Σελίδες

Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Ζούπης (Opinion Poll): Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δυναμική


Την κινούμενη άμμο της αντιπολίτευσης, ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών, αναλύει ο επικεφαλής της εταιρίας Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης.
Σύμφωνα με τον κ. Ζούπη, το μεγάλο παράδοξο είναι «το ΠΑΣΟΚ που παρά τη μεγάλη του συσπείρωση, αδυνατεί να εισπράξει από τις δεξαμενές των άλλων», αφού σύμφωνα με τις μετρήσεις δέχεται απειλή από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμη και από την Ελληνική Λύση.

Όπως αναφέρει ο κ. Ζούπης, σε συνέντευξή του στο «Liberal.gr», αιτία αυτής της κινούμενης άμμου στην αντιπολίτευση είναι «η ομογενοποίηση του πολιτικού μας συστήματος, το γεγονός ότι οκτώ κόμματα στη Βουλή, είτε ανήκουν στην Αριστερά, είτε στη Δεξιά, βρίσκονται απέναντι σε μεταρρυθμίσεις και καταψηφίζουν τα νομοσχέδια συχνά με την ίδια επιχειρηματολογία».

«Το γεγονός αυτό», σημειώνει ο κ. Ζούπης, «θολώνει το μήνυμα για κάποια ακροατήρια, βλάπτει πρωτίστως τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και διευκολύνει τις μετακινήσεις προς τα Δεξιά».

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Βλέπουμε επικαλύψεις όσον αφορά τη στάση των κομμάτων που ανήκουν στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά με εκείνη που αφορά κόμματα που ανήκουν στον πέραν της ΝΔ, χώρο.

Τα τρία κόμματα της Αριστεράς, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, καταψηφίζουν τα ίδια νομοσχέδια, με την ίδια ευκολία και συχνά παρόμοια επιχειρηματολογία, όπως ακριβώς κάνουν η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες.


Σε αυτή τη λίαν περίεργη Βουλή, βλέπουμε 8 κόμματα να είναι απέναντι σε ένα. Με κοινό καταγγελτικό λόγο και στάση που δίνει πολλές φορές την εντύπωση ενός ενιαίου χώρου.


Τα παραδείγματα πολλά, από την επιστολική ψήφο, το καθολικό όχι στην ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα, τις τοποθετήσεις τους, αν και από διαφορετικές αφετηρίες, στα μη κρατικά πανεπιστήμια, κ,.ό.κ.

Την εικόνα αυτή βλέπαμε και τον καιρό των «πλατειών», όταν τα συνθήματα των μεν, ταυτίζονταν με εκείνα των δε.


Αν παλαιότερα έκλεινες τα μάτια και άκουγες κάποιον να έχει αρνητική θέση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, θα τον τοποθετούσες αυτομάτως στην Αριστερά. Σήμερα, αυτό δεν ισχύει. Εναντίον τους είναι και όλος ο πέραν της ΝΔ πολιτικός χώρος.

Αυτή λοιπόν η ομογενοποίηση θολώνει το μήνυμα για κάποια ακροατήρια και διευκολύνει τις μετακινήσεις. Αυτός ο κοινός «αντιμητσοτακικός» χώρος που δημιουργείται κάνει επί της ουσίας ζημιά στα κόμματα της Κεντροαριστεράς, με ωφελημένες τις δυνάμεις από τα πιο Δεξιά. Δεν είναι τυχαίο ότι τα κερδισμένα από τις μετακινήσεις κόμματα είναι η Ελληνική Λύση, το ΚΚΕ και η Νίκη».

Και προσθέτει: «Το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλη συσπείρωση, παραμένει δεύτερο κόμμα στην εκτίμηση ψήφου με 13,9%, αλλά δεν φαίνεται να εισπράττει από τις φθορές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ ή από αλλού. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 11,9%, αλλά τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι μετά το συνέδριο, το προφίλ του Κασσελάκη έχει ενισχυθεί. Δεν ξέρουμε πως αυτό θα αποτυπωθεί στις επόμενες μετρήσεις. Την ίδια στιγμή είναι αξιοσημείωτη η άνοδος της Ελληνικής Λύσης στο 10,2%, καθώς έχει στοιχεία δυναμικής. Εισπράττει τόσο από τη ΝΔ, όσο επίσης από το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ.

Αν η Ελληνική Λύση συνεχίσει τη δυναμική που δείχνει δημοσκοπικά από το Δεκέμβριο και μετά, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι δεν θα πλασαριστεί ακόμη πιο ψηλά. Τα ποσοστά της από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ απέχουν 3,7 μονάδες, λίγο πάνω δηλαδή από τα όρια του στατιστικού λάθους, και δείχνει μια δυναμική, την οποία δεν έχει το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου