Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος
Επιτάχυνση των διαβουλεύσεων με την τρόικα ώστε από τη μεταμνημονιακή εξίσωση να εξαλειφθεί ο παράγων «αξιολόγηση» επιδιώκει η δικομματική, καθώς πλέον ο χρόνος κυλά αντίστροφα.
Μετά από τα μη ενθαρρυντικά μηνύματα του Βερολίνου, που χθες έσπευσε να διαψεύσει ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ Χαρδούβελη και Σόιμπλε για την «επόμενη ημέρα» (σ.σ. έστω κι αν ο έλληνας υπουργός ουδέποτε μίλησε για συμφωνία), οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος καλούνται να επιταχύνουν καθώς ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος της κυβέρνησης. Άλλωστε, επισπεύδουσα σε αυτή τη διαδικασία είναι η Αθήνα και όχι το ΔΝΤ ή η Ευρωζώνη και, συνεπώς, είναι η ελληνική πλευρά που θέλει να αφαιρέσει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης προβλήματα ώστε να επικεντρωθεί στη διαπραγμάτευση για την επόμενη ημέρα.
Σαμαράς και Βενιζέλος χαρτογράφησαν χθες, στην τρίωρη συνάντησή τους, τα επόμενα βήματα, με στόχο την επιστροφή της τρόικας περί τις 10 Νοεμβρίου και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν το Εurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Η Αθήνα, που άκουσε με ικανοποίηση χθες το ΔΝΤ να στέκεται αρωγός στη θέση για αποφυγή μείωσης των μισθών και των συντάξεων, προσέρχεται στην τελική διαπραγμάτευση με δύο όχι, σε ασφαλιστικό και ομαδικές απολύσεις ενώ αναζητά σημείο επαφής για το Δημόσιο και τα υπόλοιπα εργασιακά – συνδικαλιστικά θέματα.
Το σημείο επαφής αναζητείται, σε πρώτη φάση, στο εσωτερικό της δικομματικής όπου οι εκλογικές τακτικές αλλά και η ένταση περισσεύουν. Έτσι, χθες, Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν τα θέματα του μισθολογίου στο Δημόσιο και του συνδικαλιστικού νόμου να συζητηθούν, σήμερα κιόλας, σε σύσκεψη υπό το Δημ. Σταμάτη με τη συμμετοχή και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έχουν επιφορτιστεί με την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Πρωτόπαπας, Πιερακάκης και Κουτρουμάνης αναμένεται να διαβούν το κατώφλι του Μαξίμου προκειμένου να αναζητήσουν πολιτική λύση, συμβατή ωστόσο με τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, καθώς, προφανώς, οι δίαυλοι επικοινωνίας της Χαριλάου Τρικούπη με τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Απασχόλησης έχουν κοπεί.
Κατά πληροφορίες, και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, ο Γκ. Χαρδούβελης θα αποστείλει στην τρόικα τις ελληνικές θέσεις για τα ανοικτά κεφάλαια (πλην ασφαλιστικού, εργασιακών, μισθολογίου και απολύσεων στο Δημόσιο είναι και το ζήτημα του ΦΠΑ) ώστε αφενός να εξασφαλιστεί η επιστροφή της τρόικας, αφετέρου δε η παραμονή της στην Ελλάδα να είναι κατά το δυνατόν σύντομη.
Η κυβέρνηση εισέρχεται σε μία διακεκαυμένη ζώνη 40 – 50 ημερών, εντός των οποίων θα κριθούν τα πάντα και, κυρίως, οι όροι υπό τους οποίους τα δύο κόμματα θα προσέλθουν στην κοινοβουλευτική μάχη για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και, αν απαιτηθεί, στις κάλπες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου