Με μισόλογα και αμήχανες «διευκρινίσεις» προσπάθησαν να γλυκάνουν το πικρό χάπι του πολυνομοσχεδίου που υπερψηφίστηκε από την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής (την Τετάρτη η ψήφιση στην Ολομέλεια), τόσο ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος όσο και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Δίνοντας μια σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα οι δυο υπουργοί, προσπάθησαν να περιγράψουν μια πραγματικότητα τελείως διαφορετική από τα... προφανή, υποβαθμίζοντας τις τραγικές κοινωνικές συνέπειες του πολυνομοσχεδίου, μη επικαλούμενοι ωστόσο, τίποτε περισσότερο από τις «καλές προσωπικές τους προθέσεις».
Ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφερόμενος στην κατάργηση σχολών μίλησε για εξορθολογικοποίηση ειδικοτήτων που αλληλοκαλύπτονται ενώ ο κ. Γεωργιάδης υποσχέθηκε πως «δεν πρόκειται να γίνει καμιά απόλυση από τους μετακινούμενους, καθώς οι ανάγκες στον χώρο της υγείας είναι πολύ μεγαλύτερες», παίρνοντας ως δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να καλύψει αυτές τις ανάγκες, κάτι για το οποίο όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να πειστεί η κοινωνία, μετά από μια σειρά ετών πολιτικών που ξεπερνούν την βαρβαρότητα.
Το ναυάγιο και οι «Ταλιμπάν της ΚΕΔΕ»
Απέναντί της όμως η Κυβέρνηση έχει και την ΚΕΔΕ, που όπως δηλώνει, δεν θα διστάσει να οδηγήσει τη χώρα ακόμη και σε πρόωρες δημοτικές εκλογές αν δεν αφαιρεθούν από το πολυνομοσχέδιο διατάξεις οι οποίες, με το πρόσχημα του νοικοκυρέματος, βάζουν μια θηλιά στο λαιμό κάθε δημοτικής αρχής, αφαιρώντας της και το τελευταίο εναπομείναν ίχνος αυτοτέλειάς της, ενώ αντιμετωπίζουν κάθε αιρετό τοπικό άρχοντα ως εξ ορισμού απατεώνα που «απλώς» θα καλείται κάθε φορά να αποδεικνύει την αθωότητά του.
Βασικό σημείο το οποίο αποτέλεσε κυριολεκτικά κόκκινο πανί για τους Δημάρχους ήταν η πρόβλεψη του πολυνομοσχεδίου βάσει της οποίας «ασκείται πειθαρχική δίωξη σε βάρος τους, όποτε δεν τηρούνται οι προϋπολογισμοί», κάτι το οποίο εν αρχή δείχνει λογικό, σε μια χώρα ωστόσο η οποία ζει υπό το καθεστώς απίστευτων κοινωνικών πιέσεων όσον αφορά τις ανάγκες των εξαθλιωμένων μικροκοινωνιών, κάτι τέτοιο, όχι μόνο δεν θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο της διαφθοράς κάτι στο οποίο υποτίθεται πως αποσκοπεί η κυβέρνηση, αλλά και θα αφαιρέσει κάθε κοινωνικό ρόλο των Δήμων, αφού ένας τόσο ασφυκτικός οικονομικός έλεγχος, δεν μπορεί να επιτρέψει σε αυτούς την παραμικρή δράση η οποία δεν «συνάδει» με τις επιθυμίες της κεντρικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, μετά από τρεις περίπου ώρες συζητήσεων στο υπουργείο Οικονομικών, των εκπροσώπων της ΚΕΔΕ με τους Στουρνάρα, Μητσοτάκη και Μιχελάκη, όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω στο συγκεκριμένο ζήτημα, προφανώς αμφισβητώντας την εκπεφρασμένη απόφαση της ΚΕΔΕ να προχωρήσει σε μαζικές παραιτήσεις δημάρχων. Τα αίματα, μάλιστα άναψαν όταν δήμαρχος που συμμετείχε στη σύσκεψη αποχώρησε εκνευρισμένος λέγοντας: «Δεν μπορώ να δεχθώ να μιλούν αιρετοί με τον υπάλληλο του υπουργού και να μας λέει Ταλιμπάν».
Άλλο αίτημα που προτάχθηκε από τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, ήταν να μην υπάρξουν άλλες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ, δηλαδή το Παρατηρητήριο να μην ελέγχει εκ των προτέρων τους προϋπολογισμούς των Δήμων, κάτι που ο υπουργός Οικονομικών είπε πως «θα εξετάσει», ενώ ταυτόχρονα δεσμεύτηκε πως «δεν θα υπάρξει νέο κύμα διαθεσιμοτήτων κατά το προσεχές διάστημα», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τις λέξεις «προσεχές διάστημα».
Σε μια προσπάθεια να βρεθεί κάποιος κοινός τόπος, η ΚΕΔΕ πρότεινε την μετακίνηση του 80% των Δημοτικών Αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. με αντικείμενο ωστόσο την είσπραξη φόρων αρμοδιότητας Δήμων.
Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση κατέστησε σαφές πως η απόφαση της διαθεσιμότητας των σχολικών φυλάκων είναι ήδη ειλημμένη και δεν πρόκειται να αλλάξει, ωστόσο διαβεβαίωσε πως η πρόβλεψη αυτή δεν θα θίξει τις καθαρίστριες των σχολείων.
Αύριο, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με τη γενική απεργία και θα κορυφωθούν την Τετάρτη, ημέρα ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου