Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Το Ποτάμι ήρθε να ποτίσει καινούργια χωράφια


“Το Ποτάμι δεν ήρθε να ποτίσει τα παλιά χωράφια. Ήρθε να ποτίσει καινούρια χωράφια, παραγωγικά. Και τα παλιά χωράφια της χώρας, δηλαδή η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον δεν θέλουν πότισμα, θέλουν όργωμα, γιατί είναι γεμάτα ζιζάνια και βάτους”. Με αυτή τη φράση ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκίνησε τη συνέντευξη στην εκπομπή “Ανατροπή” και τον Γιάννη Πρετεντέρη.

Αναφερόμενος στο θέμα των συνεργασιών, απάντησε “ υπάρχει προοπτική συνεργασίας με αυτούς που θέλουν να κάνουν μια λογική πραγματικά προοδευτική πολιτική για τη χώρα, για τη σωτηρία της χώρας”.

Σχολιάζοντας τη διγλωσσία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν αιχμηρός: “Είναι μέρες δύσκολες και ειδικά για τον κ. Τσίπρα σε σχέση με τα Ποτάμια. Είναι το “Βατερλό του Τάμεση” και των στελεχών του. Οι κύριοι Μηλιός και Σταθάκης είπαν στο Λονδίνο ότι θα συνεργαστούν με το Ποτάμι. Στο Λονδίνο δε λένε για τον Καμμένο, λένε για τον Θεοδωράκη, δηλαδή ότι έχουν έναν ευρωπαϊκό εταίρο στην Αθήνα. Αυτή είναι η διγλωσσία τους, στο εξωτερικό ο ΣΥΡΙΖΑ λέει για Ποτάμι και στο εσωτερικό που θέλει να συγκινήσει ένα λαϊκίστικο κοινό, λένε Καμμένος”.

Σχετικά με τις αντιδράσεις που υπήρξαν στην πρόταση του Ποταμιού να τοποθετηθούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμα υπουργεία, ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε: “Οι δικές μας κυβερνήσεις δεν θα έχουν αναπληρωτές υπουργούς. Οι δικές τους κυβερνήσεις πρέπει να έχουν αναπληρωτές υπουργούς για να προσέχει ο ένας τον άλλον. Το δικό μας κυβερνητικό πρόγραμμα λέει ότι δεν υπάρχουν αναπληρωτές υπουργοί – δεν υπάρχουν καν υφυπουργοί. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα σφιχτό κυβερνητικό σχήμα με 30 τομείς, που ένα πρόσωπο θα έχει την ευθύνη”.

Σε ερώτηση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος ο Σταύρος Θεοδωράκης, απάντησε “δεν ξέρω πόσο επικίνδυνο είναι το παιχνίδι που παίζεται και δεν ξέρω και τι παιχνίδι παίζεται. Τα spread δεν ανέβηκαν με ευθύνη της Τρόικας. Τα spread ανέβηκαν με ευθύνη του Σαμαρά και του Βενιζέλου”. Για να συνεχίσει “Όλοι θέλουν να κουρευτεί το χρέος. Κι εγώ θέλω να κουρευτεί το χρέος. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν είναι θέμα που μπορούμε να θέσουμε. Δεν έχει τέτοια δύναμη η χώρα. Αλλά θα πρέπει πολύ σοβαρά ο πλούσιος βορράς να καταλάβει ότι οι Έλληνες πρέπει να διευκολυνθούν περισσότερο”.

Επανέλαβε ότι προτεραιότητα για το Ποτάμι είναι η τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος καθώς “η κοινωνία λέει ότι η αυθαιρεσία των πολιτικών πρέπει να τελειώνει τώρα”.

Για τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς είπε: “Πρέπει οι άνθρωποι που έχουν ένα μερίδιο της ευθύνης, να συζητάνε, να διαφωνούν, να συμφωνούν, αυτό πρέπει να γίνει”.

Για το αν θα γίνει η συνάντηση με τον κ. Τσίπρα επανέλαβε: “Το Ποτάμι έχει μια συγκεκριμένη θέση για τα πράγματα στη χώρα, έχει θέσεις, έχει στελέχη, έχει λύσεις, δεν είναι βοηθητικό προσωπικό. Κατάλαβα κάποια στιγμή ότι πίστευαν, στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι είμαστε βοηθητικό προσωπικό, ότι θα μας βάλουν από την πίσω πόρτα για να συζητήσουμε ορισμένα πράγματα που εμείς δεν είχαμε συμφωνήσει. Εμείς δεν πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ για να συμφωνήσουμε πως θα συγκυβερνήσουμε, άλλωστε από ό,τι φαίνεται δεν τους ενδιαφέρει κι αυτό. Πάμε να δούμε αν υπάρχουν σημεία επαφής στα μεγάλα προβλήματα της χώρας”.

Στο ερώτημα του Γιάννη Πρετεντέρη αν θα συναντηθεί και με τον κ.Βενιζέλο, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε: “Και με τον κ.Βενιζέλο θα συναντηθώ. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν εχθροί στο πολιτικό σύστημα. Υπάρχουν αντίπαλοι. Υπάρχουν πράγματα που μας χωρίζουν και είναι πάρα πολλά. Αλλά με όλα τα κόμματα θα συζητήσουμε, εάν αυτό είναι το καλό της χώρας. Δεν θα μιλήσουμε με τα κόμματα για τη σωτηρία των κομμάτων. Δηλαδή, σε αυτή τη συζήτηση που πολλοί θέλουν να με σπρώξουν, να συζητήσουμε με το ΠΑΣΟΚ για το μέλλον της Ελλάδας, με την έννοια των κομματικών μηχανισμών, εγώ σε αυτό δεν συμμετέχω. Δεν θα κάνουμε συνάντηση για να σώσουμε τα παλιά κόμματα. Θα κάνουμε συνάντηση, όμως, αν χρειαστεί, για να σώσουμε τη χώρα”.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτήρισε ύβρη τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών λέγοντας “το χρέος δεν είναι εθνική υπόθεση; Δεν είναι εθνική υπόθεση η σχέση μας με την Ευρώπη; Βγαίνεις και λες ότι είναι εθνική υπόθεση η σχέση μας με την Τουρκία, αλλά για το χρέος θα πάω μόνος μου. Το μεγαλύτερο εθνικό θέμα αυτή τη στιγμή δεν είναι η σχέση μας με την Τουρκία. Το μεγαλύτερο εθνικό θέμα σήμερα είναι το χρέος και οι πληγές στην κοινωνία”.

Ερωτώμενος γιατί είπε στην Θεσσαλονίκη “εγώ θα σώσω την χώρα”, ξεκαθάρισε “είπα ότι εγώ θα σώσω τη χώρα, εσύ θα σώσεις την χώρα, αυτός θα σώσει την χώρα, μιλούσα σε ανθρώπους και ήθελα να τους πω ότι είναι δική μας υποχρέωση. Κάποιοι που θέλουν να λέγονται κεντροαριστεροί, μπερδεύουν τον Παπαδόπουλο με τον Καζαντζάκη και είπαν ότι ο Θεοδωράκης αυτά που λέει θυμίζουν Παπαδόπουλο. Αυτά που λέει ο Θεοδωράκης, είναι διδάγματα του Καζαντζάκη. Και τους θυμίζω ότι ο Καζαντζάκης λέει ότι αν δεν σωθεί η χώρα, θα φταίω εγώ, θα φταίει δηλαδή ο πολίτης”.

Για τις επιθέσεις που δέχεται το Ποτάμι, ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε “Εχω ακούσει ότι με πληρώνει ο Μπόμπολας, με πληρώνει ο Κόκκαλης, ο Αλαφούζος, έχουν ακουστεί σχεδόν όλα. Ο Μαρινάκης, ο Μελισσανίδης τώρα τελευταία. Όλοι με πληρώνουν. Είναι μια λάσπη.”

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε:
“Η χώρα δε θα καταστραφεί από αυτούς που κάνουν το κακό και το παράλογο. Η χώρα θα καταστραφεί από αυτούς που δεν αντιστέκονται στο κακό και στο παράλογο. Στην κακή κυβέρνηση του Σαμαρά – Βενιζέλου και στο παράλογο του ΣΥΡΙΖΑ”.
Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση:

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Μαζί μας απόψε ο επικεφαλής του Κινήματος το Ποτάμι, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης. Καλησπέρα κ. Πρόεδρε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλησπέρα.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πως είστε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πολύ καλά.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Παρακολουθήσατε τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Νομίζω όλη ναι, την παρακολούθησα.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μεταφέρω αμέσως τι είπε για σας: «Το Ποτάμι φτιάχτηκε για να αρδεύσει τα άγονα χωράφια της μνημονιακής πολιτικής, με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει προοπτική συνεργασίας μαζί του». Ένα σχόλιό σας.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το Ποτάμι δεν ήρθε να ποτίσει τα παλιά χωράφια, ήρθε να ποτίσει καινούργια χωράφια παραγωγικά. Και τα παλιά χωράφια της χώρας, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον δεν θέλουν πότισμα, θέλουν όργωμα. Γιατί είναι γεμάτα ζιζάνια και βάτους.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άρα ούτε εσείς θεωρείτε ότι υπάρχει προοπτική συνεργασίας μαζί του.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ θεωρώ ότι υπάρχει προοπτική συνεργασίας με αυτούς που θέλουν να κάνουν μια λογική, πραγματική πολιτική για τη χώρα και για τη σωτηρία της χώρας.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε αυτούς;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ως σύνολο δεν είναι. Υπάρχουν κάποιοι σοβαροί άνθρωποι στο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι λαϊκιστές όπως συμβαίνει και στη Νέα Δημοκρατία. Γιατί το μεγάλο πρόβλημα του πολιτικού μας συστήματος δεν είναι ότι κάθε Κόμμα έχει μια ταυτότητα, όλα τα Κόμματα έχουν όλες τις ταυτότητες. Δηλαδή θα βρεις παλαβιάρηδες σε όλα τα Κόμματα, θα βρεις και λίγο σοβαρούς ανθρώπους σε όλα τα Κόμματα.
Και το μεγάλο πρόβλημα με το Ποτάμι, θα είναι μετά τις εκλογές να προσπαθήσει να βρει αυτούς τους ανθρώπους, που μπορούν να κάνουν μια πραγματική πολιτική, μια πραγματική προοδευτική πολιτική για τη χώρα και όχι αυτούς που θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν μια πολιτική με βάση τα παλιά βιβλία, τις παλιές ιδεολογίες.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δυστυχώς τα Κόμματα είναι ενιαία, δηλαδή δεν είναι εύκολο για ένα Κόμμα να αρχίζει να ψάχνει μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ ποιοι είναι οι καλοί μέσα στη Νέα Δημοκρατία, ποιοι είναι οι καλοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ποιοι είναι οι καλοί και μέσα στο Ποτάμι ποιοι είναι οι καλοί, είστε υποχρεωμένοι να συνεργαστείτε με ένα Κόμμα συνολικά.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι. Δεν νομίζω ότι οι αλλαγές μετά την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι ευθύγραμμες. Μπορεί να υπάρχουν απρόοπτα πράγματα, δηλαδή τι εννοώ. Ότι είναι τόσο πολύ μεγάλα τα προβλήματα της χώρας, που κάποιοι άνθρωποι θα διαισθανθούν τις ευθύνες τους, δηλαδή θα πουν ότι «αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε και πρέπει να κάνουμε το άλλο». Δεν μπορώ να σκιαγραφήσω πως θα είναι οι εξελίξεις, αλλά μην πιστέψετε ότι τα πράγματα θα είναι ευθύγραμμα.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μάλιστα. Να πω κάτι, έκανα αυτή τη γρήγορη εισαγωγή με αφορμή τη συνέντευξη Τσίπρα που ήταν εν θερμώ την παρακολουθούσαμε και ….
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι, επειδή άκουσα αυτό το απόσπασμα. Καταλαβαίνω, ο κ. Τσίπρας μου έδωσε μια αίσθηση αμηχανίας όταν τον ρώτησαν για το Ποτάμι. Είναι μέρες δύσκολες για τον κ. Τσίπρα και ειδικά για τον κ. Τσίπρα σε σχέση με τα ποτάμια, είναι το Βατερλό στον Τάμεση των στελεχών του.
Άκουσα και το ακούσαμε όλοι ότι ο κ. Μηλιός και ο κ. Σταθάκης είπαν στο Λονδίνο ότι θα συνεργαστούν με το Ποτάμι, το ακούσατε κι εσείς, γράφτηκε στις εφημερίδες.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Γράφτηκε πάντως. Νομίζω ο κ. Σταθάκης το έχει πει και δημοσίως.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δε λένε για τον Καμμένο στο Λονδίνο, λένε για τον Θεοδωράκη. Λένε δηλαδή ότι «εμείς έχουμε ένα ευρωπαϊκό εταίρο στην Αθήνα, που θα είναι το Ποτάμι». Και αυτή είναι η διγλωσσία τους, δηλαδή ακόμη και στο εξωτερικό ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «Ποτάμι», στο εσωτερικό που θέλει να συγκινήσει ένα πιο λαϊκίστικο κοινό λέει «Καμμένος».
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Διγλωσσία δηλαδή.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Διγλωσσία.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Να ξεκινήσω με το εξής: την περασμένη εβδομάδα ο κόσμος έδειξε την ανταπόκρισή του μέσω του Twitter και τον ευχαριστούμε πολύ και επειδή σας έχω κι εσάς απόψε εδώ που είστε άνθρωπος των social media με εξαιρετική παρουσία στα social media, θέλω να πω ότι θα δεχτούμε και ερωτήσεις του κοινού θα πάρουμε και ερωτήσεις του κοινού.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είμαστε απολύτως ζωντανοί.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Απολύτως. Περιμένουμε τα σχόλια και τις ερωτήσεις στο θεματικό hashtag της εκπομπής anatropitheodorakis και στο hashtag anatropi το κλασικό που μπορούν να στέλνουν τις ερωτήσεις. Έχω ήδη μερικές από το Twitter, θα σας τις θέσω στο δεύτερο μέρος της εκπομπής λέω να κουβεντιάσουμε λίγο οι δυο μας.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η πιο σκληρή;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αν έχετε στόχο να γίνετε Πρωθυπουργός, αλλά σκεφτείτε το για να το απαντήσετε στο δεύτερο μέρος της εκπομπής. Θα περιμένουμε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις τις δικές σας και βέβαια αυτό που σας είπε ο κ. Τσίπρας δεν το χειρότερο, γιατί παρακολούθησα στη συνέντευξή του που είπε ότι η Νέα Δημοκρατία θα εξαφανιστεί, το ΠΑΣΟΚ θα τεμαχιστεί και μάλλον δεν θα μπει στη Βουλή, οι ΑΝΕΛ δεν ξέρει αν θα μπουν στη Βουλή, η ΔΗΜΑΡ μάλλον δεν θα μπει στη Βουλή, συνεπώς δεν θα χρειάζεται να συνεργαστεί μαζί σας, θα είναι μια Βουλή τριών Κομμάτων.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ μένω και το ΚΚΕ;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι. Άρα θα είστε Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είπε για αυτοδυναμία ο κ. Τσίπρας γιατί δεν το πρόσεξα.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι είπε ότι είναι ο στόχος του. Εντάξει αυτό είναι θεμιτό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι θεμιτό, δεν ξέρω αν είναι πραγματικά ο στόχος του. Δηλαδή εγώ όσους σοβαρούς φίλους αριστερούς έχω και λέω αριστερούς που είναι στο ΣΥΡΙΖΑ, η φράση τους η τελευταία αν συζητάς για την αυτοδυναμία, είναι «αν υπάρχει ο Θεός της Ελλάδας και μας λυπηθεί, δεν θα έχουμε αυτοδυναμία». Δηλαδή ποιος Έλληνας πιστεύει ποιο στέλεχος σοβαρό του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι ένας ΣΥΡΙΖΑ με 151 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ των δώδεκα συνιστωσών με 151 βουλευτές θα μπορεί να κάνει κυβερνητική πολιτική. Ποιος το πιστεύει αυτό; Το πιστεύει ο κ. Τσίπρας;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν ξέρω, θα μπορούσαμε να τον ρωτήσουμε. Είδα χτες το άρθρο σας για το θέμα όλο της διαπραγμάτευσης και του χρέους στην «Καθημερινή» και είδα και όσα είπατε και στην Πάτρα και θα σας ζητήσω μερικές διευκρινίσεις για μερικά από αυτά.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Παρακαλώ.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Παραδείγματος χάριν άκουσα την πρόταση να μπουν αναπληρωτές Υπουργοί από το ΣΥΡΙΖΑ στη διαπραγμάτευση. Το απέκλεισε σήμερα από ό,τι κατάλαβα, γενικώς απέκλεισε κάθε συνεννόηση ο κ. Τσίπρας. Είδα όμως και την κριτική που σας έκανε το ΠΑΣΟΚ σε αυτή την πρόταση για τους αναπληρωτές Υπουργούς.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν την είδα.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Είπε ο κ. Καρύδης ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ότι πριν από ένα μήνα είπατε ότι θα καταργήσετε τους αναπληρωτές Υπουργούς και τώρα προτείνετε –λέει- να διοριστούν αναπληρωτές Υπουργοί από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο κ. Καρύδης προφανώς μπερδεύει δυο πράγματα.Οι δικές μας Κυβερνήσεις δεν θα έχουν αναπληρωτές Υπουργούς, οι δικές τους Κυβερνήσεις πρέπει να έχουν αναπληρωτές Υπουργούς για να προσέχει ο ένας τον άλλον.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ποιες δικές σας; Θα κάνετε Κυβέρνηση με αυτοδυναμία εσείς, μου λέτε τώρα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι τώρα, αλλά λέω ότι το δικό μας κυβερνητικό πρόγραμμα όντως λέει ότι δεν υπάρχουν αναπληρωτές Υπουργοί, δεν υπάρχουν καν Υφυπουργοί. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα σφιχτό κυβερνητικό σχήμα με τριάντα τομείς όπου ένα πρόσωπο θα έχει και την ευθύνη. Και αυτή η λογική ότι μοιράζουμε τις θέσεις για να είναι όλοι ευχαριστημένοι, η μία φράξια η άλλη φράξια, για μας είναι μακριά από την πραγματικότητα.
Αλλά δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που η χώρα πρέπει να κάνει μια διαπραγμάτευση και μιλάμε -όσοι έχουμε σοβαρότητα σε αυτή τη χώρα- ότι αυτή η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει από τον κ. Σαμαρά, δεν μπορεί να γίνει από τον κ. Βενιζέλο και δεν μπορεί να γίνει αύριο από τον κ. Τσίπρα. Γιατί οι χρεώσεις δεν θα πάνε στο σπίτι του κ. Τσίπρα, ούτε στο σπίτι του κ. Βενιζέλου, θα πάνε …
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα πάνε σε όλους μας.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συγνώμη, δεν θα πάνε σε όλους μας, θα πάνε στα παιδιά μας και θα πάνε και στα εγγόνια μας, όπως πάει η υπόθεση. Έτσι δεν είναι;
Άρα εγώ λέω κάτι απλό: αυτή η εθνική διαπραγμάτευση θα πρέπει να γίνει όντως από μια εθνική ομάδα και εκεί είπα σχηματικά και συμβολικά ότι θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να ορίσει αναπληρωτές Υπουργούς για τη διαπραγμάτευση, ανθρώπους που θα καταλάβουν που το πάνε οι Ευρωπαίοι, στη χειρότερη των περιπτώσεων δηλαδή θα πάρουν ένα φροντιστήριο μια εμπειρία για τις υπερβολές ή όχι της τρόικας.
Και στην καλύτερη περίπτωση αυτή που θα ήθελα εγώ, θα πουν και κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Γιατί παρακολούθησα και σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα και να σας πω και κάτι. Θα ήθελα να είχα κάποιες απαντήσεις, θα ήμουν ευτυχής να είχα κάποιες απαντήσεις σαν Έλληνας πολίτης, δηλαδή ότι «να, το plan B του ΣΥΡΙΖΑ». Και το plan B του ΣΥΡΙΖΑ που άκουσα σήμερα, είναι ότι θα πάρουμε ένα ρίσκο και πιστεύουμε ότι θα μας βγει το ρίσκο, γιατί η Ευρώπη δεν θα ακρωτηριάσει ένα άκρο της. Αν η Ευρώπη αποφασίσει να ακρωτηριάσει ένα άκρο της; Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό;
Θέλω να βάλω -κι αυτό έκανα με το άρθρο μου στην «Καθημερινή» τους ανθρώπους που είναι στο ΣΥΡΙΖΑ να σκεφτούν ότι αυτή η ευκαιρία που έχουν σήμερα και αυτή η ευκαιρία που θα έχουμε αύριο να διαπραγματευτούμε, είναι μοναδική. Άρα θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη τους να πουν συγκεκριμένες προτάσεις.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αφού όμως βλέπετε ότι υπάρχει μια βασική διαφωνία. Η βασική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ και ενός μέρους της Αριστεράς είναι ότι πρέπει να κουρευτεί το χρέος. Είναι η άποψη, την οποία δεν συμμερίζονται οι δανειστές μας και δεν ξέρω πως μπορούμε να την επιβάλλουμε και είναι η άποψη της Κυβέρνησης που λέει ενδεχομένως δεν μπορούμε να το επιβάλλουμε, άρα πρέπει να δούμε τι άλλες διευθετήσεις μπορούμε να κάνουμε.
Η δική σας άποψη σε αυτές τις τρεις διαφορετικές θέσεις, ποια είναι;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όλοι θέλουμε να κουρευτεί το χρέος. Εσείς δεν θέλετε να κουρευτεί;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και εγώ, προφανώς όλοι θέλουμε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και ο λαός θέλει να κουρευτεί το χρέος. Σημασία έχει αν πιστεύεις ότι αυτή τη στιγμή τα Κοινοβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βγουν και θα πουν «κουρεύουμε το χρέος της Ελλάδας». Εγώ πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι θέμα το οποίο μπορούμε να θέσουμε, δεν έχει τέτοια δύναμη η χώρα και δεν θα πρέπει να πάρει κάποιες αρνητικές απορριπτικές απαντήσεις.
Άρα λέμε κάτι πολύ απλό για το χρέος αν με ρωτάτε γι’ αυτό: το χρέος της Ελλάδας είναι πάρα πολύ μεγάλο, είναι πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητές της και δεν θα έχουμε αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης που υπολογίζουμε ότι θα έχουμε. Θα έχουμε ανάπτυξη, αλλά δεν θα έχουμε αυτή την ανάπτυξη για να εξυπηρετήσουμε αυτό το χρέος.
Άρα θα πρέπει πολύ σοβαρά ο πλούσιος βορράς να καταλάβει κάποια στιγμή ότι οι Έλληνες πρέπει να διευκολυνθούν ακόμη.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πάντως δεν είναι η στιγμή αυτή σήμερα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτή η στιγμή δεν είναι σήμερα, γιατί εάν είσαι άνθρωπος που έχεις δουλέψει στη ζωή σου και έχεις διαπραγματευτεί, θα πρέπει να ξέρεις ότι παίζει ρόλο πότε θέτεις το ερώτημα. Όταν η χώρα είναι ακόμη τραυματισμένη, όταν η χώρα δεν έχει τη δύναμη που πρέπει να έχει στην ευρωπαϊκή κοινωνία, δεν είναι η χώρα να ζητήσει κάτι παραπάνω.
Μπορείς να πορευτείς με αυτά που έχεις αυτή τη στιγμή, να προσπαθήσεις να μην χάσεις κάτι άλλο και να κερδίζεις κάθε μέρα και κάτι καινούργιο. Αυτό είναι πολιτική. Δεν είναι πολιτική να λες ότι «εγώ αρνούμαι αυτό το χρέος» που δεν είναι και σαφές τι αρνείται ο ΣΥΡΙΖΑ …
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Είπε διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η ευρωπαϊκή θέση και στις Ηνωμένες Πολιτείες που πήγαν και στην Ευρώπη είναι ότι «θα συζητήσουμε για τη διευθέτηση του χρέους».
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Για τη διευθέτηση.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για τη διευθέτηση του χρέους.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τώρα να πω κάτι. Συναντήσατε τον κ. Σαμαρά, όταν τον συναντήσατε τον ρωτήσατε γιατί αυτή η εμπλοκή με την τρόικα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είχε γίνει.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Προ δέκα ημερών τον συναντήσατε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εννοώ δεν είχε γίνει η τελευταία εμπλοκή.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Η τελευταία όχι, αλλά σας μετέφερε κάποιο κλίμα ανησυχίας;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είμαι σίγουρος γιατί είμαι και λίγο άπειρος σε αυτά. Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να σας πω τι ακριβώς είπαμε με τον κ. Σαμαρά, ήταν μια μεγάλη και ειλικρινής κουβέντα, δηλαδή είχε πολλά σημεία διαφωνίας, αλλά ήταν πολύ ειλικρινής κουβέντα.
Τον είδα ανήσυχο για την τρόικα, δηλαδή τον είδα ότι δέχεται πιέσεις και δεν μπορούσε και ο ίδιος να τις ερμηνεύσει αυτές τις πιέσεις.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτό πασκίζουμε όλοι να κάνουμε: να ερμηνεύσουμε αυτή τη στάση. Έχετε κάποια ερμηνεία εσείς; Μια εξήγηση; Από το μυαλό σας έχει περάσει κάτι;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι έχουν απογοητευτεί από μικρές, πολλές υποσχέσεις και από πολλές μικρές παρατάσεις. Δηλαδή ότι τους λένε οι εδώ Υπουργοί…. Δεν τους λένε όχι, γιατί το όχι είναι όχι. Τους λένε «άσε θα το δούμε, άσε θα το δούμε» και ξαφνικά συσσωρεύεται μια τεράστια ύλη και τους κάνει να πιστεύουν ότι απλώς προσπαθούμε να τους ξεγελάσουμε, ότι προσπαθεί η Κυβέρνηση να τους ξεγελάσει.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν πιστεύετε την άλλη εκδοχή ότι το τραβάνε, το τραβάνε επί τούτου για να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο και να διαπραγματευτούν με τους επόμενους. Το είπε και ο κ. Τσίπρας σήμερα, έχει γραφτεί κιόλας, έχει ειπωθεί ότι αφήνουν ανοιχτό το θέμα …
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι; Να ρίξουν δηλαδή τον Σαμαρά;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, για να πάνε με τον επόμενο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ δεν είμαι σε σενάρια τέτοια συνωμοτικά. Πιστεύω ότι υπάρχει πρόβλημα με το τι κατανοούν οι Ευρωπαίοι για τους Έλληνες και πιστεύω ότι η τρόικα θα πρέπει να αποδεχτεί ότι έχει κάνει πάρα πολλά λάθη.
Και αν θέλετε και οι τελευταίες προβλέψεις της, τα δυο τελευταία χρόνια και για το πλεόνασμα και για όλα αυτά …
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σε όλα έξω έπεσαν.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ήταν όλα λάθος. Και πρέπει κι αυτοί να μην έχουν τόσο τουπέ με τις υποδείξεις τους απέναντι στον Έλληνα. Ο Έλληνας έχει κάνει πάρα πολλά, θα πρέπει να το αποδεχτούν ότι ο Έλληνας έχει κάνει πάρα πολλά. Και θα πρέπει να δουλέψουμε σαν συνέταιροι, σαν σύμμαχοι. Όχι «εγώ ο ελεγκτής και εσύ Έλληνα που θα με υπακούς» και «δεν θα πρέπει να έχεις αυτό το τουπέ γιατί –είπα- έχεις κάνει λάθη». Το ότι η μεγάλη ευθύνη είναι στους Έλληνες πολιτικούς, είναι άλλο ζήτημα. Αφορά εμάς. Αλλά ξέρουμε όμως ως Ευρωπαίοι ότι η Ευρώπη δεν είχε τη λύση για τη χώρα.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτό είναι προφανές. Μήπως όμως μέσα τους –το βάζω σαν ερώτηση- φοβούνται ότι αν μας πουν «παιδιά εντάξει φτου Ξελευτερία» θα ξαναγυρίσουμε στα ίδια; Εγώ μας το έχω. Δεν είμαι βέβαιος ότι δεν θα ξαναγυρίσουμε στα ίδια, την υποτροπή δηλαδή την βλέπω, δεν είναι κάτι που το αποκλείω στο μυαλό μου.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπάρχει κάτι χειρότερο. Είναι φανερό ότι επειδή το χούι βγαίνει τελευταίο ότι τα παλιά Κόμματα επιστρέφουν συνέχεια στο παλαιοκομματικό τους εαυτό, δηλαδή δείτε τις αποφάσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, δείτε ποιους ανθρώπους προωθούν στη Διοίκηση, δείτε ότι ανασύρουν συνέχεια νεκρούς πολιτικούς από τα ντουλάπια και τους διορίζουν σε διάφορες θέσεις, δείτε ότι η πελατειακή τους πολιτική υπάρχει. Έχει μειωθεί το χρήμα, δεν μπορούν να κάνουν όσα ρουσφέτια έκαναν παλαιότερα ….
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτό είναι αλήθεια.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αλλά δεν έχουν αλλάξει ρότα. Άρα πολλές φορές υπάρχει μια ανησυχία και δεν υπάρχει ανησυχία στους ξένους υπάρχει ανησυχία και σε εμάς ότι το παλιό πολιτικό σύστημα έχει φτάσει στα όριά τους.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Οι παλιές συμπεριφορές.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν μπορεί να αλλάξει παραπάνω τη χώρα. Οι πολλές αλλαγές που επιβάλλονται να γίνουν, δεν μπορούν να γίνουν από το παλιό πολιτικό σύστημα.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μίλησα για τη συνάντησή σας με τον κ. Σαμαρά. Με τον κ. Τσίπρα θα συναντηθείτε τελικά; Υπάρχει αίτημα συνάντησης; Υπάρχει ανοιχτή συνάντηση;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τι είχε συμβεί και δεν έγινε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι απορία έχετε τώρα εσείς; Αυτό είναι πολύ παλιό, δεν είναι; Δεν έχω πρόβλημα να σας πω …
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Να καταλάβω δηλαδή θα συναντηθείτε με τον κ. Τσίπρα; Υπάρχει αίτημα από την πλευρά σας;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ πιστεύω, χωρίς να θεωρώ ότι είναι μέγα θέμα, ούτε η συνάντηση με τον Σαμαρά ούτε η συνάντηση με τον Τσίπρα …
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν είπα ότι είναι μέγα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, λέω ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να είναι συνέχεια ανοιχτό και πρέπει οι άνθρωποι που έχουν ένα μερίδιο της ευθύνης, να συζητούν, να διαφωνούν, να συμφωνούν. Αυτό πρέπει να γίνεται.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εγώ το θεωρώ φυσιολογικό αυτό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ το έθεσα την προηγούμενη φορά …
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Την προηγούμενη;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι την προηγούμενη φορά επειδή με ρωτάτε. Το Ποτάμι έχει μια συγκεκριμένη θέση για τα πράγματα στη χώρα, έχει θέσεις, έχει στελέχη, έχει λύσεις. Δεν είναι βοηθητικό προσωπικό. Και εγώ κατάλαβα κάποια στιγμή ότι πίστευαν στο ΣΥΡΙΖΑ ότι είμαστε βοηθητικό προσωπικό, θα μας βάλουν από την πίσω πόρτα για να συζητήσουμε μερικά πράγματα, που εμείς δεν είχαμε συμφωνήσει.
Εμείς δεν πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσουμε πως θα συγκυβερνήσουμε -άλλωστε από ό,τι φαίνεται δεν τους ενδιαφέρει κι αυτό- πάμε να δούμε αν υπάρχουν σημεία επαφής στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Γιατί πρέπει να ξέρουμε. Γιατί πρέπει αύριο να κληθούμε να δώσουμε μια απάντηση και πρέπει να ξέρουμε face to face να ξέρουμε τι έχουμε πει γι’ αυτό το πράγμα. Αυτό ζητήσαμε να γίνει.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Με τον κ. Βενιζέλο θα συναντηθείτε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Προφανώς κάποια στιγμή θα συναντηθούμε.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θέλω να πω είστε ανοιχτοί με όλες τις συζητήσεις.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι. Γιατί να μην είμαστε; Εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχουν εχθροί στο πολιτικό σύστημα, υπάρχουν αντίπαλοι.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αντίπαλοι ναι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπάρχουν πράγματα που μας χωρίζουν και είναι πάρα πολύ έντονα. Προσέξτε με τον κ. Βενιζέλο επειδή μου είπατε, γιατί το λέτε μάλλον -και καλά κάνετε και το λέτε- με την αφορμή μιας παλαιότερης συζήτησης εάν εμείς συμμετέχουμε σε κάποιο διάλογο.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι δεν πήγε το μυαλό μου εκεί. Πήγε με την έννοια ότι αν από όλα τα Κόμματα κρατάτε μια στάση ίσης απόστασης. Αυτό ήταν το ερώτημά μου στην ουσία.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Με όλα τα Κόμματα θα συζητήσουμε εάν αυτό είναι το καλό της χώρας και δεν θα μιλήσουμε με τα Κόμματα για τη σωτηρία των Κομμάτων. Δηλαδή σε αυτή τη συζήτηση που πολλοί θέλουν να με σπρώξουν να συζητήσουμε με το ΠΑΣΟΚ για το μέλλον της Ελλάδας, να συζητήσουμε με ένα Κόμμα για το μέλλον της Ελλάδας, με την έννοια των κομματικών μηχανισμών, εγώ σε αυτό δεν συμμετέχω. Δεν θα κάνω συνάντηση για να σώσουμε τα παλιά Κόμματα, θα κάνουμε συνάντηση όμως αν χρειαστεί για να σώσουμε τη χώρα.
Μου λέτε κάτι για τον Βενιζέλο, κάτι που με θλίβει. Είδα το πρωί τον κ. Τσίπρα και τον κ. Βενιζέλο μετά τη συνάντησή τους και είπε ο κ. Τσίπρας ότι «είναι εθνική υπόθεση, τα εθνικά θέματα τα συζητάμε». Αυτό είναι μια ύβρη για τα προβλήματα που έχει ο κόσμος, δηλαδή το χρέος δεν είναι εθνική υπόθεση; Δεν είναι εθνική υπόθεση το χρέος; Δεν είναι εθνική υπόθεση η σχέση μας με την Ευρώπη; Δεν είναι εθνική υπόθεση οι μεταρρυθμίσεις;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Το νόμισμά μας κι όλα αυτά, σωστό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν επισημάνθηκε. Δηλαδή βγαίνεις και λες ότι είναι εθνικό θέμα η σχέση μας με την Τουρκία, αλλά με το χρέος θα πάω μόνος μου. Δεν είναι έτσι. Το μεγαλύτερο εθνικό θέμα αυτή τη στιγμή δεν είναι η σχέση μας με την Τουρκία, το μεγαλύτερο εθνικό θέμα σήμερα είναι τα λεφτά, το χρέος και οι πληγές της κοινωνίας.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Είδα ότι προτείνατε στο χτεσινό σας άρθρο αλλά και στην Πάτρα, μια δημόσια πολιτική συμφωνία. Το κατάλαβα καλά;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σε τι ακριβώς συνίσταται; Να βγάλουμε Πρόεδρο …;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να βγάλουμε Πρόεδρο ισχυρό. Δεν θέλω Πρόεδρο με 120 ψήφους γιατί από την επόμενη Βουλή όπως ξέρετε μπορεί να βγει Πρόεδρος θεωρητικά με 120 ψήφους. Έναν Πρόεδρο ο οποίος δεν θα έχει το κύρος και στην ελληνική κοινωνία και στο εξωτερικό να αντιπροσωπεύσει όλους τους Έλληνες, εγώ δεν τον θέλω. Θέλω μια πολιτική συμφωνία –αν και δεν είμαι στη Βουλή- τώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία να βγει ένας ισχυρός κοσμοπολίτης …
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Οι δυο τους δηλαδή να συμφωνήσουν ή και το ΠΑΣΟΚ; Όλα τα Κόμματα; Όσοι μπορούν.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εννοείται, λέω το μεγαλύτερο.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μάλιστα, λοιπόν να συμφωνήσουν για Πρόεδρο. Μετά;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και σκεφτείτε κ. Πρετεντέρη ότι 15 χρόνια έχουμε Πρόεδρο με 250 συν ψήφους, υπάρχει μια παράδοση πια ενός ισχυρού Προέδρου.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και τις τρεις τελευταίες εκλογές έχει βγει από τα δυο μεγαλύτερα Κόμματα ο Πρόεδρος και τις τρεις τελευταίες φορές.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λέω λοιπόν στο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει τίποτε και τέλος πάντων να μας πουν τα άλλα Κόμματα ποιον θεωρούν Πρόεδρο.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όνομα λέτε δηλαδή;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι-ναι. Τι εννοούν καλό Πρόεδρο για τη χώρα; Γιατί δεν είναι όλοι καλοί πρόεδροι για τη χώρα. Πρέπει να πουν τι εννοούν, εγώ έχω πει. Και λέω ότι πρέπει να βγάλουμε ένα Πρόεδρο ισχυρό, από αυτή τη Βουλή αλλά θεωρώ ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να εξαντλήσει τετραετία.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άρα λέτε: δημόσια πολιτική συμφωνία σημαίνει βγάζουμε τώρα Πρόεδρο και …
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και πάμε σε εκλογές, έχω προσδιορίσει το χρόνο.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Είπατε Νοέμβριο του ’15.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Βέβαια θα είναι 11 μήνες προεκλογική εκστρατεία έως τότε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί; Γιατί το λέτε αυτό; Συγγνώμη θα μου επιτρέψετε εδώ να είμαι απόλυτα αρνητικός στην παρατήρησή σας. Όλες οι σοβαρές χώρες που έχουν καταληκτική ημερομηνία και λένε «θα γίνουν εκλογές το Μάρτιο του ’15…».
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και εμείς έχουμε τον Ιούνιο του ’16.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εννοώ ότι ο τελευταίος χρόνος είναι προεκλογικός χρόνος; Δεν θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μια χώρα έχει μια Κυβέρνηση η οποία δεν πέφτει ξαφνικά. Δεν πέφτει. Εγώ δεν θέλω να πέσει η Κυβέρνηση Σαμαρά, θέλω να αλλάξει αυτό είναι άλλο ζήτημα.
Δεν πρέπει σε μια τέτοια οικονομία, σε μια εύθραυστη κατάσταση, να μιλάμε για ξαφνικές εξελίξεις. Άρα τι λέω; Εκλογές το Νοέμβριοι και με μεγάλη χαρά είδα σήμερα ότι ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος, προσχωρεί στην άποψή μου.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Η κα Μπακογιάννη κατ’ αρχήν.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είδα την κα Μπακογιάννη, είδα τον κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο νομίζω …
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πάντως να σας πω κάτι ειλικρινά το λέω και είναι ένα θέμα προς συζήτηση, εάν τότε κάθε φορά θα συμφωνούν τα Κόμματα η Κυβέρνηση να κρατάει δυο – τρία χρόνια γιατί εκλέγουμε Βουλή για τέσσερα χρόνια; Θα λέμε ότι εκλέγουμε τους βουλευτές μέχρι ότου συμφωνήσουν να πέσουν.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι εκλέγουμε Βουλή για τέσσερα χρόνια και είπα ότι ένα από τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουμε στο Σύνταγμα που πρέπει να αλλάξουμε …
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Επειδή το είπατε γι’ αυτό το σημειώνω, να μην μπορούν να γίνουν πρόωρες εκλογές.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε …
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τις πιθανότητες των πρόωρων εκλογών.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί εδώ υπάρχει κάτι γελοίο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζήτησε εκλογές τώρα.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι, εδώ και δυο χρόνια ζητάει.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ζήτησε τον Σεπτέμβριο του ’12.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ για να είμαστε ειλικρινείς, όλες οι αντιπολιτεύσεις ζητάνε από την επομένη των εκλογών που γίνονται αντιπολίτευση να ….
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το ίδιο είχε κάνει ο Καραμανλής.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου το είχε κάνει, όλοι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και το είχε κάνει και ο Σαμαράς.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όλοι το έχουν κάνει.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Άλλωστε οι παθογένειες του πολιτικού συστήματος έχουν κάνει τα Κόμματα να μοιάζουν απολύτως μεταξύ τους. Τα ίδια πράγματα που κάνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ τα είχε κάνει η Νέα Δημοκρατία, τα είχε κάνει και το ΠΑΣΟΚ. Και κάτι παραπάνω: τα ίδια πράγματα που έχει υποσχεθεί η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλα τα Κόμματα της αντιπολίτευσης …
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα φορολογήσουν τους πλούσιους, θα πιάσουν την φοροδιαφυγή… Όλοι τα ίδια λένε, αυτό το έχουν πει όλοι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ένας φίλος μου έκανε ένα δώρο… δεν παίζουμε video στην εκπομπή …
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα μπορούσαμε. Αν μου το είχατε πει, θα μου το φέρνατε να το παίζαμε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι έκανε; Νομίζω ότι υπάρχει και στο Internet αυτό. Έχει πάρει τις δηλώσεις του Παπανδρέου, του Σαμαρά και του Τσίπρα από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και είναι οι ίδιες δηλώσεις, με τις ίδιες λέξεις. Με τις ίδιες λέξεις! Γιατί είναι και λίγο προσβλητικό να λες ότι είπα κάτι επαναστατικό το οποίο το έχει πει ο Σαμαράς και το έχει πει και ο Παπανδρέου, τα ίδια πράγματα έχουν ειπωθεί. Για την πλουτοκρατία; Τα ίδια πράγματα. Για τους ολιγάρχες; Τα ίδια πράγματα. Για την πάταξη της φοροδιαφυγής; Ακριβώς τα ίδια πράγματα. Πιθανό να υπάρχει και ο ίδιος κειμενογράφος. Το ψάχνω! Πάντως ο Παπανδρέου, ο Σαμαράς και ο Τσίπρας λένε τα ίδια πράγματα προεκλογικά.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τώρα να ρωτήσω κάτι άλλο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η πολιτική συμφωνία πάντως που λέμε, περιλαμβάνει κι άλλα πράγματα.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θέλω να επιστρέψω εκεί. Είπατε ακόμη εκλογικός νόμος και αλλαγή στο Σύνταγμα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι – ναι.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Συνεπώς ένα πακέτο …
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επιγραμματικά να σας πω και να μην σπάσουμε την τουριστική περίοδο στη μέση, γιατί κάποιοι λένε «ωραία να τα κάνουμε όλα αυτά και να κάνουμε εκλογές τον Ιούνιο». Όχι να μη κάνουμε εκλογές τον Ιούνιο γιατί υπάρχει ένας πόρος για τον Έλληνα αυτή τη στιγμή σίγουρος, ή τέλος πάντων σχεδόν σίγουρος που είναι το τουριστικό συνάλλαγμα. Ας πάμε μετά το καλοκαίρι για εκλογές.
Είναι σημαντικό το Σύνταγμα, είναι πολύ σημαντικό το Σύνταγμα. Τι λέμε τόσα χρόνια κ. Πρετεντέρη; Τι λέει κυρίως η Αριστερά;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ότι πρέπει να αλλάξουν χιλιάδες άρθρα και τώρα δεν τα προχωράμε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λέει κυρίως ένα: αυτή η υπόθεση με την ευθύνη Υπουργών πρέπει να τελειώσει.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Το λένε όλοι πια νομίζω αυτό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το λένε όλοι. Από την Αριστερά μέχρι τη Δεξιά λένε ότι δεν μπορεί να έχουν ασυλία οι πολιτικοί και οι Υπουργοί. Και υπήρξε ασυλία, ο Άκης είχε αθωωθεί από τη Βουλή. Δεν είχε αθωωθεί από το ΠΑΣΟΚ, είχε αθωωθεί από τη Βουλή. Μια τρελή δικαστίνα τον έπιασε. Τρελή με την έννοια εννοώ ότι δεν δέχτηκε την αθωωτική απόφαση και βρήκε κάτι άλλο.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ακριβώς.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι λέμε λοιπόν; Ότι πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα για την ευθύνη Υπουργών. Και έρχονται κάποια παιδιά τώρα που ετοιμάζονται να κυβερνήσουν και λένε «εμείς είμαστε καλοί, δεν υπάρχει περίπτωση να κλέψουμε, οπότε άστο στην άκρη αυτό θα το δούμε κάποια άλλη στιγμή». Η κοινωνία δεν συμφωνία. Η κοινωνία λέει ότι η ευθύνη Υπουργών και ο περιορισμός τέλος πάντων της αυθαιρεσίας των πολιτικών, πρέπει να τελειώνει τώρα. Γι’ αυτό πρωτεύον για μας ζήτημα είναι η τροποποίηση του άρθρου 88 του Συντάγματος.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Συνεπώς βγαίνει Πρόεδρος, συμφωνία για την αλλαγή του Συντάγματος τουλάχιστον στα βασικά σε αυτά που συμφωνούν ήδη όλοι γιατί σε αυτό συμφωνούν όλοι δεν υπάρχει κανείς που να διαφωνεί ….
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και εκλογικός νόμος. Εκλογικός νόμος σε δυο άξονες. Ξέρετε ότι εγώ έχω προτείνει …
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Να καταργηθεί το bonus των 50 εδρών.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι μόνο αυτό, αυτό δεν είναι το μόνο σημαντικό. Είναι σημαντικό, γιατί το bonus των 50 εδρών η Νέα Δημοκρατία το 2012 πήρε 18% και πήρε το 36% της Βουλής.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σωστά.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι ένας παραλογισμός. Τι είπαμε εμείς για το bonus των 50 εδρών; Είπαμε ότι κάθε 1% που παίρνει ένα Κόμμα που είναι πρώτο παίρνει bonus 1 έδρα. Δηλαδή αν πάρει 25% και είναι πρώτο Κόμμα, θα πάρει 25 έδρες. Να έχει μια ενίσχυση το πρώτο Κόμμα, αλλά υπάρχει κάτι σημαντικότερο στον εκλογικό νόμο. Το 1/3 της Βουλής είναι δικηγόροι και γιατροί.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πως θα το αλλάξουμε αυτό όμως; Αυτό δεν μπορεί να γίνει.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω εγώ πως θα το αλλάξουμε. Δεν έχω τίποτε με τους δικηγόρους και τους γιατρούς και έχουμε και στο Ποτάμι καλούς δικηγόρους και καλούς γιατρούς. Τι σημαίνει το δικηγόροι και γιατροί; Σημαίνει ότι οι πολύ μεγάλες Περιφέρειες της χώρας, οι μεγάλες Περιφέρειες των Αθηνών, οι μεγάλες Περιφέρειες της Θεσσαλονίκης βγάζουν ανθρώπους είτε πλούσιους είτε γνωστούς από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Το έχει συμφωνήσει παλαιότερα ο κ. Τσίπρας …
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι αλλά αυτό δεν είναι εύκολο γιατί μετά θα μου πείτε και για τους δημοσιογράφους.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα πουν και ο Θεοδωράκης γνωστός είναι ως δημοσιογράφος και γι’ αυτό πολιτεύεται.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα πουν και η Λιάνα Κανέλλη είναι κι αυτή δημοσιογράφος και γι’ αυτό πολιτεύεται.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ δεν λέω ότι οι γνωστοί δεν έχουν δικαίωμα να πολιτεύονται, λέω όμως ότι η παθογένεια της Β’ Αθηνών ή του υπολοίπου Αττικής …
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Να σπάσουν οι μεγάλες Περιφέρειες, αυτό το καταλαβαίνω.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ποιος θα βγει βουλευτής στο υπόλοιπο Αττικής; Θέλει δυο πράγματα. Ή πολλά λεφτά… Συμφωνούμε;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ή δημοσιότητα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό λέω. Να καταργήσουμε να περιορίσουμε τη δύναμη του Πρετεντέρη, τη δύναμη των καναλιών …

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εγώ δεν θα πολιτευτώ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αντιλαμβάνεστε. Λέω σα δημοσιογράφος. Να περιορίσουμε τη δύναμη των Μέσων και να σπάσουμε τις μεγάλες Περιφέρειες σε μικρές ώστε να υπάρχει μια καλύτερη αντιπροσώπευση του κόσμου.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Να επιστρέψω λίγο γιατί δεν το ολοκληρώσαμε το θέμα με την τρόικα γιατί ήταν η τελευταία μου ερώτηση αλλά ξεφύγαμε λίγο. Πιστεύετε ότι μπορεί να πάμε σε μια ρήξη και να οδηγηθούμε σε εξελίξεις πολύ πιο γρήγορες από την προεδρική εκλογή;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν το ξέρω. Δεν έχω πληροφόρηση, δεν ξέρω πόσο επικίνδυνο είναι αυτό το παιχνίδι που παίζεται και δεν ξέρω και τι παιχνίδι παίζεται.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτό ήθελα να ρωτήσω, ήταν η επόμενη ερώτησή μου.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και θέλω να είμαι τίμιος: δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ούτε ότι ο Τσίπρας έχει άδικο, εννοώ ότι ο Τσίπρας είπε ότι «υπάρχει ένα θέατρο του παραλόγου εκεί είναι μια στημένη υπόθεση για να οδηγηθεί σε κάποιες αποφάσεις η χώρα».
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι αλλά στημένη πως; Με την Κυβέρνηση μαζί; Αυτό κι αν είναι συνωμοσιολογικό!
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ δεν λέω ότι το πιστεύω, λέω όμως ότι δεν έχω στοιχεία για να πω ότι ούτε πάμε σε μια στημένη υπόθεση, ούτε ότι είναι μια υπόθεση που θα μας οδηγήσει ….
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ξέρετε εγώ βλέπω το αντικείμενο. Γιατί αν όλη αυτή η ιστορία εδώ και δυο μήνες είναι στημένη, ανέβηκαν τα spreads κι όλα αυτά, ώστε να πάει το ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις από 6,5 στο 13% δηλαδή είναι αστείο και να το συζητάμε αυτή τη στιγμή, ή τα όρια από τα 15 στα 20.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τα spreads δεν ανέβηκαν με ευθύνη της τρόικα, ανέβηκαν με …
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ανέβηκαν με ευθύνη της διαπραγμάτευσης αυτής.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Με ευθύνη του Σαμαρά και του Βενιζέλου.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εντάξει αυτό μπορούμε να το κουβεντιάσουμε, λέω όμως ότι αν δεχτούμε ότι τρεις μήνες τραβιόμαστε για να επιβληθεί στην Ελλάδα στις διανυκτερεύσεις ο ΦΠΑ από 6,5 στο 13% και τα όρια ηλικίας από 15 στο 20, εγώ δεν πίστευα ακόμη ότι βγαίνουμε 15 χρόνια σύνταξη στην Ελλάδα πιστεύω ότι τουλάχιστον έχουν πάει παραπάνω.
Ποια μεριά του τραπεζιού είναι καλύτερη τελικά μετά από μισή ώρα κουβέντα; Αυτή ή αυτή;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Του δημοσιογράφου.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όταν δεν πολιτεύεται όμως. Θα κάνουμε ένα break για διαφημίσεις εμείς οι δημοσιογράφοι είμαστε υποχρεωμένοι, θα επιστρέψουμε, θα βάλω το κοινό στη διαδικασία να δούμε τι ερωτήσεις μας έχουν στείλει και θα έχουμε τη χαρά να τα πούμε αμέσως μετά τις διαφημίσεις.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στη διάθεσή σας.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Επιστρέφουμε στη συζήτησή μας με τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη. Πήρα τις πρώτες ερωτήσεις του κοινού, μια από αυτές λέει «γιατί μιλάτε στον πληθυντικό;» και θα δώσω εγώ την απάντηση γιατί μιλάμε στον πληθυντικό. Διότι ο κ. Θεοδωράκης τον οποίο έχω την τύχη να γνωρίζω γύρω στις δυο τρεις δεκαετίες και με τον οποίο για πολύ καιρό τα γραφεία μας ήταν δίπλα και απέναντι, είναι πλέον αρχηγός Κόμματος και ως εκ τούτου τον αρχηγό Κόμματος μιλούμε στον πληθυντικό. Αυτό είναι νομίζω μια τυπική απάντηση, αλλά είναι και ουσιαστική ταυτοχρόνως.
Κύριε Πρόεδρε, στη Θεσσαλονίκη δήλωσή σας «εγώ θα σώσω τη χώρα». Καλά, δεν είναι πολύ μεγάλη δήλωση για ένα πολιτικό επτά μηνών;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εννιά μηνών.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εννιά συγνώμη.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι η πλήρης δήλωση. Η πλήρης δήλωση είναι: «εγώ θα σώσω τη χώρα, εσύ θα σώσεις τη χώρα, εσύ θα σώσεις τη χώρα…» μιλούσα σε ανθρώπους που ήθελα να τους πω ότι είναι δική μας υπόθεση.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Είναι υπόθεση του καθενός να σώσει τη χώρα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι δική μας υποχρέωση. Και βγήκαν κάποιοι και το είδαν και κάποιοι που θέλουν να λέγονται κεντροαριστεροί από το ΠΑΣΟΚ κάποια παιδιά που μπερδεύουν από ό,τι φαίνεται τον Παπαδόπουλο με τον Καζαντζάκη και είπαν «Αυτά που λέει ο Θεοδωράκης θυμίζουν Παπαδόπουλο, αυτά που λέει ο Θεοδωράκης είναι διδάγματα του Καζαντζάκη» και τους θυμίζω ότι ο Καζαντζάκης λέει ότι «εάν δεν σωθεί η χώρα, θα φταίω εγώ». Θα φταίει δηλαδή ο πολίτης. Αυτή είναι η άποψη μας.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θέλετε να πείτε ότι δεν ήταν η έννοια ότι εσείς προσωπικά θα αναλάβετε τη σωτηρία της χώρας, αλλά ότι είναι στον καθένα μας ευθύνη να σώσει τη χώρα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι σαφές ότι αυτή η χώρα δεν θα σωθεί εάν δεν μπούμε νέοι άνθρωποι στο παιχνίδι. Άνθρωποι έξω από τους παλιούς κομματικούς μηχανισμούς, άνθρωποι δημιουργοί, άνθρωποι που έχουν δουλέψει. Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας σήμερα δεν είναι η τρόικα κ. Πρετεντέρη, το μεγάλο πρόβλημα της χώρας σήμερα είναι ο κομματικός ζυγός. Το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν μια κοινή ταυτότητα: μεγάλες αυλές, πολλές υποχρεώσεις και κομματικό στρατό να θρέψουν. Και ό,τι κάνουν το κάνουν τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ το έχει κάνει επίμονα πάρα πολλά χρόνια, έχει χρεώσει τη χώρα πολύ μέσα σε αυτή την πολιτική.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν ήσασταν ΠΑΣΟΚ πριν;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: ΠΑΣΟΚ τι εννοείτε;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πριν γίνετε Ποτάμι, ήσασταν.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Αν εννοείτε …
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πολιτικά.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εφηβικά στα νιάτα μου;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Στα νιάτα προφανώς ναι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπήρξα βέβαια.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Η μισή Ελλάδα ΠΑΣΟΚ έχει υπάρξει, τα ¾ της Ελλάδας.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπήρξα ένας από τους καλύτερους αφισοκολλητές το 1980 σταμάτησε πολύ νωρίς αυτό το πράγμα όμως για εμένα. Μιλάω για το 1980 που ήμουν 15 χρονών.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θέλω να πω όμως πριν φτιάξετε το Ποτάμι κάποιο από αυτά τα Κόμματα ψηφίζατε κι εσείς, ίσως το ΠΑΣΟΚ ίσως τη Νέα Δημοκρατία, ίσως το ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξέρω. Όλοι αυτούς ψηφίζαμε δηλαδή.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όλοι κάτι ψηφίζαμε. Τι σημαίνει αυτό;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θέλω να πω ότι δεν είναι τόσο εύκολο να τους βάζετε κι όλους απέναντί σας και να λέτε ότι «αυτοί όλοι κατέστρεψαν τον τόπο». Εμείς τους ψηφίζαμε και κατέστρεψαν τον τόπο, εάν τον καταστρέψανε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι – όχι δεν είναι έτσι. Δεν ψηφίσαμε εμείς το συνεταιριλίκι με τον Άκη Τσοχατζόπουλο και με τους άλλους Υπουργούς που πήραν τα λεφτά, δεν καταλαβαίνω. Εγώ ως δημοσιογράφος ήμουν απόλυτος και την περίοδο που γίνονταν αυτά τα σκάνδαλα έγραφα. Έγραφα. Και όχι μόνο έγραφα, ρωτούσα κιόλας. Ρωτούσα τους Υπουργούς «παιδιά, εδώ συμβαίνει κάτι τραγικό για τη χώρα, διαδίδονται διάφορα πράγματα, κάντε κάτι». Και όλοι έλεγαν «όχι εμείς». Και στο όνομα του σοσιαλισμού εκλάπησαν πάρα πολλά λεφτά από τη χώρα.
Το ότι υπήρξαν κάποιοι πολιτικοί στο ΠΑΣΟΚ όπως και υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί στη Νέα Δημοκρατία που έχουν πονέσει τη χώρα και έκαναν κάποιες προσπάθειες, αυτό βέβαια υπάρχει. Εγώ δεν τα διαγράφω όλα, εγώ μιλώ για το κομματικό σύστημα.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Λέω όμως ότι από μια πορεία σαράντα χρόνων της μεταπολίτευσης, κρατάτε μόνο τα αρνητικά των Κομμάτων αυτών.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τα Κόμματα ταυτοχρόνως με τα αρνητικά όλα αυτά που περιγράψατε και στα οποία συμφωνώ, είναι αυτά όμως που εμπέδωσαν τη δημοκρατία που είχαμε στη χώρα. Χάρις στα Κόμματα αυτά είχαμε τη δημοκρατία που είχαμε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρετεντέρη κάποια στιγμή νιώθεις ότι ο ρόλος κάποιων Κομμάτων τελειώνει και είναι φανερό ότι εδώ και πολλά χρόνια ο ρόλος κάποιων παλιών Κομμάτων, τελειώνει.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτό δεκτό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν το λέω τελειώνει με την έννοια ότι …
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όλα τα Κόμματα έχουν αρχή, μέση και τέλος.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν εννοώ με την έννοια της αδυναμίας να προσελκύσουν κόσμο, δεν εννοώ δημοσκοπικά τελειώνουν. Εννοώ ότι τελειώνουν σαν ιδέες, τελειώνουν σαν φορείς του νέου.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Συμφωνείτε με τον κ. Τσίπρα που είπε «η Νέα Δημοκρατία θα εξαφανιστεί, το ΠΑΣΟΚ θα τεμαχιστεί και μάλλον δεν θα μπει στη Βουλή…» και τα λοιπά; Κάνετε αυτή τη ζοφερή πρόβλεψη και εσείς;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ δεν θα κάνω πρόβλεψη. Εγώ με τον κ. Τσίπρα συμφωνώ σε πολλά πράγματα από τις παρατηρήσεις του παλιού συστήματος. Εκεί που διαφωνώ με τον κ. Τσίπρα είναι ότι στο δια ταύτα ο κ. Τσίπρας λέει «και να γυρίσουμε στο 2009 που περνάμε όλοι καλά. Και εγώ δεν ήμουν στο πάρτι και θα φτιάξουμε ένα καινούργιο πάρτι», εκεί διαφωνώ.
Το ότι οι παρατηρήσεις ότι κάποιοι άνθρωποι πολιτεύτηκαν λάθος, χρέωσαν τη χώρα, άδειασαν τα Ταμεία και αυτοί οι άνθρωποι έχουν ονοματεπώνυμο και προέρχονται από το παλιό πολιτικό σύστημα, το ξέρει όλη η κοινωνία.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σε αυτό δεν θα διαφωνήσει κανείς. Άκουσα χτες τη δήλωσή σας στην Πάτρα να λέτε «δεν περνάει η λάσπη για τον Θεοδωράκη». Ποια είναι η λάσπη για τον Θεοδωράκη;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν την έχετε ακούσει;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ακούω διάφορα πράγματα, δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείτε εσείς.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ότι με πληρώνει ο Μπόμπολας. Αυτό αλλάζει κατ’ εποχές…
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ο χρηματοδότης αλλάζει.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι. Με πληρώνει ο Βαρδινογιάννης, με πληρώνει ο Κόκκαλης, με πληρώνει ο Αλαφούζος, έχουν ακουστεί σχεδόν όλα, ο Μαρινάκης, ο Μελισσανίδης τώρα τελευταία. Όλοι με πληρώνουν. Είναι μια λάσπη, την οποία δεν διακινεί ο λαός, την οποία διακινούν αυτοί που ζουν από τα λεφτά του λαού στο κομματικό σύστημα.
Τι εννοώ. Το Ποτάμι βγήκε γιατί κάποια στιγμή ο Θεοδωράκης ένιωσε ένα αδιέξοδο όχι μόνος του κι άλλα επιφανή στελέχη της ελληνικής κοινωνίας. Ξέρετε ποιοι είναι μαζί μας, έχετε ακούσει τα ονόματα που είναι μαζί μας και τους έχετε δει.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τα έχω ακούσει, δεν τους βλέπω πολύ όμως. Αυτό πρέπει να το πω, εσάς βλέπω πιο πολύ από τα στελέχη σας.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Για πέστε μου.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εσείς θα μου πείτε γιατί.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εγώ προσκαλώ πάντα στις εκπομπές μου όποτε μπορώ…
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και δεν έρχονται;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι έρχονται προφανώς. Λέω γιατί δεν έχουν μια παρουσία γενικότερη, αλλά δεν είμαι μόνο εγώ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω γιατί. Γιατί τα στοιχεία του Νοεμβρίου αποκαλύπτουν ότι το Ποτάμι κλήθηκε στην ελληνική τηλεόραση -όχι στο Mega σε όλα τα ιδιωτικά δίκτυα δηλαδή στα πέντε ιδιωτικά δίκτυα της χώρας- να εκπροσωπηθεί επτά φορές.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σας κάνουν πόλεμο τα Μέσα Ενημέρωσης;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν μας κάνουν πόλεμο, είμαι πολύ σαφής. Δεν είπα εγώ για πόλεμο, είπα ότι επειδή δεν είναι κοινοβουλευτικό Κόμμα το Ποτάμι, το Νοέμβριο κληθήκαμε επτά φορές.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μήπως όμως είναι και πολύ προσωπικό μαγαζί;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όταν η Νέα Δημοκρατία κλήθηκε 107 φορές και ο ΣΥΡΙΖΑ 100.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μήπως είναι και πολύ προσωπικό μαγαζί το Ποτάμι;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μήπως είναι Θεοδωράκης και φίλοι;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν είναι Θεοδωράκης και φίλοι και τώρα προσβάλλετε πρόσωπα που ξέρετε …
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Καθόλου, ρωτάω μήπως ο κόσμος το καταλαβαίνει έτσι. Δεν προσβάλλω κανέναν εγώ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο Τσακυράκης είναι και φίλοι; Ο Σκόκος είναι και φίλοι;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ο Γραμματικάκης δεν είναι και φίλοι, δεν θέλω να προσβάλλω κανέναν. Όμως θέλω να επισημάνω την εντύπωση τη γενική που υπάρχει ότι είναι ένα προσωπικό Κόμμα το Ποτάμι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Είναι μια πρωτοβουλία ενός ανθρώπου, που από την πρώτη στιγμή αγκαλιάστηκε από ανθρώπους που έχουν δώσει αγώνες σε αυτή τη χώρα, ανθρώπους που θα πρέπει να τιμάμε και κανείς δεν βγήκε να πει τίποτε για τους ανθρώπους που είχα στο ψηφοδέλτιο και το θυμάστε. Ακόμη και αντίπαλοί μας δέχτηκαν ότι πραγματικά εκεί εκφράστηκε μια καινούργια Ελλάδα.
Και τώρα δώσαμε στη δημοσιότητα 51 πολιτικούς εκπρόσωπους 51 ονόματα σε όλους τους τομείς ειδικούς ανθρώπους, αυτούς που ξέρουν τα ζητήματα. Δεν καλούνται. Δεν σημαίνει ότι μας κάνει πόλεμο το μιντιακό σύστημα, αν και είναι φανερό αν διαβάσει κάποιος τις εφημερίδες ότι υπάρχει μια ξινίλα για το Ποτάμι. Υπάρχει μια έντονη ξινίλα για το Ποτάμι.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Από ορισμένους. Από άλλους υπάρχει το αντίθετο θα μπορούσα να πω ότι οι άλλοι το έχουν αντιμετωπίσει πολύ θετικά.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είμαι σίγουρος. Ο κανόνας στις εφημερίδες τις μεγάλες είναι αυτή η ξινίλα ότι «τι να μας πει τώρα το Ποτάμι…» δηλαδή ψάχνουν το απειροελάχιστο να το κάνουν αρνητικό τίτλο. Τους αντιλαμβάνομαι ότι είναι ξαφνιασμένοι γιατί εμφανίστηκε από το πουθενά ένας καινούργιος παίκτης που το παίζει λίγο διαφορετικά το παιχνίδι και αυτό δημιουργεί κάποια ερωτήματα. Ερωτήματα στα συμφέροντα, ερωτήματα στις συντεχνίες, ερωτήματα σε κάποιους εκδότες, υπάρχει ένα ερώτημα για το Ποτάμι. Και αυτό το ερώτημα εγώ δεν θα το απαντήσω, δεν θα δώσω εξετάσεις.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σας ενοχλούν οι επιθέσεις αυτές; Του Λαζόπουλου οι επιθέσεις σας ενοχλούν;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Το θεωρείτε θεμιτό.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δεν το θεωρώ θεμιτό, είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Με ρωτήσατε για τη λάσπη.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Είναι κι αυτό μέρος των επιθέσεων, από τη λάσπη πήγα στις επιθέσεις.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μια σατιρική εκπομπή τώρα ποιου ανθρώπου, τι έχει υπηρετήσει… ο καθένας σε αυτή τη χώρα έχει μια μικρή ιστορία. Και είναι σαφές τι έχει υπηρετήσει ο καθένας.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Βέβαια η επίθεση ήταν στη συνέντευξη, δεν ήταν στην εκπομπή.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι έκανε;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Είπε ότι είστε πιο χαζός από τον Παπανδρέου.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ας το κρίνει αυτό η κοινωνία. Δεν θέλω να μιλήσουμε γι’ αυτό, αλλά θέλω να μιλήσω για τη λάσπη. Λέω ότι υπάρχει μια λάσπη η οποία έρχεται από τμήματα του παλιού συστήματος, βγαίνουν ιστορικές εφημερίδες. Βγήκε η «Αυγή» η εφημερίδα του Κύρκου κάποτε και είπε ότι το σακίδιο είναι η μήτρα που μου λείπει. Δηλαδή; Τι θέλει να πει ο ποιητής; Ποιοι είναι αυτοί που έχουν αυτό το θράσος να μιλάνε έτσι για μια τέτοια προσπάθεια που κάνουμε; Και λέω ότι αυτοί ξέρετε ποιοι είναι; Αυτοί που πληρώνει ο ελληνικός λαός. Ξέρετε πόσο πήρε το παλιό κομματικό σύστημα το 2014; Ξέρετε;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ακριβώς όχι, ξέρω πάνω – κάτω.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ένα ποσό μπορείτε να μου πείτε;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι είναι γύρω στα 50.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όταν αυτά τα Κόμματα παίρνουν λεφτά από τις Τράπεζες και δεν τα γυρνάνε πίσω, παίρνουν λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό και παίρνουν και τα λεφτά που έπρεπε τα κανάλια να πληρώσουν στο δημόσιο Ταμείο το ξέρετε αυτό που κάνουν προεκλογικά.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Το ξέρω, παίρνουν δωρεάν χρόνο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πληρώνουν ένα τέλος συχνοτήτων.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ακριβώς.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και πήγαν τα Κόμματα και είπαν «μη πληρώσεις Μπόμπολα, μη πληρώσεις Κυριακού…»
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: «Αλλά θα μας δίνεις δωρεάν χρόνο». Τώρα έχω μια ερώτηση από έναν τηλεθεατή, σας το είπα και πριν. Το όνειρο του Σταύρου Θεοδωράκη είναι να γίνει Πρωθυπουργός;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Το έχετε σκεφτεί αυτό;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Το όνειρο του Σταύρου Θεοδωράκη είναι να γίνει η αφορμή να μπουν πολλοί δημιουργοί στο παιχνίδι, να μπουν δημιουργοί. Να μπουν οι άνθρωποι που έχουν δουλέψει, να αφήσει κάποιος την επιχείρησή του.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μετά από χρόνια πως θέλετε να σας αντιμετωπίζουν; Τι θα λένε; Ο Θεοδωράκης ήταν ένας καλός Πρωθυπουργός; Ένας καλός Υπουργός; Ένας καλός βουλευτής; Θα είστε υποψήφιος βουλευτής; Θα είστε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ένας καλός δημιουργός. Είπα ότι τα χρόνια του Θεοδωράκη στην πολιτική είναι μετρημένα, έχω δώσει ημερομηνία το ξέρεις. Εγώ στα 60 μου θα φύγω, θέλω να κάνω κι άλλα πράγματα στη ζωή μου. και εάν δεν φύγω, σημαίνει ότι έχω αποτύχει. Τι εννοώ δηλαδή; Ότι θέλω να μπω μπροστά για να γίνει αφορμή να μπουν κι άλλοι μπροστά, να μπορούν να πουν και το είπαν.
Στην Πάτρα ήμουν πάρα ευτυχής γιατί ήρθαν άνθρωποι που δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ άνθρωποι σοβαροί της Πάτρας, που δεν είχαν ασχοληθεί με την πολιτική και μου είπαν «αφού εσύ εγκατέλειψες τη ζωή σου, θα εγκαταλείψουμε κι εμείς τη ζωή μας και θα δώσουμε τον αγώνα αυτό». Οι δημιουργοί είναι οι μόνη μας σωτηρία. Οι δημιουργοί είναι αυτοί που μπορούν …
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Επανέρχομαι στο ερώτημα: τι θα ήθελες να κάνεις στην πολιτική; Συγνώμη παρασύρθηκα κι εγώ στον ενικό! Τι θα θέλατε να κάνετε στην πολιτική; Να γίνετε Υπουργός, να γίνετε Βουλευτής, να γίνετε Πρωθυπουργός; Αρχηγός πλειοψηφικού κόμματος;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δε θα γίνω Υπουργός. Και αυτό το έβαλα εξαρχής γιατί ξέρετε ότι η μεγάλη αγωνία των μικρότερων κομμάτων είναι τι θέση θα πάρει ο αρχηγός. Να πάρει Αντιπροεδρία, να πάρει μεγάλη Mercedes, να έχει τιμές, να λέμε ότι είναι Αντιπρόεδρος. Εγώ λοιπόν ξεκαθάρισα εξαρχής για μένα ότι εγώ δε μπαίνω σε μια κυβέρνηση. Στηρίζω προφανώς μια κυβέρνηση αν χρειαστεί..
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ή μπαίνει το Ποτάμι ή βάζετε άλλα στελέχη σας.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, μπαίνουν στελέχη. Και κυρίως δε μπαίνουν στελέχη. Έχουμε πάρει μια σπουδαία απόφαση στο Ποτάμι, ότι το Ποτάμι δε δημιουργήθηκε για να δημιουργήσει μια δεξαμενή κυβερνητικών στελεχών. Προφανώς θα υπάρχουν και στελέχη από το Ποτάμι, αλλά κυρίως δημιουργήθηκε για να γίνει ο δίαυλος, για να κυβερνήσει κάποια στιγμή η Εθνική Ελλάδος.
Θέλετε να σας πω κάτι; Θ’ ακουστεί και θα το σατιρίσουμε. Ένα παιχνίδι που κάνω μερικά βράδια, γιατί μ’ αρέσουν τ’ αρχεία και κρατώ χαρτιά και ομιλίες πολλών. Και λέω: Υπουργός Δικαιοσύνης αυτός; Γιατί όχι ο άλλος; Υπουργός Ανάπτυξης αυτός; Γιατί όχι ο άλλος;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Φτιάχνετε ομάδα δηλαδή.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι. Και έχω βρει, πιστέψτε με, δεν είναι της ώρας, θα το δείτε όμως προεκλογικά, έχω βρει διαλεχτούς Έλληνες οι οποίοι κάποιοι προέρχονται από την Αριστερά, κάποιοι προέρχονται από τη Φιλελεύθερη Παράταξη, οι οποίοι θα μπορούσαν πολύ πιο γρήγορα με πολύ μεγαλύτερη σταθερότητα να λύσουν τα προβλήματα της χώρας από τους υπαλλήλους του κομματικού συστήματος.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Έχω δυο απορίες και μάλιστα βλέπω ότι είναι μέσα και σε αρκετές ερωτήσεις των τηλεθεατών. Θα τις πω και τις δύο μία-μία όμως. Πρώτη απορία είναι: Αυτό που λέτε, να βρούμε τους καλούς Έλληνες, την Εθνική Ελλάδος, να βρούμε τους διαλεχτούς Έλληνες κι όλα αυτά, δεν είναι λίγο απολίτικο;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καθόλου.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτοί όλοι μόνο καλοί είναι; Δεν έχουν απόψεις για τα πράγματα με τα οποία συμφωνούμε ή διαφωνούμε, είναι τα σωστά ή τα λάθος;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ δεν είπα, προσέξτε, τις καλές ψυχές, δεν είπα τα καλά παιδιά, εγώ είπα τους αποτελεσματικούς.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, οι αποτελεσματικοί.. Μπορεί να είσαι αποτελεσματικός να διοικήσεις μια επιχείρηση, δε θα είναι το ίδιο πράγμα να διοικήσεις το Υπουργείο Ανάπτυξης απαραιτήτως δηλαδή.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Διάβασα μια συνέντευξη από ένα στέλεχος που θέλει να κυβερνήσει που είπε ότι «έχω μια πολύ μεγάλη εμπειρία από τους λαϊκούς αγώνες». Η εμπειρία για τους λαϊκούς αγώνες είναι πολύ καλό να γίνει Υπουργός Δημόσιας Τάξης.
Μέχρι εκεί προφανώς, γιατί ξέρεις πώς είναι οι διαδηλώσεις. Αλλά θα πας στο Υπουργείο Ανάπτυξης ή στο Υπουργείο Εμπορίου ή στο Υπουργείο Βιομηχανίας επειδή ξέρεις από λαϊκούς αγώνες; Όχι. Πρέπει λοιπόν να βρούμε και υπάρχουν αποθέματα στην ελληνική κοινωνία ικανών ανθρώπων, ανθρώπων που έχουν διοικήσει μικρά ή μεγάλα projects και που μπορεί αυτή η εμπειρία να είναι καθοριστική ώστε να σώσουν τμήματα της ελληνικής οικονομίας.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Η δεύτερη απορία μου: Ακούω συνεχώς από την αρχή της συζήτησής μας, αλλά σας έχω ακούσει και πριν, αυτή τη θεωρία, «τα παλιά κόμματα».. Αυτή η θεωρία περί παλιού, κομμάτων και ανθρώπων, και νέων μεταξύ των οποίων το Ποτάμι κι εσείς δεν είναι λίγο ισοπεδωτική; Δηλαδή εγώ ξέρω πολλούς παλιούς που είναι μια χαρά άνθρωποι, ξέρω πολλούς νέους που δεν τους δίνουν ούτε γράμμα να το πάνε στο περίπτερο. Θα πάρετε μαζί κάποιους από τους παλιούς;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είπα και πριν ότι υπάρχουν άνθρωποι από το παλιό σύστημα που έχουν κάνει προσπάθειες για τη χώρα και που είναι σύμμαχοι σε μια προσπάθεια. Το Ποτάμι όπως ξέρετε μιλάει για τη συνωμοσία του καλού. Ότι κάποιοι άνθρωποι και από το παλιό σύστημα και από το νέο σύστημα θα πρέπει να συνεργαστούν.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πέστε μου συγκεκριμένα, με Βουλευτές εν ενεργεία θα πάρετε να συνεργαστούν μαζί σας;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι εννοείτε;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εν ενεργεία, που είναι στη Βουλή, άνθρωποι ανεξάρτητοι.. .
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υποψήφιοι Βουλευτές;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι δυο ξεχωριστά πράγματα. Το ένα είναι η Βουλή. Η Βουλή πρέπει να γεμίσει από νέο κόσμο. προφανώς κάποιοι θα επανεκλεγούν. Στη Βουλή θέλουμε νέο κόσμο όμως, θέλουμε καινοτομία, θέλουμε καινούργια σκέψη, θέλουμε ανθρώπους..
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι νέους ηλικιακά απαραιτήτως..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι βέβαια, αλίμονο. Που σκέφτονται έξω από το παλιό κουτί. Η κυβέρνηση δε μπορεί να είναι στα χέρια νέων και άπειρων. Η κυβέρνηση θα είναι στα χέρια έμπειρων ανθρώπων. Όταν λέω έμπειροι, εννοώ και έμπειροι του πολιτισμού και έμπειροι της πολιτικής και έμπειροι των επιχειρήσεων.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ανακεφαλαιώνω: Οι υποψήφιοί σας λοιπόν Βουλευτές θα είναι όλοι καινούργιοι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν είπα αυτό. Είπα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των υποψηφίων Βουλευτών του Ποταμιού θα είναι νέα πρόσωπα που δε θα έχουν κομματικό παρελθόν.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εσείς θα είστε υποψήφιος;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Προφανώς θα είμαι υποψήφιος.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πού; Στα Χανιά;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν το ξέρω, μπορεί να πάω σε καμιά μονοεδρική..
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Καλό θα είναι. Γίνονται λοιπόν εκλογές, βγαίνουν οι περισσότεροι.. Μετά συνομιλείτε με όλους;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Το εκλογικό σύστημα αυτό που έχουμε και αν δεν αλλάξει, δίνει την απόλυτη προτεραιότητα στο πρώτο κόμμα.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Βεβαίως.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εάν το πρώτο κόμμα δε συμφωνήσει δε γίνεται κυβέρνηση. Το ξέρετε αυτό, εννοώ όταν μπαίνεις στην πολιτική και διεκδικείς έναν ρόλο ξέρεις ότι ο κανόνας είναι αυτός.. Με αυτόν τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο είσαι υποχρεωμένος να συζητήσεις με το ΣΥΡΙΖΑ εάν είναι πρώτο κόμμα ή με τη Νέα Δημοκρατία αν είναι πρώτο κόμμα. Και αυτό θα το σεβαστούμε.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα συνεννοηθείτε και με τους δύο δηλαδή.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, είναι υποχρέωσή μας να συνεννοηθούμε με τους δύο. Αυτή η λογική που λέει ότι εγώ έχω κλείσει και περιμένω κάποιον που κάποια στιγμή θα με βοηθήσει και θα τον βοηθήσω και θα γίνουμε κυβέρνηση, δεν υπάρχει για μας. Η υποχρέωσή μας είναι τη στιγμή που θ’ αποφασίσει ο ελληνικός λαός ότι είναι αυτός ο πρώτος, να δω εάν αυτός ο πρώτος πολιτεύεται για το καλό των πολλών. Αυτό είναι το θέμα, το καλό των πολλών. Έξω από συμφέροντα, έξω από συντεχνίες.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πάλι εδώ όμως σας βλέπω, μου λέτε συνεχώς, «τα παλιά κόμματα, το παλιό σύστημα που χρεοκόπησε την Ελλάδα» κτλ. και μετά λέτε «θα συνεννοηθώ με όποιον είναι πρώτος, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Νέα Δημοκρατία, πάω και τους βλέπω και κουβεντιάζω…».
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί δεν υπάρχει παρθενογένεση στην πολιτική. Δηλαδή τι θέλετε να πω;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Συνεπώς γιατί λέτε «το παλιό σύστημα» τότε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το παλιό σύστημα αναφέρεται στους μηχανισμούς. Εμείς θα προσπαθήσουμε να νικήσουμε το μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, το μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, το μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας. Ένα δυνατό Ποτάμι, ένα Ποτάμι διψήφιο, ένα Ποτάμι 3η καθαρά δύναμη της χώρας όπως εμφανίζεται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, θα είναι η αρχή για να βρούμε συμμάχους και στα άλλα κόμματα.
Όχι να τους πάρουμε μαζί μας αλλά να πούμε ότι «παιδιά προσέξτε, επιβραβεύθηκε μετά από ένα χρόνο πορείας μια καινούργια πολιτική με αυτό τον άξονα, δε θα πρέπει κι εσείς να κάνετε κάποιες υποχωρήσεις; Δε θα πρέπει ν’ αφήσετε τον παλαιοκομματισμό σας στην άκρη; το λαϊκισμό σας; Να καταργήσουμε τους κομματικούς στρατούς στα Πανεπιστήμια, στο Συνδικάτο Να φύγουμε μέσα απ’ αυτά τα στερεότυπα.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Έκαναν όμως μια δήλωση τα Πανεπιστήμια που εξέπληξε πολύ κόσμο. είπαν ότι αν υπήρχαν κομματικές νεολαίες το ’73 δε θα είχε γίνει το Πολυτεχνείο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί, έχετε κάποια αμφιβολία;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μα υπήρχαν κομματικές νεολαίες τότε..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είπα αυτό, είπα κομματικές νεολαίες ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Οι σημερινές αν υπήρχαν τότε..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ήμουν ξεκάθαρος.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτό δεν το κατάλαβα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και είπα και το επαναλαμβάνω και το ξέρει όλος ο κόσμος, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμφωνούσαν έστω και την ημερομηνία της εξέγερσης; Δε θα συμφωνούσαν, ο καθένας θα έβλεπε μια δική του ημερομηνία. Ήθελα να πω ξεκάθαρα λοιπόν ότι είναι τόσο τυφλωμένα τα κόμματα για το κομματικό τους συμφέρον που ακόμα και τις μεγάλες εξεγέρσεις θα τις έβλεπαν πίσω απ’ αυτό το πρίσμα.
Είναι φανερό, το ξέρουμε. Και άλλωστε το αποδεικνύουν καθημερινά, υπάρχει μια αδυναμία συνεννόησης στα πράγματα που είναι λογικά για την κοινωνία. Και η ευθύνη εδώ δε βαρύνει το ΣΥΡΙΖΑ. Τους βαρύνει όλους. Την ίδια αδυναμία συνεννόησης είχε δείξει ο Παπανδρέου με τον Καραμανλή. Ο Καραμανλής με το Σημίτη. Ο Σαμαράς με τον Παπανδρέου.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ο Μητσοτάκης με τον παλιό Παπανδρέου, όλοι, ναι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για να μη φτάσουμε μέχρι εκεί.. Και όλοι έλεγαν «εγώ έχω τη λύση, εμπιστεύσου με κι έχω τη λύση». Και είδαμε και διαψεύδεται κάθε φορά ότι δεν έχεις τη λύση φίλε. Η λύση δε βρίσκεται στο κεφάλι ενός, βρίσκεται στην προσπάθεια των πολλών.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτό δεν είναι μια λίγο ουτοπική προσέγγιση της πολιτικής; Γιατί αν ας πούμε είναι όλο να είμαστε σε μια συνεννόηση, γιατί να έχουμε διαφορετικά κόμματα; Θα μπορούσα να σας πάω τη λογική μέχρι τέλους. Δηλαδή αν είναι όλοι να συνεννοούμαστε, γιατί λέμε «είναι παλιοί, είναι ξεχασμένοι, φταίνε» κι όλα αυτά τα πράγματα;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η πολιτική δεν είναι σούπα. Δεν είναι ότι «παιδιά είμαστε καλοί, να μπούμε μέσα οι καλοί και ν’ αφήσουμε τους κακούς απ’ έξω. Δε θα μείνει κανείς απ’ έξω, όλοι θα θεωρήσουν τον εαυτό τους καλό. Δεν είναι εκεί το ζήτημα. Το κάθε κίνημα, το κάθε κόμμα, έχει αρχές. Έχει θέσεις. Το θέμα είναι να προτάξουμε τα σημαντικά και να παραμερίσουμε κάποια άλλα πράγματα.
Και λέω ότι το κύριο που πρέπει να παραμερίσει το παλιό πολιτικό σύστημα είναι ο κομματισμός της δημόσιας ζωής. Οι κυβερνητικές επιλογές δε μπορεί να είναι σε σχέση με τα κόμματα. Είδατε τις λίστες που συνέχεια διαρρέουν σε σχέση με το ποιους μπορεί να χρησιμοποιήσει χτες ο Σαμαράς, αύριο ο Τσίπρας;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, αυτό το παιχνίδι ήταν λίγο κακόγουστο μεν…
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι συνέχεια τα παιδιά του κομματικού σωλήνα, του μεν κομματικού σωλήνα ή του δε. Δεν είναι αυτοί όμως που έχουν τις λύσεις. Τις λύσεις τις έχει η ελληνική κοινωνία. Εγώ το πιστεύω και το λέω αναλαμβάνοντας το κόστος αυτής της κουβέντας, ότι προεκλογικά εμείς θα πούμε ποιοι μπορούν να κυβερνήσουν αυτό τον τόπο.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Να πάω σε κάτι πιο προσωπικό γιατί νομίζω κάναμε το γύρο μας τον πολιτικό. Έχετε μετανιώσει τους 9 μήνες αυτούς για την προσπάθεια που αναλάβατε ποτέ; Υπήρξαν δύσκολες στιγμές;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, να έχω μετανιώσει όχι. Αλλά υπάρχουν στιγμές που είμαι το βράδυ και λέω «ωραία, αύριο θα ξυπνήσω το πρωί να πάω να κάνω ένα θέμα και μετά λέω «τι λέω, δεν υπάρχει πια ντοκιμαντέρ, δεν υπάρχουν πια «Πρωταγωνιστές», υπάρχει η πολιτική.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σας έχει λείψει η δημοσιογραφία, η τηλεόραση; Η τηλεόραση ίσως όχι πολύ γιατί σας βλέπω συχνά στην τηλεόραση οπότε δε νομίζω. Αλλά σας έχει λείψει η δημοσιογραφία ή όχι;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κάνω σχέδια. Δηλαδή κάποια στιγμή είπα, όταν φύγω, στα 60, θ’ αρχίσω να κάνω τα δικά μου ντοκιμαντέρ.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Συνεπώς θα υπάρξει μια επιστροφή μετά.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι: Ξέρετε ότι πηγαίνω συνέχεια αποστολές. Τον πρώτο καιρό έπιανα τον εαυτό μου, σηκωνόταν το πρωί με άγχος να φορτίσει τις μπαταρίες από τις κάμερες. Θεωρούσα ότι πάω εκεί να γυρίσω επεισόδιο.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εδώ ολοκληρώθηκε η πρώτη εμφάνιση του Σταύρου Θεοδωράκη στην «Ανατροπή» μετά από 9 μήνες πολιτική αρχηγίας. Κύηση κανονική ήταν, 9 μήνες.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ξέρετε τι ήθελα να πω; Γιατί το είπα και σε κάποιους φίλους χτες το απόγευμα στο δρόμο, ότι η χώρα δε θα καταστραφεί απ’ αυτούς που κάνουν το κακό ή το παράλογο, η χώρα θα καταστραφεί εάν δεν αντισταθούμε στο κακό και το παράλογο. Δηλαδή κάποιοι μου λένε «γιατί το αποφάσισες;». Το αποφάσισα γι’ αυτό, για να δώσω μια ευκαιρία στον κόσμο ν’ αντισταθεί στο κακό που είναι η σημερινή κυβέρνηση και στο παράλογο, που εμφανίζεται να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Δημοσιεύουμε τους αριθμούς κυκλοφορίας των οχημάτων - μηχανημάτων που αγοράστηκαν για την Υπηρεσία Καθαριότητας επί Δημαρχίας Γιάννη Αναγνώστου

Συγκεκριμένα, ο στόλος των μηχανημάτων για την Υπηρεσία Καθαριότητας που προμηθεύτηκε η δημοτική αρχή επί δημαρχίας Γιάννη Αναγνώστου είναι ...