Η απόφαση της Νορβηγίας να στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό ανατρέπει την πολιτική της χώρας από τη δεκαετία του 1950 - Η Βόρεια Μακεδονία, που επίσης στέλνει στρατιωτική βοήθεια, εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Μάρτιο του 2020 και αποτελεί το 30ό και νεότερο μέλος της Βορειοατλαντικής ΣυμμαχίαςΕμπλουτίζεται ο κατάλογος των χωρών της Δύσης που στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, γεγονός που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στο ΝΑΤΟ. Μετά τις ιστορικές κινήσεις Γερμανίας και Σουηδίας, που η πρώτη έστειλε ενισχύσεις παρά το γενικό απαγορευτικό και η δεύτερη για πρώτη φορά μετά το 1939 απέστειλε στρατιωτικό εξοπλισμό, τώρα και η νορβηγική κυβέρνηση θα στείλει όπλα.
Είναι η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που προχωρά σε αυτή την κίνηση μετά τη ρωσική εισβολή.
Η απόφαση ανατρέπει τη νορβηγική πολιτική από τη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με την οποία δεν αποστέλλονται όπλα σε χώρες εκτός αυτών του ΝΑΤΟ που βρίσκονται σε πόλεμο ή σε κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης.
Η Φινλανδία, από την πλευρά της, θα προωθήσει 2.500 τουφέκια, 150.000 φυσίγγια, 1.500 αντιαρματικά όπλα και 70.000 πακέτα τροφίμων στην Ουκρανία.
Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε, την ίδια στιγμή, ότι θα δωρίσει στρατιωτικό εξοπλισμό και υλικό στην Ουκρανία, συμμετέχοντας, με τον τρόπο αυτό, στην υποστήριξη των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των εταίρων της ΕΕ προς τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.
Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρεται ότι το είδος του αμυντικού υλικού που θα χορηγηθεί στην Ουκρανία είναι σύμφωνο με τα αιτήματα της τελευταίας.
Η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Μάρτιο του 2020 και αποτελεί το 30ό και νεότερο μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Στο μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας κάλεσε σήμερα τους πολίτες της χώρας που βρίσκονται στη Ρωσία να την εγκαταλείψουν.
«Καλούμε τους πολίτες της χώρας μας να εγκαταλείψουν τη Ρωσία αμέσως μέσω των επιλογών εμπορικών ταξιδιών που είναι ακόμα διαθέσιμες, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να διακοπούν όλες οι αεροπορικές συνδέσεις από και προς τη Ρωσία» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.
Την ώρα που οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις μάχονται με όσα μέσα διαθέτουν έναντι της ρωσικής εισβολής η Δύση αποφάσισε να ενισχύσει με οπλισμό την ουκρανική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να κρατηθεί όρθιο το Κίεβο. Όπως έγινε γνωστό η πολωνική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει στην Ουκρανία 3.000 αντιαρματικά ενώ τον ίδιο δρόμο αποφάσισε να ακολουθήσει και η Γερμανία.
Πιο συγκεκριμένα το απόγευμα του Σαββάτου η Καγκελαρία αποφάσισε την έγκριση παράδοσης 1.000 αντιαρματικών και 500 πυραύλων Stinger . «Η ρωσική επίθεση σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να στηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της εναντίον του στρατού εισβολής του Πούτιν. Γι' αυτό παραδίδουμε 1000 αντιαρματικά και 500 πυραύλους Stinger στους φίλους μας στην Ουκρανία», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με ανάρτησή του στο Twitter.
Η κίνηση αυτή του Βερολίνου έρχεται ενώ το ΝΑΤΟ καλεί τις χώρες-μέλη να παράσχουν ουσιαστική αρωγή στην Ουκρανία, την ώρα που ο πόλεμος μαίνεται και η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση αποδεικνύεται ευρείας κλίμακας. Οπλισμό στο Κίεβο πρόκειται να στείλει και η Ολλανδία. Συγκεκριμένα το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την αποστολή αντιαρματικών όπλων ενώ θα προμηθεύσει την Ολλανδία με 50 αντιαρματικά όπλα Panzerfaust-3 και 400 ρουκέτες.
Η Ολλανδία εξετάζει επίσης από κοινού με τη Γερμανία την αποστολή ενός συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot σε ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Σλοβακία, προσθέτει το υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας σε επιστολή που έστειλε στο ολλανδικό κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση της Τσεχίας ενέκρινε την αποστολή όπλων και πυρομαχικών αξίας 8,57 εκατ. δολαρίων για να βοηθήσει την Ουκρανία ανακοίνωσε το τσεχικό υπουργείο Άμυνας.
Επιπλέον η Γαλλία αποφάσισε να στείλει περισσότερο αμυντικό στρατιωτικό εξοπλισμό και καύσιμα στην Ουκρανία για να την στηρίξει στη μάχη της εναντίον της εισβολής του ρωσικού στρατού, ανακοινώθηκε σήμερα από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου