Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024

Υπόθεση «Αμαρυλλίς»: Αθωωτική η εισαγγελική πρόταση για το sex trafficking



Όλα ωραία και καλά τα είδε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας, Αλεξάνδρα Κοσμά, που εκδικάζει την υπόθεση του κυκλώματος sex trafficking με την κωδική ονομασία «Αμαρυλλίς». Η πρότασή της ήταν αθωωτική καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό της, από τα όσα σοκαριστικά κατήγγειλαν οι 11 από τις 51 συνολικά κοπέλες που είχαν εντοπιστεί σε οίκους ανοχής κατηγορουμένων και όσα ανέφεραν στις απολογίες τους οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι, «προέκυψε με βεβαιότητα πως οι συνθήκες διαβίωσης τους ήταν καλές».Δηλαδή η εισαγγελέας , που προφανώς καλύφτηκε από τις εξηγήσεις των βασικών κατηγορουμένων, καθώς δεν τους απηύθυνε κανένα διευκρινιστικό ερώτημα κατά τη διάρκεια των απολογιών τους, δεν διαπίστωσε πουθενά εξαναγκασμό σε βάρος των φερόμενων ως θυμάτων αλλά ούτε κι επιβολή στην σεξ εργασία.



Όσον αφορά τα πρόστιμα τα οποία τα θύματα ανέφεραν ότι τους επιβάλλονταν ως μέτρο πίεσης κι εξαναγκασμού, η εισαγγελέας έκρινε πως «δεν ήταν υπαρκτά» ενώ ως βασικό επιχείρημα του απαλλακτικού σκεπτικού ήταν το ότι «οι γυναίκες αυτές ήσαν έτοιμες από καιρό να έρθουν στην Ελλάδα και να δουλέψουν σαν εκδιδόμενες. Όλες γνώριζαν τι δουλειά θα έκαναν».

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό της η κ. Εισαγγελέας ανέφερε πως «το ενδεχόμενο να είναι ψευδείς οι καταθέσεις, είναι εξαιρετικά πιθανό» καθώς, μεταξύ άλλων, έκρινε πως τα θύματα «γνώριζαν πως θα παρακρατηθούν τα διαβατήρια τους και το δέχτηκαν».

Κατέληξε έτσι στο πως δεν προκύπτουν οι κατηγορίες της εμπορίας ανθρώπων, της εγκληματικής οργάνωσης ή ακόμα και το κακούργημα του ξεπλύματος των κερδών που αποκόμισαν οι δύο φερόμενες ως εγκληματικές οργανώσεις, για κανέναν από τους 25 κατηγορουμένους. Εισηγήθηκε ενοχή μόνο για τις κατηγορίες της κατοχής και χρήσης ναρκωτικών ουσιών για έναν κατηγορούμενο και παράνομη οπλοκατοχή για έναν ακόμη.

Πενήντα χρόνια εκδιδόμενη

Νωρίτερα, στην απολογία της η εκ των βασικών κατηγορουμένων, που φέρεται ως ηγετικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης, η αποκαλούμενη ως «Μαρίνα» υποστήριξε:

«Πενήντα και πλέον χρόνια εργάζομαι σαν εκδιδόμενη» αναφέροντας και πως από τη σκληρή δουλειά της όλα αυτά τα χρόνια στο χώρο της σεξ εργασίας κατάφερε να αποκτήσει πάνω από 20 ακίνητα τα οποία εκμεταλλεύεται μισθώνοντας τα. Κάποια εξ αυτών είναι μισθωμένα σε πρόσωπα που τα λειτουργούν ως οίκους ανοχής. Μεταξύ των μισθωμένων κτιρίων είναι και οι οίκοι ανοχής στην Φώκαιας 25 -27 και Φυλής 84 – 86. Και οι τέσσερις αυτοί οίκοι ανοχής εμπεριέχονται στο δίκτυο των σπιτιών που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα για να εκδίδει τα φερόμενα θύματα.

«Συνεχίζω και δουλεύω μετά από πολλά χρόνια. Έχω κρατήσει κάποιους πελάτες. Είναι μοναχικοί άνθρωποι και βγαίνουμε για καφέ και μιλάμε», συνέχισε στην απολογία της η «Μαρίνα», θέλοντας να δικαιολογήσει τις κινητές συσκευές που βρέθηκαν στην κατοχή της. Ενώ ερωτώμενη στο αν γνωρίζει τους υπόλοιπους προφυλακισμένους κατηγορούμενους, ανέφερε πως ο «Παπι» είναι ο σύντροφός της για σχεδόν 10 χρόνια και πως η «Ειρήνη» και ο Β.Κ. έχουν νοικιάσει ένα από τα σπίτια της και διαμένουν εκεί, στην περιοχή της Γλυφάδας.

Ωστόσο την «Ειρήνη», σύντροφο του Β.Κ. η «Μαρίνα» τη γνώριζε ούσα αντιπρόεδρος του σωματείου εκδιδόμενων προσώπων Ελλάδος καθώς η πρώτη ασκεί το επάγγελμα της σεξ εργάτριας ήδη από ηλικία 16ετων και πήγαινε στην μεγάλη Ματρόνα όταν χρειαζόταν βοήθεια, ή ακόμα και συμβουλές.
«Εγώ απλά έπαιρνα τα ενοίκια»

Σήμερα η δικάσιμος ξεκίνησε με τις απολογίες του «Παπι», ο οποίος ανέφερε πως «η σύντροφος του Μαρίνα μισθώνει τους οίκους ανοχής» υποστηρίζοντας ότι εκείνος ενεπλάκη στις δουλειές, ως ο άνθρωπος που πήγαινε και έκανε τη συλλογή από τα μισθώματα κάθε εβδομάδα για λογαριασμό της συντρόφου του. Επίσης επειδή «πιάνουν» τα χέρια του αναλάμβανε να κάνει εργασίες στα κτίρια για εξοικονόμηση πόρων της «Μαρίνας».

«Εξυπηρετούσα τα κορίτσια να στείλουν τα λεφτά στην Κολομβία», είπε ο «Παπι», προσπαθώντας να δείξει για ποιο λόγο οι κοπέλες ήταν φιλικές μαζί του και είχε αναπτύξει σχέσεις. Αναφέρθηκε επίσης στο όνομα μιας γυναίκας υπηκόου Κολομβίας, την οποία μάλιστα κατέδειξε και ως «εγκέφαλο» του κυκλώματος. «Η Πάολα είχε αναλάβει τους οίκους ανοχής» […] «Το Γενάρη γνώρισα την Πάολα που έφερνε τις κοπέλες από την Κολομβία. Είδε ότι είμαι εκεί και κάνω εργασίες στους οίκους ανοχής» και του ζήτησε να συνεργαστούν προσφέροντας του μάλιστα και μισθό.

Όσον αφορά στα διαβατήρια, που σύμφωνα με τις καταθέσεις κάποια εκ των φερόμενων θυμάτων, έδωσαν στον «Παπι», ο ίδιος είπε πως «το διαβατήριό της η κοπέλα μου το έδωσε για να πάω σε ένα δικηγόρο και να προσπαθήσω μήπως γίνει κάτι και κάτσει παραπάνω».

«Καμία ερώτηση»

Καθ’ όλη τη διαδικασία είναι αξιοπερίεργο και πρέπει να τονιστεί πως από την πλευρά της η εισαγγελέας της έδρας, υπήρξε παρούσα σε μόνο δύο σημεία της όλης δίκης.

Το πρώτο ήταν το περιστατικό όπου χωρίς λόγο κι αιτία κατάσχεσε ένα από τα σκίτσα του σκιτσογράφου Παναγιώτη Μητσομπόνου στις πρώτες κιόλας δικασίμους.

Από τότε και μέχρι τώρα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν κατάφερε να βρει μια ερώτηση να κάνει σε κάποιους από τους βασικούς κατηγορούμενους του φερόμενου κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων. Όσες φορές και αν η πρόεδρος της απευθύνθηκε, εκείνη δεν είχε «καμία ερώτηση» να υποβάλλει στους βασικούς κατηγορούμενους της υπόθεσης.


ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ: Δεν θεωρούμε πως η πρόταση της εισαγγελέως κα Αλεξάνδρας Κοσμά θα οδηγήσει σε αθωωτική απόφαση , αλλά ακόμα και εάν αυτό συμβεί έχουν γνώση "οι φύλακες"! 

Διαβάστε επίσης: 
Στο σκαμνί 8 για κακουργήματα της Greek Mafia

Εμείς ως τοπικό ΜΜΕ με ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ απόψεις δεν "πάμε και όπου βγει"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Τάσος Ευσταθίου: Θα πρέπει να καταλάβουν οι διοικούντες ότι οφείλουν να είναι κοντά στα προβλήματα του πολίτη και να τους αντιμετωπίζουν όλους το ίδιο

Μετά λύπης μου αναγκάζομαι να αναφερθώ σε ένα γεγονός όπου μια συμπολίτισσά μας, η οποία έχει αναπηρία 80% λόγω καρκίνου, επισκέφθηκε το Δημ...