Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Άλαλα τα χείλη των αιρετών για το «σκαρφάλωμα» της πόλης στον Υμηττό - Συμφωνούν όλοι στο να διεκδικήσει ο δήμος μας 38.000 τ.μ δασική γη ώστε να επεκταθεί η πόλη;


Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 7/7/2022, μας έδωσε ένα πολύ ξεκάθαρο δείγμα σχετικά με την αντίληψη που υπάρχει στο «πολιτικό προσωπικό» της πόλης όσον αφορά τα θέματα του Υμηττού. Πρώτο θέμα συζήτησης στην ημερήσια διάταξη ήταν οι ενστάσεις που θα κατατεθούν εκ μέρους του Δήμου Ηλιούπολης επί των δασικών χαρτών. Και ενώ εμείς θεωρούμε πως το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, στο Δημοτικό Συμβούλιο αντιμετωπίστηκε ως μία τυπική ενημέρωση επί τεχνικών θεμάτων.
Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Η διευθύντρια της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου κ. Καλαβρυτινού, ενημέρωσε το Δ.Σ. για τις λεπτομέρειες της τεχνικής έκθεσης η οποία αναφέρεται στις εκτάσεις και περιπτώσεις που ο Δήμος θα αιτηθεί να εξαιρεθούν από τους δασικούς χάρτες. Συγκεκριμένα πρόκειται για το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμάτων και το Πάρκινγκ των οχημάτων του Δήμου στα σύνορα Ηλιούπολης- Αργυρούπολης, το Δ’ Κέντρο Αθλητικών Εγκαταστάσεων στην ίδια περιοχή, έκταση αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή της ΔΙΑΝΑ, διαπλατύνσεις περιμετρικών οδών της πόλης που συνορεύουν με το βουνό και εξαιρέσεις οικοδομικών τεμαχίων εντός του δασικού χώρου που περιέχουν αυθαίρετα κτίσματα ιδιωτών. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει μία επιπλέον έκταση δασικού χώρου δίπλα από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, με σκοπό να κατασκευαστούν κερκίδες και πάρκινγκ επισκεπτών. Αν αθροίσουμε τις εν λόγω εκτάσεις, φτάνουμε σε μία συνολική έκταση περίπου 38.000 τ.μ. δασική γης η οποία διεκδικείται ώστε να επεκταθεί η πόλη!

Μελανό σημείο στην όλη υπόθεση, είναι τα «ανοιχτά οικοδομικά τετράγωνα». Πρόκειται για αυθαίρετες κατοικίες εντός του δασικού χώρου, όπου οι ιδιοκτήτες τους αιτούνται εξαίρεση από τους δασικούς χάρτες μέσω της τεχνικής έκθεσης, με κίνδυνο να αποκτήσουν στο μέλλον τα ίδια δικαιώματα δόμησης με την απέναντι πλευρά του δρόμου όπου υπάρχουν πολυόροφες πολυκατοικίες.

Το παράλογο και εξωφρενικό στη συγκεκριμένη διαδικασία, δεν είναι ότι η Τεχνική Υπηρεσία ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ώστε αυτό με τη σειρά του να εγκρίνει και να δώσει την πολιτική κατεύθυνση ως προς το τι στο καλό θέλουμε να κάνουμε σαν πόλη σε σχέση με τον Υμηττό. Το παράλογο και εξωφρενικό είναι ότι για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, την πολιτική απόφαση την έλαβαν οι τεχνικές και νομικές υπηρεσίες του Δήμου, φυσικά ερήμην της τοπικής κοινωνίας, με τους δημοτικούς συμβούλους να αποδέχονται τη γνωμοδότηση των υπηρεσιών ως αυθεντία (με εξαίρεση την κ. Τασούλα Τσατσούλη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η οποία εξέφρασε την έντονη διαφωνία της).

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε ότι η κ. Καλαβρυτινού παρουσίασε μία τεχνική έκθεση βασισμένη σε μία εντελώς τεχνοκρατική αντίληψη, χωρίς καμία ευαισθησία για την προστασία του βουνού. Και αναρωτιόμαστε: η έκθεση κάποιων τεχνοκρατών υπαλλήλων οι οποίοι στηρίζουν τις μελέτες τους σε «πολεοδομικές προδιαγραφές» υπερισχύει των πολιτικών αποφάσεων και της τοπικής κοινωνίας; πώς είναι δυνατόν το δημοτικό συμβούλιο απλά να αποδέχτηκε τυφλά μία «τεχνική έκθεση» που διαμορφώνει στην ουσία την κουλτούρα της πόλης μας για τον τρόπο που θα «φερθούμε» στο βουνό; Αν για κάθε «λάθος» που υφίσταται λόγω εγκαταστάσεων που βρίσκονται πάνω από την οριακή γραμμή του δάσους διορθώνουμε το δασικό χάρτη, μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο συρρίκνωσης του βουνού.

Εν μέσω λοιπόν δασικών πυρκαγιών και ενώ το κεντρικό κράτος αρνείται διαχρονικά να θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο όπου στα καμμένα δε θα επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί απολύτως καμία δραστηριότητα, φαίνεται ότι ακόμα και η τοπική αυτοδιοίκηση, τουλάχιστον πέριξ του Υμηττού, αδιαφορεί να προστατέψει τον τόπο μας τουλάχιστον σε θέματα που αφορούν τις απειλές που δέχεται από την κάθε είδους ανάπτυξη. Με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται η προστασία του όρους και ανοίγει ένας επικίνδυνος δρόμος για μελλοντικές επιβλαβείς ή καταστροφικές εξελίξεις σε σχέση με τα όρια ή ακόμα και την επιβίωση του οικοσυστήματος.

Αν σε όλα αυτά συμπεριλάβουμε τις εξελίξεις με το νέο υποβαθμισμένο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού, το οποίο εκτός των άλλων διευκολύνει τις νομιμοποιήσεις των αυθαίρετων οικισμών, το μέλλον για το όρος προβλέπεται ζοφερό.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Δημοσιεύουμε τους αριθμούς κυκλοφορίας των οχημάτων - μηχανημάτων που αγοράστηκαν για την Υπηρεσία Καθαριότητας επί Δημαρχίας Γιάννη Αναγνώστου

Συγκεκριμένα, ο στόλος των μηχανημάτων για την Υπηρεσία Καθαριότητας που προμηθεύτηκε η δημοτική αρχή επί δημαρχίας Γιάννη Αναγνώστου είναι ...