Σελίδες

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Φρέντυ Μπελέρης: Το παρασκήνιο μιας υποψηφιότητας που άλλαξε το προεκλογικό τοπίο



Κυριακή, μία εβδομάδα πριν, 20.20. Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχει τελειώσει και το τηλέφωνο του κ. Πέτρου Μπελέρη, γιου του κ. Φρέντυ Μπελέρη, χτυπά. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής μια συνεργάτης του Έλληνα πρωθυπουργού ανακοινώνει στον γιο του έγκλειστου στις φυλακές του Φιέρι εκλεγμένου δημάρχου Χειμμάρας την υποψηφιότητα του πατέρα του με το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ.

Ήταν η ολοκλήρωση ενός θρίλερ που εξελισσόταν επί εβδομάδες, με αρκετές μεταπτώσεις, αλλά και ενδοκυβερνητικές κόντρες. Εντέλει, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα αποφάσισε ότι η υποψηφιότητα Μπελέρη έχει και συμβολική και ουσιαστική σημασία. Συμβολική, καθώς καταδεικνύει ότι η εθνική μειονότητα της Αλβανίας δεν κείται μακράν, αλλά και ουσιαστική, καθώς ο κ. Φρ. Μπελέρης είναι ένα δυνατό όνομα που κάνει γκελ στη ραχοκοκαλιά της Ν.Δ. και στο δεξιόστροφο κοινό.


Το σκηνικό που εκτυλίχθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Ωδείο Αθηνών, άλλωστε, ήταν ενδεικτικό. Οταν ανακοινώθηκε το όνομα του κ. Φρ. Μπελέρη, άπαντες σηκώθηκαν όρθιοι επιφυλάσσοντας ένα standing ovation στον μεγάλο απόντα της βραδιάς κατά την οποία ανακοινώθηκε το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο. Την ίδια ώρα, στη «γαλαρία» της αίθουσας, Χειμαρριώτες φώναζαν ρυθμικά το όνομά του, ενώ και ο έτερος υποψήφιος Πύρρος Δήμας, το «λιοντάρι της Χειμάρρας», όπως ήταν το παρατσούκλι του, απευθυνόμενος προς τον κ. Π. Μπελέρη είπε: «Ο μπαμπάς θα δικαιωθεί».





Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Πύρρος Δήμας


Τα δύο ραντεβού


Προτού φτάσουμε στην απόφαση του κ. Μητσοτάκη, το παρασκήνιο υπήρξε οργιώδες. Δύο φορές ο γιος Μπελέρης βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σε αυτό το διάστημα διαβουλεύσεων, που άρχισαν από τότε που το όνομα του κ. Φ. Μπελέρη έπεσε στο τραπέζι. Η πρώτη ήταν πριν από μερικές εβδομάδες, όταν μαζί με τον αδελφό του Φρέντυ, Λεονάρδο Μπελέρη, ο Π. Μπελέρης συναντήθηκε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη.

Η δεύτερη παρουσία του στην έδρα της κυβέρνησης ήταν το περασμένο Σάββατο, όταν και συναντήθηκε με την τριανδρία Μάκη Βορίδη - Παύλο Μαρινάκη - Θανάση Νέζη. Και οι τρεις ήταν υποστηρικτές της υποψηφιότητας Μπελέρη. Και αν κάποιος δεν το ήξερε, θα μπορούσε να το συμπεράνει την περασμένη Δευτέρα έξω από το Ωδείο, όταν ο κ. Μαρινάκης αγκαλιαζόταν θερμά με τον κ. Νέζη, ενώ ο κ. Βορίδης είχε συνομιλία για ώρα με συγκεντρωμένους εκπροσώπους της μειονότητας.

Η πορεία από το πρώτο στο δεύτερο ραντεβού, πάντως, δεν ήταν γραμμική. Σε πρώτη φάση, η προοπτική υποψηφιότητας Μπελέρη αντιμετωπίστηκε θετικά και έμοιαζε να «κλειδώνει». Πέριξ του συνεδρίου της Ν.Δ., αυτό που λεγόταν στα πηγαδάκια και μάλιστα από συνεργάτες του πρωθυπουργού ήταν ότι η υποψηφιότητά του θα προσέθετε δυναμική και θα απαντούσε στους προβληματισμούς παραδοσιακών και δεξιόστροφων ψηφοφόρων.


Υστερα από μερικές ημέρες, προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας, το κλίμα γύρισε, με την υποψηφιότητα να κινείται επί ξυρού ακμής. Βεβαίως, από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδουν ότι ποτέ δεν άφησαν να διαρρεύσει πληροφορία για «κόψιμό» του, ενώ προσέθεταν ότι ποτέ ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε καταλήξει σε οριστική απόφαση, μέχρι και την περασμένη Κυριακή.




Ο αδελφός του Φρέντυ Μπελέρη, Λεονάρδος (δεύτερος από αριστερά), παρακολουθεί την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ.Η αντιπρόταση και η άρνηση

Ενώ η υποψηφιότητα του κ. Μπελέρη έμοιαζε να απορρίπτεται τις προηγούμενες ημέρες, κάποιοι έριξαν στο τραπέζι μια εναλλακτική. «Και γιατί να μην είναι υποψήφιος ο Πέτρος Μπελέρης; Και δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την Αλβανία, και ο συμβολισμός θα παραμένει ισχυρός», ήταν συνοπτικά ο ισχυρισμός όσων το εισηγήθηκαν. Ομολογουμένως, η ιδέα συζητήθηκε. Και όταν ο Π. Μπελέρης εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το περασμένο Σάββατο, το ενδεχόμενο έπεσε στο τραπέζι, αλλά περισσότερο ως εναλλακτική και όχι ως ευθεία πρόταση.


«Ή ο Φρέντυ θα είναι υποψήφιος ή κανείς από την οικογένεια Μπελέρη», φέρεται να είπε τότε ο γιος Μπελέρης, ο οποίος έδωσε στα κυβερνητικά στελέχη να καταλάβουν ότι δεν θα υπήρχε διέξοδος μέσω του ίδιου. Ο κ. Μπελέρης δεν είχε εκείνη την ημέρα κάποια ενημέρωση, ούτε την επομένη, μέχρι νωρίς το βράδυ, οπότε και δέχτηκε το επιβεβαιωτικό τηλεφώνημα από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι εισηγήσεις

Για να φτάσουμε, πάντως, στις εναλλακτικές ιδέες ως προς την οικογένεια Μπελέρη, είχαν υπερισχύσει οι εισηγήσεις εναντίον της υποψηφιότητας του εκλεγέντος δημάρχου Χειμάρρας. Οι πιο ξεκάθαροι διαφωνούντες ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, αμφότεροι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Οι ανωτέρω ήταν της άποψης ότι η υποψηφιότητα Μπελέρη θα υποβάθμιζε ένα θέμα που έχει αναδειχθεί ζήτημα ευρωπαϊκής τάξης και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας σε στενά διμερές και αμιγώς κομματικό. Και εντός του Μαξίμου, βεβαίως, υπήρξαν επιφυλάξεις από πρωθυπουργικούς συνεργάτες που δεν ήταν όλοι το ίδιο ζεστοί με τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Κοινή συνισταμένη όλων αυτών, όμως, είναι ότι αφενός δεν είναι βουλευτές της Ν.Δ., αφετέρου οι περισσότεροι δεν προέρχονται πολιτικά από αυτήν.

Στην τρέχουσα σύνθεση του Μαξίμου, οι ισχυρότεροι υποστηρικτές της υποψηφιότητας Μπελέρη ήταν οι τρεις άνδρες που εντέλει έκαναν την τελική συνάντηση με τον γιο του και στη συνέχεια επιχειρηματολόγησαν υπέρ αυτής στις επαφές που είχαν με τον πρωθυπουργό: ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Θανάσης Νέζης ήταν της άποψης ότι η υποψηφιότητα Μπελέρη θα γράψει πολύ θετικά και θα «μπετονάρει» τα κενά που υπάρχουν στα δεξιά νώτα της Ν.Δ., με αποτέλεσμα να καταγράφονται διαρροές.



Η καμπάνια

Τώρα λοιπόν το θέμα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Η οικογένεια Μπελέρη που δεν έχει την πολιτική εμπειρία της Ελλάδας, ούτε ισχυρούς μηχανισμούς, προσανατολίζεται σε μια πιο οικονομική καμπάνια, με περιοδείες συγγενών και φίλων τους σε διάφορα σημεία της Ελλάδας και στοχευμένες συνεντεύξεις. Ο κ. Φ. Μπελέρης θα τοποθετείται γραπτώς μέσα από τη φυλακή και μένει να φανεί αν θα μπορέσει να αποστείλει και ορισμένα ηχητικά μηνύματα, όπως η δήλωση που έκανε την ημέρα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του.

Σημειωτέον, τις επόμενες ημέρες η πλευρά Μπελέρη θα καταθέσει και την έφεσή της έναντι της πρωτόδικης απόφασης του ειδικού αλβανικού δικαστηρίου. Βεβαίως, οι συγγενείς του δεν περιμένουν πολλά. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν στο εφετείο επικυρωθεί η πρωτόδικη απόφαση, ο κ. Φ. Μπελέρης να στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα και να κινηθούν οι διαδικασίες για έκπτωσή του από το αξίωμα του δημάρχου Χειμάρρας. Βεβαίως, αν έχουν μεσολαβήσει οι ευρωεκλογές και έχει καταφέρει να εκλεγεί, θα παρατηρηθεί το μάλλον παράδοξο ένας εκλεγμένος ευρωβουλευτής να κρατείται σε φυλακή υποψήφιου προς ένταξη στην Ε.Ε. κράτους.

Τον κ. Μπελέρη θα συνδράμουν πολιτικά εν όψει των επικείμενων εκλογών πολιτικοί του φίλοι από το παρελθόν. Εις εξ αυτών, ο κ. Αγγελος Συρίγος, το γραφείο του οποίου ενεπλάκη και στις πρώτες φάσεις της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας. Ακόμα, στην εξίσωση θα μπει και ο έτερος βουλευτής Α’ Αθηνών και παλιός γνωστός του κ. Φ. Μπελέρη, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος εδώ και καιρό έχει πει ότι θα κάνει καμπάνια υπέρ του. Το ίδιο εκτιμάται ότι θα πράξουν ο κ. Βορίδης και ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και ίσως όχι μόνο.

Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», υπήρξε επικοινωνία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Π. Μπελέρη, με δεδομένο ότι ο πρώην πρωθυπουργός επεδείκνυε ζωηρό ενδιαφέρον για την τύχη του Φ. Μπελέρη καθ’ όλους αυτούς τους 11 μήνες που παραμένει στη φυλακή. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι είναι και ένα έμμεσο νεύμα του κ. Σαμαρά υπέρ της υποψηφιότητας Μπελέρη, κάτι που μένει να φανεί αν θα εκφραστεί και δημόσια.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, θετικά απέναντι στην υποψηφιότητα Μπελέρη διάκειται και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Η στάση των δύο πρώην πρωθυπουργών έχει σημασία, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς την πρόσφατη εμφάνισή τους στο συνέδριο της Ν.Δ., που έδειξε ότι οι σχέσεις τους με τον κ. Μητσοτάκη δεν είναι ιδιαίτερα θερμές σε αυτή τη φάση.

Η επίσκεψη Ράμα

Σε αυτή τη συγκυρία, πάντως, αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον η πληροφορία για επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Αθήνα εντός του Μαΐου. Με δεδομένο ότι και στην Αλβανία θα γίνουν βουλευτικές εκλογές το 2025, πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος» αναφέρουν ότι ο κ. Ράμα προγραμματίζει να έρθει στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο 11-12 Μαΐου, προκειμένου να συναντηθεί με μέλη της εν Ελλάδα αλβανικής κοινότητας.

Αν αυτό συμβεί, θα είναι η πρώτη επίσκεψη Ράμα επί ελληνικού εδάφους από τότε που ξέσπασε η κρίση με τον κ. Φ. Μπελέρη και μένει να φανεί αν θα επιδιώξει κάποια επαφή με την ελληνική πολιτική ηγεσία. Και στην Αθήνα, πάντως, υπάρχει η αίσθηση ότι ο κ. Ράμα αναζητεί εδώ και καιρό μια στρατηγική εξόδου από μια κατάσταση που δυσχέρανε έτι περαιτέρω την ούτως ή άλλως ανηφορική ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς την Ε.Ε.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: EUROKINISSI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου