Σελίδες

Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Alex Karloutsos ο πιο ισχυρός Έλληνας στον κόσμο - Ποιος είναι ο Έλληνας κληρικός με το μαύρο κοστούμι και το λευκό κολάρο που έχει τιμηθεί από διαδοχικούς προέδρους των ΗΠΑ



Το άλμπουμ της ζωής του είναι γεμάτο από προσωπικές στιγμές με τους προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών: Τον Τζίμι Κάρτερ, τον Ρόναλντ Ρέιγκαν, τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο και τον νεότερο, τον Μπιλ Κλίντον, τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Τζο Μπάιντεν. Ο father Alex Karloutsos, ο Έλληνας κληρικός με το μαύρο κοστούμι και το λευκό κολάρο, δεν βρέθηκε πρώτη φορά στον Λευκό Οίκο για να τιμηθεί με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας τον Ιούλιο του 2022,   αλλά απλώς επέστρεψε στα παλιά του λημέρια.Εκεί όπου από το 1976, επί προεδρίας Κάρτερ, μέχρι σήμερα οι Αμερικανοί ηγέτες τού ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες και ακούν ευλαβικά τη γνώμη του. Οι μυημένοι στα θέματα της Ομογένειας τον χαρακτηρίζουν ως τον πιο ισχυρό Έλληνα στον κόσμο, αλλά ο ίδιος, όταν ακούει βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς, χαμογελάει αχνά και σχολιάζει: «Τι είναι αυτά τα πράγματα που λέτε; Εγώ είμαι ένας απλός παπάς από τον Πύργο Ηλείας…».



Εκεί, στο χωριό Λαντζόι του Πύργου, επιστρέφει με κάθε ευκαιρία για ένα προσκύνημα στον τόπο των προγόνων του και μια αναδρομή στο παρελθόν του πατέρα του, Μιχάλη Καρλούτσου, που μετανάστευσε στις ΗΠΑ για να προσφέρει μια καλύτερη ζωή στη σύζυγό του, Όλγα, και τα έξι παιδιά τους.





Από την ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Σικάγο, απ’ όπου ξεκίνησε τη διαδρομή του ως ιερέας, τα βήματά του τον οδήγησαν γρήγορα στη Νέα Υόρκη, καθώς μια εμβληματική μορφή της Ορθοδοξίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, του εμπιστεύτηκε την πιο δύσκολη αποστολή: Να χτίσει γέφυρες που θα συνέδεαν την Αρχιεπισκοπή με τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο, καθώς το 1976, όταν ο Τζίμι Κάρτερ εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν προσκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο στην τελετή της ορκωμοσίας του. Ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τότε ο νεαρός παπάς με το κοφτερό μυαλό βρήκε την πιο δύσκολη λύση με τον πιο εύκολο τρόπο.


Άνοιξε τον τηλεφωνικό κατάλογο και αναζήτησε ανθρώπους με ελληνικά επίθετα που εργάζονταν στον Λευκό Οίκο. Η τύχη τον βοήθησε και διστακτικά ζήτησε τα πρώτα ραντεβού με υπαλλήλους της αμερικανικής προεδρίας. Η αρχή είχε γίνει και με προσεκτικά βήματα ο father Alex πέτυχε την αποστολή του, καθώς τέσσερα χρόνια μετά, το 1980, ο Τζίμι Κάρτερ όχι μόνο προσκάλεσε στην προεδρική κατοικία τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο αλλά τον τίμησε και με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας. «Η τιμή του μεταλλίου, που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, είναι διπλή για εμένα, καθώς ο πρώτος Έλληνας που το έλαβε ήταν αυτός που με χειροτόνησε ιερέα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος», είχε δηλώσει  στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής" ο father Alex.


Όπως σε όλες τις -μετρημένες- δημόσιες τοποθετήσεις του δεν παραλείπει να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στους δύο ανθρώπους που καθόρισαν τη μυθιστορηματική διαδρομή του: «Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην πρεσβυτέρα μου, την Ξανθή, που με στηρίζει πάντα, αλλά και στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που μου πρόσφερε την τιμή να είμαι πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το μετάλλιο αυτό τιμά ολόκληρη την Ομογένεια», επισημαίνει ο father Alex.

Βούρκωσε

Ο father Alex με την πρεσβυτέρα Ξανθή, τον γιο τους, Μιχάλη, ο οποίος εκπροσωπεί τη Hard Rock στο project-μαμούθ για το καζίνο του Ελληνικού, τις κόρες τους, Αναστασία και Όλγα, και τις οικογένειές τους βρέθηκαν τον Ιούλιο του 2022 στον Λευκό Οίκο με ειδική άδεια, καθώς όλοι μαζί με τα 10 εγγόνια του father Alex ήταν περισσότεροι απ’ όσους επιτρεπόταν να συνοδεύουν τα τιμώμενα πρόσωπα. Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε με ζεστά λόγια στην προσφορά του Έλληνα ιερέα, που, όπως είπε, του έμαθε να κάνει τον σταυρό του και ενσαρκώνει αυτό που ενώνει τις δύο χώρες, την έννοια Δημοκρατία. «Υπηρετεί πάνω από 50 χρόνια με αγάπη και ηθική καθαρότητα και μας εμπνέει να πιστεύουμε στη δύναμη του λαού», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με τον father Alex να τον παρακολουθεί βουρκωμένος.


Οι σχέσεις των οικογενειών Μπάιντεν και Καρλούτσου έχουν εδραιωθεί εδώ και δεκαετίες με στενή φιλία των δύο ανδρών, των συζύγων τους, Τζιλ και Ξανθής, και των γιων τους, Χάντερ και Μιχάλη. Κοντά στην οικογένεια Καρλούτσου είναι και η αδελφή του Αμερικανού προέδρου, Βάλερι, στην οποία τρέφουν μεγάλη εκτίμηση, καθώς ήταν εκείνη που τον στήριξε όταν έχασε την πρώτη σύζυγό του και την κόρη τους και τον ώθησε να ξαναπαντρευτεί. Πιο κοντά, ωστόσο, ήρθαν οι δύο οικογένειες με τον τραγικό χαμό του Μπο Μπάιντεν.

Το έργο του father Alex και η απώλεια που τον σημάδεψε

Με παρουσιαστικό που παραπέμπει περισσότερο σε πολύπειρο διπλωμάτη παρά σε κληρικό αλλά και μόνιμα ανοιχτό δίαυλο με το Φανάρι, ο father Alex δουλεύει αδιάκοπα για να ισχυροποιήσει την ελληνική κοινότητα στη Mητρόπολη του κόσµου. Άλλωστε, ως πνευµατικός σύμβουλος στο Τάγµα του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουµενικού Πατριαρχείου στην Αµερική έχει φέρει κοντά στην Ορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ όλους τους ισχυρούς Ελληνοαµερικανούς που ζουν και διαπρέπουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Με επίκεντρο τον µεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της Κοιµήσεως της Θεοτόκου στα Χάμπτονς, που έχει δημιουργήσει ο ίδιος, με δικό του πολιτιστικό κέντρο, σύγχρονο ελληνικό σχολείο και στέκι νεολαίας, «χτίζει» εδώ και χρόνια το όραµά του για µια εύρωστη ελληνική κοινότητα. Μόνο εκείνος, άλλωστε, θα µπορούσε να εξασφαλίζει τόσο σηµαντική οικονοµική στήριξη για φιλανθρωπική δράση. Κομβικός ήταν ο ρόλος του και στην ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο σημείο μηδέν της Νέας Υόρκης όπου βρίσκονταν οι δίδυμοι πύργοι. Την περασμένη χρονιά, ωστόσο, αποφάσισε να απαρνηθεί τον τίτλο του Γενικού Αρχιερατικού Επισκόπου που του είχε αποδοθεί στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και υπέβαλε την παραίτησή του για να αφοσιωθεί στην εκκλησία του και στο Ίδρυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη. Οι συνομιλητές του κάνουν λόγο για μια χαρισματική προσωπικότητα, που προτιμά να κινείται στο παρασκήνιο και να κρατάει πάντα χαμηλούς τόνους, παρότι συνομιλεί απευθείας στο τηλέφωνο με τον Τζο Μπάιντεν, τον πρίγκιπα Κάρολο και δεκάδες ακόμα ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων σε κάθε γωνιά της Γης.


Κάθε φορά που ένα κοντινό στον father Alex πρόσωπο βιώνει μια τραγική απώλεια εκείνος σηκώνει αμέσως το τηλέφωνο και γυρίζει τον χρόνο πίσω. «Ξέρω πόσο δύσκολο είναι, έχασα τη μητέρα μου όταν ήμουν μόνο εννέα ετών. Πρέπει να κάνεις κουράγιο», συνηθίζει να λέει. Ο χαμός της μητέρας του σε αυτήν την τρυφερή ηλικία σημάδεψε τη ζωή του και πάντα, όσες υποχρεώσεις και να έχει, δεν τις αφήνει να χαλάσουν τις οικογενειακές του στιγμές. Έχει διακόψει ακόμα και σημαντικό ταξίδι στη μέση και έχει γυρίσει στις ΗΠΑ επειδή η πρεσβυτέρα ένιωσε μια μικρή αδιαθεσία. «Να προσέχεις την οικογένειά σου σαν τα μάτια σου, η οικογένεια είναι το πιο σημαντικό απ’ όσα έχουμε στη ζωή», συμβουλεύει τα αγαπημένα του πρόσωπα. Όταν ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο ότι θα λάβει το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, το τηλέφωνο και το e-mail του πλημμύρισαν από συγχαρητήρια μηνύματα. Μετά την απονομή, η οικογένεια Καρλούτσου επέστρεψε στα Χάμπτονς της Νέας Υόρκης, όπου προετοιμάζει πυρετωδώς το φιλανθρωπικό gala Blue Dream, που θα πραγματοποιηθεί ξανά έπειτα από δύο χρόνια απουσίας, λόγω της πανδημίας Covid-19, με τον Αντώνη Ρέμο στη σκηνή.

Ποιοι άλλοι τιμήθηκαν


Εκτός από τον father Alex, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας έλαβαν, μεταξύ άλλων, η Σιμόν Μπάιλς, που είναι η πιο πολυβραβευμένη αθλήτρια στην ιστορία, με συνολικά 32 μετάλλια Ολυμπιακών και Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων, ο ηθοποιός Ντένζελ Ουάσιγκτον και η Σάντρα Λίντσεϊ, νοσοκόμα εντατικής θεραπείας, που υπηρέτησε στην πρώτη γραμμή κατά του κορονοϊού και ήταν η πρώτη Αμερικανίδα που έλαβε το εμβόλιο εκτός κλινικών δοκιμών. Επίσης, ο πρόεδρος Μπάιντεν τίμησε μετά θάνατον τον Τζο Μακέιν και τον Στιβ Τζομπς. Το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας είναι η ύψιστη τιμή του αμερικανικού έθνους που απονέμεται σε περίπου 10 προσωπικότητες κάθε χρόνο σε ημερομηνία κοντινή στην 4η Ιουλίου, την Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Καθιερώθηκε από τον John F. Kennedy το 1963 και αντικατέστησε το Μετάλλιο της Ελευθερίας, που είχε θεσπίσει το 1945 ο Χάρι Τρούμαν για να τιμήσει την πολιτική υπηρεσία στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου