Σελίδες

Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος



Ο Άγιος Κύριλλος και ο Άγιος Μεθόδιος (826-869, 815-885, παλαιά βουλγαρική γλώσσα: Кѷриллъ и Меѳодїи) ήταν αδέλφια, Βυζαντινοί Χριστιανοί θεολόγοι και ιεραπόστολοι. Μέσω του έργου τους επηρέασαν την πολιτιστική ανάπτυξη όλων των Σλάβων, για αυτό πήραν τον τίτλο Απόστολοι των Σλάβων. Πιστώνονται με την επινόηση του Γλαγολιτικού αλφάβητου, του πρώτου αλφάβητου που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταγραφή της Παλαιάς Εκκλησιαστικής Σλαβονικής γλώσσας. Μετά το θάνατό τους οι μαθητές τους συνέχισαν το ιεραποστολικό έργο τους μεταξύ άλλων Σλάβων. Και τα δύο αδέλφια τιμώνται στην Ορθόδοξη Εκκλησία ως άγιοι, με τον τίτλο των ισαποστόλων. Το 1880 ο Πάπας Λέων Η΄ εισήγαγε την εορτή τους στο ημερολόγιο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Το 1980 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ τους ανακήρυξε συνπροστάτες αγίους της Ευρώπης, μαζί με το Βενέδικτο τον εκ Νουρσίας.


                                                       Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος
Ισαπόστολοι, Φωτισταί των Σλάβων, Επίσκοποι και Ομολογητές
Προστάτες Άγιοι της Ευρώπης
Γέννηση Κύριλλος: 827, Μεθόδιος: 815
Θεσσαλονίκη
Κοίμηση Κωνσταντίνος-Κύριλλος: 14 Φεβρουαρίου 869, Ρώμη
Μεθόδιος: 6 Απριλίου 885, Μοραβία
Εορτασμός 11 Μαΐου [Π.Η. 24 Μαΐου] (Ορθόδοξη Εκκλησία)
14 Φεβρουαρίου (Σημερινή Καθολική Εκκλησία), 5 Ιουλίου (Ρωμαιοκαθολικό Ημερολόγιο 1880-1886), 7 Ιουλίου (Ρωμαιοκαθολαικό Ημερολόγιο 1887-1969), 5 Ιουλίου (Ρωμαιοκαθολική Τσεχία και Σλοβακία)

Σύμβολα αδέλφια μαζί, ανατολικοί επίσκοποι κρατώντας εκκλησία ή εικόνα της Ημέρας της κρίσεως. Συχνά ο Κύριλλος απεικονίζεται με μοναστικό σχήμα, και ο Μεθόδιος ως επίσκοπος με ωμοφόριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου