Σελίδες

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Το ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ στην κινητοποίηση των αγροτών στο Σύνταγμα


Φωτορεπορτάζ Παναγιώτης Πάσχος 

Να λυθούν τα προβλήματά τους ζήτησαν οι αγρότες που έδωσαν δυναμικό παρών με τα τρακτέρ τους στο συλλαλητήριο του Συντάγματος. Την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται η συνάντηση Μητσοτάκη – Θεσσαλών αγροτών.

Οι αγρότες που «πλημμύρισαν» το Σύνταγμα, στο πλαίσιο του πανελλαδικού αγροτικού συλλαλητηρίου, ζητούν από την κυβέρνηση την ικανοποίηση των βασικών τους αιτημάτων.



Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν σύμφωνα με εκτιμήσεις 10.000 διαδηλωτές, αλλά και περισσότερα από 160 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Επιπλέον, αγρότες από όλη τη χώρα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με 112 λεωφορεία.



Επίσης, σημείωσαν ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».

Στάθηκαν στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που εργάζονται από τρίτες χώρες.




«Φέτος που το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε, που βρέθηκε το γάλα και μάλιστα μειώθηκε και η τιμή που πληρώθηκε ο κτηνοτρόφος;» αναρωτήθηκαν.

Σε αναφορά τους για την ΚΑΠ οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» και επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».



Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου κρίνεται το μέλλον των μπλόκων

Όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης η αστυνομία, έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και στην οδό Πανεπιστημίου, στο κέντρο της Αθήνας, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας και στην οδό Όθωνος.





Στις 11 το πρωί της Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου θα αναχωρήσουν από το κέντρο της Αθήνας για τα μπλόκα οι αγρότες και τα τρακτέρ που διανυκτέρευσαν στο Σύνταγμα.






Μαρινάκης για αγρότες: Η κυβέρνηση λύνει παθογένειες δεκαετιών


Στις αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά και σε ζητήματα της επικαιρότητας, αναφέρθηκε o υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τονίζοντας ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης απαντούν σε πολλά από τα προβλήματα των αγροτών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι οι αγρότες έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν, αρκεί αυτό να γίνεται χωρίς να κλείνουν οι δρόμοι.


«Από το 2019 λύνουμε χρόνια προβλήματα των αγροτών, κάτι που παραδέχονται και οι πιο σκληροπυρηνικοί. Ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε αγροτική πολιτική μη περιμένοντας να ξεκινήσουν τα μπλόκα. «Η κυβέρνηση λύνει παθογένειες δεκαετιών» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης εκτιμώντας ότι δεν πιστεύει ότι θα συμβεί κάτι που ξεπερνά τα όρια του νόμου. «Έχει κάθε δικαίωμα ο κάθε πολίτης, η κάθε επαγγελματική ομάδα να αντιδρά όπως προβλέπει ο νόμος. Χρειάζεται μια ισορροπία», τόνισε.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η κυβέρνηση θα υλοποιήσει αυτά που δεσμεύτηκε και για το πετρέλαιο για το ρεύμα. «Θα συνεχίσει να παλεύει για την πιο ήπια προσαρμογή ως προς την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), θα συνεχίζει να εφαρμόζει μια πολιτική για όλες τις κοινωνικές ομάδες. «Πολύ σημαντική είναι η ρύθμιση των χρεών των αγροτών που είναι σε βάθος δεκαετίας και δεν έχει τόκους» σημείωσε μεταξύ άλλων προσθέτοντας ότι επιδίωξη είναι να μην οδηγηθεί η αντίδραση των αγροτών που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις σε έναν εκτροχιασμό.

«Η αντιπολίτευση θα πρέπει να γνωρίζει ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έφτασε στα κατώτερα από την Ευρώπη επιτρεπόμενα όρια ως προς το ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα», συμπλήρωσε.

Όπως είπε η κυβέρνηση Μητσοτάκη μείωσε τη φορολογία των αγροτών και τον ΦΠΑ εκτός από την τιμή στο ρεύμα στην οποία έφτασαν στα όρια του κόστους. Όπως είπε αυτός είναι ένας μηχανισμός μόνιμος. «Στη συζήτηση του επόμενου προϋπολογισμού θα αποτυπωθεί ο τρόπος για την επιστροφή του φόρου στα καύσιμα, σύμφωνα με τα δημοσιονομικά περιθώρια». Ωστόσο, όπως είπε, αυτήν την στιγμή τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν. Και όπως τόνισε χαρακτηριστικά «αυτή την στιγμή για τα αιτήματα των αγροτών ως προς τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν».

Απαντώντας στο ενδεχόμενο να γίνουν αποκλεισμοί δρόμων τόνισε ότι αυτό δεν θα πρέπει να γίνει προσθέτοντας ότι σημασία έχει η εφαρμογή του νόμου και η μη παρεμπόδιση πολιτών. «Η διαμαρτυρία είναι στοιχείο της Δημοκρατίας, αλλά άλλο πράγμα είναι η παρεμπόδιση. Είμαστε η κυβέρνηση που θεσμοθέτησε την παρεμπόδιση των εργαζομένων να πάνε στη δουλειά τους. […] Κάνουμε το αυτονόητο. Η εφαρμογή του νόμου δεν είναι ούτε δεξιά ούτε κεντρώα πολιτική. Είναι συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας».

Οι παραγωγοί ζήτησαν από τους αρμόδιους τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί μιας και η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.

Μιλώντας για το αγροτικό ρεύμα θέλουν όπως είπαν η τιμή κιλοβατώρας να πέσει τα 7 λεπτά, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν αρκούν.



 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου