Σελίδες
▼
Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024
Απολιτίκ συγκυβερνήσεις
Του Γρ. Νικολόπουλου
Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνουν πολύ μεγάλες εσωτερικές εντάσεις από τις διαδικασίες εκλογής νέων Προέδρων.
Οι ψηφοφόροι διχάζονται, το ίδιο και οι βουλευτές και τα στελέχη των κομμάτων. Μέχρι στιγμής σε κανένα από τα δυο κόμματα δεν ξεχωρίζει κάποιος από τους υποψηφίους, όλοι μοιάζουν να είναι ισοδύναμοι. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε ένα μήνα από σήμερα, ούτε ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό που μπορούμε να υποθέσουμε είναι πως ένας ΣΥΡΙΖΑ με Πρόεδρο πχ τον Πολάκη θα είναι άλλος από έναν ΣΥΡΙΖΑ με Πρόεδρο τον Φάμελο, όπως και το ΠΑΣΟΚ θα είναι αλλιώτικο, ανάλογα με το ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος. Δεν μπορούμε επίσης να προβλέψουμε αν όσοι ηττηθούν στις εσωκομματικές εκλογές θα παραμείνουν στο κόμμα τους, ή αν θα αποχωρήσουν εκατέρωθεν και θα συνεργαστούν με άλλα κόμματα. Οι προεκλογικές εντάσεις δεν θα ξεπεραστούν εύκολα. Από το ποιοι θα είναι οι πρόεδροι εξαρτώνται και πολλές μετακινήσεις στελεχών εκατέρωθεν. Το πολιτικό ρεπορτάζ μεταδίδει ότι πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αδημονούν να μετακινηθούν προς το ΠΑΣΟΚ ανάλογα με τις εξελίξεις στις εσωκομματικές εκλογές.
Το τι θα συμβεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή και αυτό σημαίνει ότι προβλέψεις για τις πολιτικές εξελίξεις, δεν μπορούν να τεκμηριωθούν με σιγουριά.
Η ΝΔ προς το παρόν, εμφανίζεται ενωμένη, αλλά έχουν εκδηλωθεί έντονες διαφωνίες μεταξύ των στελεχών της, που εκφράστηκαν ήδη από τους πρώην Πρωθυπουργούς, Καραμανλή και Σαμαρά, κανείς από τους οποίους δεν εμφανίστηκε στο πλευρό του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Οι δημοσκοπήσεις για τη ΝΔ δείχνουν φθορά, και δεν υπάρχουν δημοσκοπήσεις που να δείχνουν ότι κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης ευνοείται.
Όλα δείχνουν ότι στις επόμενες εκλογές δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία και ότι κάποια στιγμή, ίσως μετά από απανωτές εκλογές, οδηγηθούμε σε κυβέρνηση συνεργασίας.
Μέχρι τότε θα έχουμε κυβέρνηση Μητσοτάκη, χωρίς αντιπολίτευση (εκτός αν υπάρχουν ενδιάμεσες εξελίξεις στη ΝΔ). Θα έχουμε δηλαδή μια κυβέρνηση η οποία ενώ θα φθείρεται, ταυτόχρονα δεν θα ελέγχεται, ούτε θα μπορεί να αντικατασταθεί. Την ίδια στιγμή δεν θα μπορεί να περάσει από τη Βουλή σημαντικές μεταρρυθμίσεις διότι δεν θα διαθέτει την απαιτούμενη ισχύ και ομοψυχία.
Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ δείχνουν την αγωνία του Πρωθυπουργού να στηρίξει τα πιο αδύναμα εισοδήματα, αλλά και την αδυναμία του να αλλάξει ουσιαστικά τα πράγματα και να λύσει τα προβλήματα. Και οι ξεχωριστές ανακοινώσεις του κάθε υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ για αυτές τις εξαγγελίες Μητσοτάκη - ενώ υπάρχει Πρόεδρος στο κόμμα - δείχνουν ότι ήδη η συνοχή στο ΠΑΣΟΚ έχει χαθεί, αλλά και ότι θα είναι πολύ δύσκολο να παραμείνουν στο κόμμα και να συνεργαστούν με τον νέο Πρόεδρο, οι υποψήφιοι που δεν θα κερδίσουν τις εσωκομματικές εκλογές. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να είναι προς το παρόν υπό πλήρη διάλυση και ενόψει νέων διασπάσεων.
Συνολικά, οι εξελίξεις και στα τρία μεγαλύτερα κόμματα, δείχνουν ότι στο ορατό μέλλον δεν θα υπάρξει μια ισχυρή πολιτική προσωπικότητα που θα αναλάβει να κυβερνήσει.
Οι πιθανότητες είναι πως στις επόμενες εκλογές, ειδικά αν επισπευσθούν, δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία και ότι θα έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας και των τριών κομμάτων, η οποία για να διαμορφωθεί, ίσως χρειαστούν περισσότερες από μια εκλογές.
Υπό αυτές τις συνθήκες είναι πολύ πιθανό να δούμε και πάρα πολύ μεγαλύτερα - από τα ήδη μεγάλα - ποσοστά αποχής των ψηφοφόρων.
Η πολιτική δεν είναι πλέον στην κορυφή του ενδιαφέροντος των πολιτών, οι οποίοι πλέον καλούνται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα διαβίωσης τους με τις δικές τους δυνάμεις, χωρίς την ελπίδα ότι η πολιτική θα διορθώσει τα πράγματα.
Νέα κατάσταση για τον Έλληνα, που από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, εναπόθετε τις ελπίδες του για βελτίωση της ζωής του στους πολιτικούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου