ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ : Την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, στις 12.00 το μεσημέρι, στην πλατεία Άγγελου Σικελιανού, στην Ηλιούπολη θα τιμηθεί ο Λαγκαδινός μπουρλοτιέρης του 1821 Ιωάννης Θεοφιλόπουλος (Καραβόγιαννης).

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, στις 12.00 το μεσημέρι, στην πλατεία Άγγελου Σικελιανού, στην Ηλιούπολη θα τιμηθεί ο Λαγκαδινός μπουρλοτιέρης του 1821 Ιωάννης Θεοφιλόπουλος (Καραβόγιαννης).

Ο Ιωάννης Θεοφιλόπουλος(Καραβόγιαννης) ήταν αγωνιστής του αγώνα του 1821.
Η καταγωγή του ήταν από τα Λαγκάδια της επαρχίας Καρύταινας.

Στην αρχή της επανάστασης βρέθηκε ναυτικός στα Ψαρά και ανεδείχθη ένας από τους καλύτερους πυρπολητές, καίγοντας πολλά τουρκικά πλοία.

Πιο συγκεκριμένα ο καπετάν Γιάννης Θεοφιλόπουλος ή Τσάκαλος έδρασε ως πηδαλιούχος και δαδούχος στο πλευρό των Παπανικολή και Κανάρη, όταν έκαψαν το δελίνι στην Ερεσό και τη ναυαρχίδα των Τούρκων στην Χίο, αντίστοιχα.

Η πρώτη ενέργεια έλαβε χώρα στις 27 Μαίου 1821, όπου με πλοίαρχο τον Δημήτρη Παπανικολή πυρπολήθηκε το δίκροτο ντελίνι του Αρναούτ Μπαϊραχτάρη. Και ύστερα στη Χίο, στις 6 Ιουνίου 1822 (λίγο μετά τις φοβερές σφαγές) όταν με διοικητή τον Κωνσταντή Μικέ Καναρίου ανατινάζουν τη Ναυαρχίδα «Κινούμενο Όρος» του Καρά Αλή.

Από τον Αύγουστο του 1822 πολέμησε στην ξηρά στο πλευρό των Κανέλλου Δεληγιάννη και Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

ΠΗΓΗ: Σύλλογος Αρκάδων Ηλιούπολης 

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Άγγελος Κάνδηλας 

Δεν υπάρχουν σχόλια: