά, το κέντρο της εμπορικής και πολιτικής ζωής της εποχής.



Η ρωμαϊκή αγορά δημιουργήθηκε ως συνέχεια της αρχαίας αγοράς, προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες της καθημερινής ζωής της πόλης. Η αρχαία αγορά συνδέθηκε με τη ρωμαϊκή αγορά μέσα από έναν δρόμο. Όταν η ρωμαϊκή αγορά ολοκληρώθηκε, ο δρόμος αυτός ήταν διακοσμημένος με μια ιωνική στοά. Η αγάπη των Ρωμαίων για την πολυτέλεια και την σπατάλη χαρακτηρίζει άλλωστε πολλά από τα έργα τους. Η ρωμαϊκή αγορά ήταν ένα μεγάλο τετράγωνο αίθριο, που περιβαλλόταν από κίονες ιωνικού ρυθμού. Από τη μία πλευρά της αγοράς, την ανατολική, υπήρχαν διάφορα καταστήματα. Η πύλη που υπάρχει ακόμη και σήμερα, είναι το εξωτερικό μέρος του πρόπυλου. Αυτή η πύλη είναι γνωστή ως πύλη της Αρχηγέτιδος Αθηνάς.



Με αυτό το όνομα αναφέρεται σε διάφορες επιγραφές, επειδή το πρόπυλο ήταν αφιερωμένο στη θεά Αθηνά από τον δήμο της Αθήνας. Η αγορά κατασκευάστηκε με τη χρηματοδότηση του αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου, κάτι που είναι γνωστό από μια άλλη επιγραφή που βρέθηκε στο πρόπυλο. Κατά την διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Αδριανού (2ος αιώνας μ.Χ.) η αγορά επεκτάθηκε, και στην πύλη προστέθηκε μια επιγραφή, η οποία και καθόριζε τις φορολογικές υποχρεώσεις των εμπόρων λαδιού.



Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η πύλη της Αθηνάς Αρχηγέτιδος ονομάστηκε πύλη του παζαριού, καθώς την εποχή εκείνη ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως παζάρι σιταριού (Σταροπάζαρο). Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του 1843, προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα, κατεδαφίστηκε ο ναός του Προφήτη Ηλία ("Παναγία των Καταλανών"). Τέλος ανακαλύφθηκε ξανά τον 20ό αιώνα και ανασκάφτηκε από τους αρχαιολόγους.



Διαβάστε επίσης:

Το ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ στην Ρωμαϊκή Αγορά (Μέρος πρώτο) και η συνάντηση του Παναγιώτη Πάσχου με τον ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ Γιώργο Τσελίκα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου